APV: Većina građana ne može da priušti nekretninu u Novom Sadu, zidati stanove u javnom vlasništvu

Akcija progresivne Vojvodine (APV) ocenjuje da su cene stanova u Novom Sadu sve više, a da je kiriju gotovo nemoguće platiti i stoga predlaže zidanje stanova u javnom vlasništvu.
APV: Većina građana ne može da priušti nekretninu u Novom Sadu, zidati stanove u javnom vlasništvu
Foto: 021.rs

"Ne samo što je kupovina stana za većinu porodica, čije se plate kreću od 400 do 500 evra, postala neizvodljiva već je i plaćanje kirije gotovo nemoguće imajući u vidu da cene izdavanja stanova takođe vrtoglavo rastu. Kirija za stan od 50 m2 izvan centra grada iznosi u proseku oko 300 evra. Većina građana to više ne može sebi da priušti, baš kao ni studenti koji u Novi Sad dolaze iz cele Vojvodine", objašnjavaju.

Kako navode u saopštenju, APV ne želi da se Novi Sad pretvori u grad gde je kupovina stana za život "privilegija ljudi bliskih vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, koji na neobjašnjiv način dolaze do velike svote novca, kao i imućnih stranih državljana". 
 
"APV, stoga, predlaže potpuno drugačiji sistem podrške stanovanju. Po našoj ostvarivoj viziji Grad bi svake godine zidao stanove u javnom vlasništvu koje bi izdavao mladim parovima s državljanstvom Srbije i prebivalištem u Novom Sadu za cenu do 50 odsto nižu od tržišne", navodi se u saopštenju. 
 
Dalje obrazlažu njihov predlog objašnjavajući da bi se prihodi od izdavanja ulagali u fond za gradnju novih javnih stanova, te da bi se na taj način povećala ukupna ponuda stanova za izdavanje i njihova prosečna cena na tržištu bila bi niža. To je, navode, praksa koju uspešno primenjuju mnogi veliki evropski gradovi poput Beča. 
 
Prihodi od izdavanja ulagali bi se u fond za gradnju novih javnih stanova. Na taj način bi se povećala ukupna ponuda stanova za izdavanje i njihova prosečna cena na tržištu bila bi niža. To je praksa koju već uspešno primenjuju mnogi veliki evropski gradovi, poput Beča.
 
"Moramo se zapitati kome ide u prilog divlji rast cena nekretnina u gradu. Posebno je važno da se zapitamo šta možemo učiniti da ovaj grad bude mesto u kom će svi građani moći da zbrinu porodicu i obezbede krov nad glavom. Zato nastojmo i izborimo se za to da Novi Sad postane solidaran grad, a ne grad privilegovanih", zaključuje se u saopštenju Akcije progresivne Vojvodine. 
  • Mylo

    16.10.2022 08:48
    Mržnja
    Jezivo je koliko mrzite jedni druge. A živite jedni pored drugih.
  • @Bojan

    28.09.2022 19:08
    Ti nekome drzis pridike cija je ova zemlja (u Ustavu pise svih gradjana Srbije i matica svih Srba), a nedavno si priznao da su tvoji dosli iz Bosne. Retko ko je na Limanima otkupio stan po trzisnoj ceni. Tvoji roditelji su ga otkupili verovatno za sitne pare, a ti nisi nista otkupljivao, nego zivis sa njima. Limani nisu gradjeni odmah posle '45. nego mnogo kasnije, nije bilo vremena da dve generacije dobiju pa otkupe stanove, pa jos po trzisnoj ceni. Na mestu Limana su bile uglavnom madjarske kuce, baste i mocvarno podrucje. Kuce i baste su oteli tvoji kolonisti...
  • Dusan

    28.09.2022 17:36
    Aman
    morate razumeti jedno , moze drzavni stan za po 1000eur /m2 uz uslov da napravite bar 2 Srbcica. Ja potpisujem ovo odmah.
    Svako dete mora imati minimum 10m2 svog prostora , znaci 20m2 - 2 dece+ kupatilo 5m2+ dnevni boravak 30m2 + spavaca soba 10m2+ ostava 2m2 + terasa 4m2 = 66m2 stana za 66.000 eur .
    pa onda skidate za 1 dete 20%
    pa drugo jos 20%
    i vi placate 60% trzisne vrednosti kvadrata , sto mu dodje 600 eur/m2.
    Srbija dobija , vise radnih mesta, uvecanje nataliteta, industriju itd pa makar radili i za 600 eur mesecno ,radimo za sebe i u svojoj domovini za svoju decu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti