SPC u Novom Sadu kanonizuje episkopa Irineja Ćirića i svete mučenike bačke

Srpska pravoslavna crkva će u Novom Sadu, danas, 2. oktobra, organizovati svečani čin kanonizacije episkopa bačkog Irineja (Ivana Ćirića) i Svetih mučenika bačkih.
SPC u Novom Sadu kanonizuje episkopa Irineja Ćirića i svete mučenike bačke
Foto: 021.rs
Ovim će se ozvaničiti proglašenje za sveca episkopa koji je, zavisno od tumačenja istorijskih zapisa, za jedne bio spasitelj dece i ljudi iz logora u Šarvaru i drugih zatvora u Bačkoj tokom Drugog svetskog rata, kao i stradalnik za veru u komunističkoj Jugoslaviji, a za druge saradnik mađarskog fašističkog okupatora, antikomunista i protivnik partizanskog pokreta. 
Vladika bački Irinej Ćirić je za svetitelja proglašen na ovogodišnjem majskom zasedanju sinoda Srpske pravoslavne crkve, sa datumom praznovanja 6. aprila (24. marta), a na istoj sednici je prihvaćeno da se Sveti mučenici bački praznuju 23. januara (10. januara).
U pozivu za kanonizaciju se navodi da će se sveta arhijerejska liturgija održati u devet časova u Sabornom hramu u Novom Sadu, 2. oktobra, a da je svečani doček partijarha Porfirija i arhijereja u 8.30 časova. Eparhija Bačka je pozvala sveštenstvo, monaštvo i verni narod da uzmu učešće u "svečanom liturgijskom sabranju povodom kanonizacije novojavljenih svetitelja". 
 
Ivan Ćirić je rođen u Sremskim Karlovcima, 1. maja 1884. godine, a umro je u Novom Sadu, 5. aprila 1955. godine. Školovao se u rodnom mestu i u Novom Sadu, studirao je u Moskvi, a doktorirao u Beču. Zamonašio se 1908. godine.
 
Tokom godina je napredovao u hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve, te je bio episkop timočki od 1919. do 1921. godine, nakon čega je postao episkop bački. Tokom godina je predstavljao SPC na raznim skupovina, u međucrkvenim radnim telima, osnovao je pokret "Mir putem religija", bio je biran za predsednika upravnog odobra Svetskog saveza za međunarodno prijateljstvo pomoću crkava, današnjeg Ekumenskog saveta crkava. 
 
Po izbijanju Drugog svetskog rata ostaje u Novom Sadu i sarađuje sa okupatorom. Bio je poslanik u Mađarskom saboru tokom okupacije, a imao je i sastanke sa Miklošem Hortijem i drugim predstavnicima mađarske okupacione vlasti. Irinej je navodno protestovao kod Hortija što su tokom Racije 1942. godine na udaru bili i sveštenici, koji su bili antikomunistički raspoloženi. Tada je prvo odbio, a potom i potpisao proglas s pozivom "Srbima na mir". 
Ostaje zaslužan za to što je tokom okupacije iz logora u Šarvaru spaseno gotovo 3.000 dece, koja su potom smeštena u porodice u Bačkoj. Osnovao je i Eparhijsku bolnicu u kojoj su se lečila deca obolela od tuberkuloze u ovom logoru. Za episkopa Irineja se navodi i da je urgirao za pomilovanje pojedinih osuđenika na smrt, između ostalog i potonjeg narodnog heroja Svetozara Markovića Toze, ali neuspešno. 
 
Po oslobođenju Novog Sada, oktobra 1944. godine, Ćiriću je, kao saradniku okupatora, određen kućni pritvor, a nekoliko puta je kamenovana i zgrada u kojoj je bio, uz optužbe da je "fašista, mađaron i četnički koljač". U kućnom pritvoru je proveo 17 meseci, a nakon izlaska, u avgustu 1946. godine odlazi u Odžake, gde ga dočekuje grupa meštana, koja linčuje njega i kolonu sveštenika. 
 
Od povreda koje je zadobio episkop Irinej je ostao vezan za krevet i nikada se nije oporavio. Preminuo je 1955. godine, a sahranjen je u novosadskoj Sabornoj crkvi.
  • Dragana

    02.10.2022 14:51
    Zahvalna
    @OLIVERA
    Tačno tako. Sve ste lepo rekli. Moj otac i njegove dve sestre (moje tetke) bili su među decom koje je Episkop spasao iz Šarvara... da nije bilo vladike Irineja Ćirića, ne bi bilo danas ni mog brata, a ni mene i mog deteta...
  • Petar

    02.10.2022 13:43
    Istina
    Moj otac i stric kao deca su se vratli iz Šarvara i bili dodeljeni Madjarskoj porodici na staranje u Bočkoj Topoli.
    Baba i tetka su se vratili posle oslobadjanja iz logora Šarvar ,deda se vratio iz radnog logora u Nemačkoj , i svi su se ponovo okupili u svom selu Mileševu na tromedji izmedju Bečeja,Bačke Topole i Srbobrana .
  • Nncz

    02.10.2022 12:56
    Da li je moralo biti posečeno drveće zbog tandrbala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.