Računajte na nas: Bezbednjaci useljeni u jeftine stanove koji se skupo izdaju

Poslednja tura ključeva za jeftine stanove u naselju Jugovićevo danas je uručena pripadnicima službi bezbednosti.
Sa danas podeljenih 548 ključeva useljeno je svih do sada 12 izgrađenih zgrada.
 
Ključevi su podeljeni pripadnicima Vojske Srbije, policije i Bezbednosno-informativne agencije, kao i ljudima čiji su najbliži srodnici poginuli na dužnosti. 
Ove godine je u Jugovićevu nedavno počela i gradnja još četiri zgrade gde će biti oko 200 stanova, dok je Grad Novi Sad obezbedio prostor za dodatne zgrade uz Bulevar Evrope gde bi trebalo da bude do desetak zgrada sa oko 1.300 stanova. 
 
Uručenju ključeva prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.
Miloš Vučević istakao je da je ponosan na to šta je država zajedno sa Gradom Novim Sadom uradila na ovoj lokaciji "koja je do nedavno bila potpuno zapuštena, a danas je moderno naselje koje će se i dalje razvijati.
 
"Verujem da nećemo stati na ovome, već da ćemo nastaviti da gradimo stanove za pripadnike službi bezbednosti u Novom Sadu, jer je zaista veliko interesovanje. Verujem da se time menja, ne samo stanje u društvu, već i odnos prema ljudima koji čuvaju građane Srbije, granice naše zemlje, staraju se o bezbednosti. Poboljšanjem njihovog položaja, ne samo da im se zahvaljujemo, nego ih i obavezujemo da rade još bolje u narednom periodu", naveo je Vučević.
 
Vulin: Država može da računa na pripadnike bezbednosti
 
Ministar policije Aleksandar Vulin, kao i uvek, je iskoristio priliku da istakne zasluge predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
"Predsednik Aleksandar Vučić je prvi srpski predsednik koji je kao sistem postavio rešavanje stambenih pitanja pripadnika službe bezbednosti. Ponosan sam što sam deo Vlade koja je radila na tome, ponosan sam što vidim da ono što je nekad bio samo daleki, magloviti san kome su se često smejali, u koga su često sumnjali je java i to java koja čini da život bude bolji, da dece bude više, da porodice budu srećnije. A to je smisao svakog života i to je mera uspeha svake vlade", rekao je Vulin.
 
Istakao je i da je važno da država može da računa na svakog pripadnika službe bezbednosti u najtežim vremenima
 
"Teška su vremena pred nama. Ne znamo šta će nam doneti Kurtijevo ludilo. Ne znamo šta će nam doneti ludilo svih onih koji bi hteli od mirnog i stabilnog života da naprave pakao. Ne znamo šta nam donose budući dani, ali znam, država Srbija može da računa na svakog od vas, na svakog pripadnika službe bezbednosti. Ovo je samo jedan od načina da pokažemo da i vi možete da računate na svoju Srbiju i da kakvi god dani budu bili pred nama, koliko god bude bilo teško, koliko god budu pokušavali da pokvare, unište, naruše mir i stabilnost za koji smo se borili i za koji se borimo, da će uvek biti onih koji će svoju Srbiju čuvati, i koji će Srbiju sačuvati, a da će vaše porodice biti zbrinute, biti sigurne i da ćete moći uvek da se posvetite onome što iskreno volite - čuvanju vaše zemlje i čuvanju vašeg naroda", naglasio je ministar.
 
Zainteresovanost za kupovinu velika, ali i zainteresovanost za izdavanje takođe
 
Kako je 021.rs već pisao, nisu retki slučajevi da se stanovi koji su dodeljeni bezbednjacima nađu na oglasima za izdavanje. I sada se njih nekoliko reklamira kao "potpuno nov stan koji se prvi put izdaje". 
 
U oglasima je naglašeno i da naselje ima dosta parking prostora, zelenila, kao i igralište za decu. 
 
Reč je o uglavnom praznim stanovima za koje se kirije kreću između 300 i 450 evra, u zavisnosti od površine objekta.
 
U pojedinim oglasima naglašeno je da se nekretnina izdaje na duži period.
 
U Uslovima za kupovinu stana po povoljnim uslovima nigde se ne navodi da li pripadnik policije/vojske može da izda nekretninu i da u međuvremenu stanuje u drugom prostoru, tako da zakonski, oni koji su oglasili stanove ne čine ništa pogrešno.
 
U Zakonu o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti navodi se samo da pripadnik snaga bezbednosti koji stekne pravo na kupovinu stana ne sme da ga otuđi.
 
Nova pravila, stari problemi
 
Inače, Vlada Srbije nedavno je usvojila nove uredbe koje regulišu prodaju stanova pod povoljnijim uslovima pripadnicima snaga bezbednosti.
 
Propisano je da će se redosled prijavljenih bezbednjaka za stan na nekoj lokaciji utvrđivati na osnovu tri kriterijuma: staža, tačnog vremena elektronske prijave za kupovinu i prava prioriteta za kupovinu stana ako je reč o lokacijama u Beogradu i Novom Sadu.
 
"Prioritet za kupovinu stana ima pripadnik snaga bezbednosti koji nema trajno rešenu stambenu potrebu", precizira se u uredbi.
 
Ono što nije precizirano je da li pripadnici snaga bezbednosti koji dobiju stan po povoljnoj ceni mogu da ga izdaju.
Država računa na bezbednjake, ali ne na prosvetare, naučnike, lekare...
 
Da će se stanovi sa "jeftinim kvadratima" graditi za mlade naučnike, bračne parove, profesore, lekare, obećavaju predstavnici vlasti već godinama unazad.
 
Još u oktobru 2020. godine premijerka Ana Brnabić poručila je da će država nastojati da 2021. počne izgradnju stanova za mlade, a da će organizacije mladih napraviti plan o tome kome su oni najpotrebniji.
 
Stanove će, rekla je ona, dobiti mladi naučnici, mladi bračni parovi i mladi koje vredi podržati.
 
Obećavano je, takođe, da će država izdvojiti stotine miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove za koje je Vučić rekao da će biti "izuzetno jeftini". Umesto toga, Vlada je odlučila da mladim bračnim parovima za rešavanje stambenog pitanja ponudi novčanu pomoć za izgradnju, učešće u kupovini, kupovinu kuće ili stan, sa maksimalnim iznosom do 20.000 evra.
 
Za to je donela uredbu koja propisuje da za subvencije mogu da konkurišu žene koje su rodile dete od 1. januara ili kasnije, a izuzetno i očevi deteta (u slučaju smrti majke).
 
Izgradnju stanova za mlade naučnike Vučić je najavio 2017, prilikom predstavljanja, kako je, rekao, "projekta državne stanogradnje". Za sada je, u organizaciji Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika (FONDUNS), u Novom Sadu počela izgradnja jedne stambene zgrade na tri sprata, namenjene zbrinjavanju mladih naučnika i umetnika u Ulici Stanoja Stanojevića. Buduća zgrada sa 25 stanova biće peta po redu ove namene u istom bloku na Novom naselju, a poslednja je useljena 2015. godine. 
 
Obimniji projekti bili su namenjeni samo za bezbednjake, za koje kvadrat košta 500 evra, dok, recimo, kvadrat u stanovima solidarnosti za ljude koji su ekonomski ugroženi košta više od 800 evra. 

Komentari 103

  • Ogorcena

    06.11.2022 16:36
    Gde je pravda
    Kao neko ko je izvisio od stana po ovim uslovima ogorcena sam kada vidim da se stanovi izdaju i to slobodno se reklamiraju skolice, obdanista itd u tim stanovima. Onom kome je zaista trebao nije ga dobio. U ovoj ne drzavi nema kome da se obratimo za nanesenu nepravdu. Ne postoji niko ko ce cuti moju pricu. Suprug koji je ratovao na KM, Hrvarskoj nije mogao da dodje do stana ali su dosli oni koji imaju par pisanja. Razvodili se da bi oboje dobilo stanove i to im je proslo i sada se dice time kako imaju dva stana i to klinci koji su juce poceli da rade. Onaj ko je pred penziju i prosao sva ratista dobio je nista. Svaka cast ovoj jadnoj drzavici na pravdi. Sramota za bednu i jadnu drzavu sta je dozvolila.
  • Nataša

    24.08.2022 17:02
    Stanovi novi sad
    Za vreme konkurisanja stana ni ja ni suprug nemamo ništa na svom imenu,ceo život po ratištu i terenu.dobili stan ali još od februara čekamo odgovor komisije iz bg zato što sam ja zajedno sa 16 naslednika nasledila 11 kv garsonjere pokojne tetke i to ne rodjene notmalno to nije trajalo ni 10 dana ostali naslednici su to odmah prodali.pa nemogu ja da utičem na to dali ce neko umreti mi smo postanari i dalje mogla bih mnogo toga da pišem,ali interesuje me dali je neko bio u sličnoj situaciji i dali još neko čeka odgovor iz Bg iz mupa i dali ga je dobio ,dok smo mi postanari ostali izdaju stanove sramota ako je neko u sličnoj situaciji neka mi odgovori ,mi i dalje otplacujemo kredit pozdrav...
  • Vladan

    23.08.2022 10:16
    @neverovatno

    Ta budalaština je tačna u smislu da je mali broj ljudi iskoristio veze, i birokratske trikove i dobio stan preko reda, ili stvarno za siću. Naravno takvih je bilo šačica bliskih vlasti, ali vole neoprane mase da čuju da je neko nešto dobio džabe, jer im to daje nadu da će se i oni za nešto ogrebati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti