Novom Sadu nisu potrebni semafori, evo primera koji to dokazuje

Novi Sad ima plan da jednog dana postane takozvani "smart city" kada je reč o saobraćaju. Ali, kriza dolazi, treba štedeti i nema potrebe za tim novotarijama.
Novom Sadu nisu potrebni semafori, evo primera koji to dokazuje
Foto: 021.rs

Razlog je jednostavan, sav saobraćaj treba prepustiti građanima.

Često se ti građani žale kako je u svakoj ulici, gde god se nađe zgodno mesto, posađen semafor. To što verovatno niko nema pojma kako su umreženi, pa se dogodi da krenete na zeleno, vozite 100 metara do sledećeg semafora na kom je crveno, to nema veze. 
 
Zapravo, semafori uopšte nisu potrebni i to već više od tri nedelje pokazuje slučaj jedne raskrsnice. Od 25. jula semafor na uglu Bulevara kralja Petra I i Braće Jovandić pokazuje samo žuto svetlo, dok ponekad u predvečerje, kad je saobraćaj slabijeg intenziteta, radi normalno.
Razlog tome su radovi, ali je posledica "žutog" to što se u špicevima, kada ljudi odlaze na posao i kada se sa njega vraćaju, nastaje kolaps. 
 
To se možda i ne bi dešavalo kada bi na raskrsnici bilo nekoga ko bi taj saobraćaj regulisao. Ta osoba postoji, zove se saobraćajac. A kako su krajem jula rekli u Gradskoj upravi za 021.rs, "po informacijama iz Policijske uprave, saobraćajna policija je konstantno na terenu. 
 
 
Višednevnom metodom "odokativnog osmatranja terena" dolazi se do jednostavnog zaključka da je takva tvrdnja o "konstantnosti" laž. Za to vreme raskrsnicu sam prolazio i u automobilu i na biciklu i saobraćajca sam video jednom - početkom ove nedelje kada se dogodio udes, pa je izašao na teren. 
 
U međuvremenu, pešaci pažljivije prelaze, biciklisti takođe, oni koji idu Bulevarom kralja Petra I budu zbunjeni kad vide automobil na sred raskrsnice, ali su sigurniji jer imaju prednost. Onaj ko se uključuje iz Braće Jovandić zvera naokolo, pa se pogledima i prstima sporazumeva sa vozačem u susednim kolima da li će ga propustiti ili ne. Ponekad imate vremena i da proćaskate s nekim, pogotovo ako se između četiri i pet vraćate s posla, odmorni, orni za vožnju i gužvu.
 
  
 
Razlog zbog kog je uključen žuti treptač je smislen - zbog radova na Bulevaru Jaše Tomića došlo je do preopterećenosti Bulevar kralja Petra I, pa je bilo potrebno "otčepiti" saobraćaj. Možda postoji i logično objašnjenje zašto nema nikog ko bi regulisao ovu saobraćajnicu. 
Ako je teško stojati na suncu, jasno je, ne mora se uvek, makar u špicu. Pa opet, ako je teško, što se niko ne sažali nad putarima i ostalim radnicima koji dan provode na suncu i užarenom asfaltu. Uglavnom, i bez te osobe, stvari kako-tako funkcionišu, nesigurno, ali funkcioniše. Smart city budućnosti.
 
 
 
Raskrsnica je, jasno, postala rizična, pa to povlači i još jedno pitanje. Ako nema nikog ko bi građanima pružio ruku u zaštiti njihove imovine, može li se očekivati da će oni voditi računa o zajedničkoj imovini, o samom gradu? Nije ni bitno, vozite polako, do sledećeg semafora.
  • Goran

    30.08.2022 14:10
    Kad treba prebijati građane,onda ne smeta ni kiša ni sunce.
  • Limanac

    21.08.2022 09:33
    Pešački semafor u NF
    Pešački semafor u Nar.fronta, kod bivše Opštine je postavljen iz dva logička razloga. U neposrednoj blizini su dva velika vrtića (‘Različak” i “Maslačak”) i OŠ “Žarko Zrenjanin”, deci je potreban siguran prelaz.
    Semafor je postavljen i zbog vozača: da ne razmišljaju da li je “pešak pokazao jasnu nameru” ili je već stupio nogom na pešački, pa da to bude razlog za opravdano kažnjavanje u slučaju ne ustupanja prvenstva pešacima.
    Lični osvrt: pre postavljanja semafora, sa strane Getaldusa sam ustupio prvenstvo deki sa unukom, sasvim lagano kočeći do zaustavljanja, a onda su od nazad na moj naletela dva automobila. Srećom, u tom trenutku su pešaci već prešli preko desne trake.
  • Istorija

    21.08.2022 09:16
    Vas izbor
    U Kraljevića Marka živelo tridesetak porodica a sada vam Galena samo na mesto tri kuće nabio 500 stanova. Ista ulica ista širina ulice. Gledate jedni drugima u krevete i tanjire. Kakvi semafori i gužve to ste platili i to je život vaše dece u smeću i prljavštini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti