Novi Sad podelio 31 milion dinara verskim zajednicama za održavanje objekata

Novi Sad je ove godine imao dva konkursa na kojima je podelio više od 31 milion dinara iz budžeta verskim zajednicama za izgradnju, održavanje i obnovu crkava i drugih objekata.
Novi Sad podelio 31 milion dinara verskim zajednicama za održavanje objekata
Foto: 021.rs
Pojedinačno, najvredniji projekat koji se finansira je ugradnja lifta u Zmaj Jovinoj 4, po ceni od šest miliona dinara.
 
Reč je o radovima u zgradi koja je Novosađanima poznata kao "Svojina" i njom upravlja Eparhija bačka, nakon što joj je vraćena u postupku restitucije. 
Zatim tu je i gradnja ograde i saletle oko porte hrama na Detelinari, što će zajedno koštati 4,2 miliona dinara. 
 
Grad će sa 4,15 miliona dinara podržati završne unutrašnje radove u parohijskom domu, uređenje prostora za potrebe Katihetskog odbora i dobrotvorne ustanove "Platon Atanacković" na Telepu.
Eparhija sremska je dobila četiri miliona dinara za tehničku dokumentaciju za obnovu Hrama Svete velikomučenice Marine u Sremskoj Kamenici. Takođe, tu su i 2,4 miliona dinara za rekonstrukcije kape zvonika Hrama Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, u Starim Ledincima. 
 
Slovačka evangelistička crkva dobija 4,5 miliona dinara za pet projekata. Najviše, 2,2 miliona dinara, izdvaja se za uređenje porte crkve u Novom Sadu, a u istom objektu će biti urađeno i osvetljenje. Osim toga, finansira se popravka orgulja, zamena podnih obloga u parohijskom domu crkvene opštine u Kisaču, kao i renoviranje crkvene galerije i porte crkve u ovom mestu. 
 
Eparhija Svetog Nikolaja Ruski Krstur, Grkokatolična parohija sveti Petar i Pavle - Novi Sad, dobila je četiri miliona dinara za rekonstrukciju fasade. Subotička biskupija dobila je 900.000 dinara za radove na objektu u Budisavi i 623.500 dinara za molersko-farbarske radove na Crkvi Svete Elizabete u Novom Sadu. 
 
Islamskoj zajednici Srbije dodeljeno je 500.000 dinara za uređenje Mesidže, molitvenog prostora, kao i za opremanje islamske biblioteke i učionice za versku nastavu. 
 
Novac je podeljen na konkursima od kojih je prvi završen polovinom juna, a drugi pre nekoliko dana. 
Ovo nije jedini novac kojim se pomaže rad crkvenih zajednica i obnova verskih objekata. Novi Sad, uglavnom preko Uprave za građevinsko zemljište i investicije ili Zavoda za zaštitu spomenika kulture izdvaja novac za gradnju i opremanje crkava ili njihove popravke.
 
U pitanju su desetine miliona dinara na godišnjem nivou, a glavni korisnih je Eparhija bačka, što je i očekivani imajući u vidu to da je najveći deo hramova za koje grad izdvaja novac upravo na području ove eparhije. 
 
U ovoj godini se sa više od 48 miliona dinara plaća postavljanje dekorativne rasvete na Uspenskoj crkvi i crkvi na Novom naselju, dok se oko 35 miliona dinara izdvaja za parterno uređenje i javnu rasvetu crkve u Begeču.
  • Džoni

    28.09.2022 23:25
    @KLF
    Da li si bar pokušao da se lečiš?
  • piskaralo

    28.09.2022 16:30
    a para za praćenje ili nedajbože smanjenje zagadjenja vazduha nema, jel?
  • KLF

    28.09.2022 15:38
    @Džoni

    Hoćete u EU a vlažite na lopovsku organizaciju koja štiti pedofile, nego vam ni to nije dovoljno nego ćemo mi da vam je izdržavamo... Ma niste vi litijaši ni za obor, a ne za EU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti