Revizor u KCV: Dve godine ne umeju da raspišu konkurs za direktora, statut "formalnost"

Klinički centar Vojvodine već dugo ima v.d. direktora, kojem je istekao zakonski osnov za ovaj položaj.
Revizor u KCV: Dve godine ne umeju da raspišu konkurs za direktora, statut "formalnost"
Foto: 021.rs

Uprkos zakonskoj obavezi, Upravni odbor Kliničkog centra Vojvodine još uvek nije raspisao konkurs za direktora ustanove, zaključuje u novom izveštaju Državna revizorska institucija.

Nalazi DRI uklapaju se u ranija pisanja 021.rs o političkim previranjima dve struje Srpske napredne stranke u KCV, što je rezultiralo propustima u poštovanju zakona.

Aktuelni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, na snazi od aprila 2019. godine, propisuje da Upravni odbor zdravstvene ustanove raspisuje javni konkurs za direktora najkasnije 90 dana pre isteka mandata ranije imenovanom direktoru. 
 
Izborni postupak sprovodi Upravni odbor koji, nakon razmatranja pristiglih prijava, sastavlja rang listu kandidata, koju zajedno sa zapisnikom dostavlja osnivaču. 
 
Ukoliko Upravni odbor KCV ne odabere kandidata za direktora, odnosno ukoliko osnivač ne imenuje direktora (kao i u slučaju kada dužnost direktora prestane pre isteka mandata), dok se ne sprovede konkurs za direktora osnivač će imenovati vršioca dužnosti direktora na period ne duži od šest meseci i može imati samo jedan mandat.
 
Aktuelna v.d. direktorka Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Edita Stokić imenovana je odlukom Pokrajinske vlade 20. februara 2019. godine na period od šest meseci, koji je produžavan, a na tom položaju je još uvek. Revizor navodi da je Pokrajinska vlada tada imenovala prof. Stokić na osnovu člana zakona koje je, u aprilu, prestao da važi.
 
Upravni odbor KCV, zaključuje Državni revizor, nije raspisao očekivani konkurs za direktora 90 dana pre isteka mandata ranije imenovanom direktoru.
 
Kako je sve počelo?
 
Previranja u Kliničkom centru Vojvodine postala su javna u decembru prošle godine s navodnim otkrićem tzv. "VIP kovid odeljenja" na Klinici za infektivne bolesti KCV, nakon čega je smenjena sa mesta upravnice prof. dr Vesna Turkulov.
 
Međutim, ova smena "aktivirala" je sukob dve struje SNS - jednu koja je bliža prof. Turkulov i gradskoj vlasti i drugu koja je bliža prof. Stokić, odnosno pokrajinskoj vlasti.
 
Usledio je neočekivan potez Skupštine Vojvodine, koja je sa Pokrajinske vlade na sebe prebacila ingerenciju za imenovanje uprave Kliničkog centra Vojvodine. Krajem prve nedelje decembra, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio je da je Skupština Vojvodine usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku na sednici 30. novembra, kojom je na sebe preuzela ingerencije nad KCV.
 
Mirović je najavio i da će zatražiti da se nadležnost vrati Pokrajinskoj vladi, a u saopštenju navodi da su postojale nezakonitosti u radu Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Prethodno su u javnosti kružile glasine da su i Mirović i prof. Stokić podneli ostavke na svoje funkcije.
 
"Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima. Posledica toga je, na osnovu stručnog nadzora, jedan broj novoobolelih pacijenata koji su bili u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila. Nakon opravdane i stručne reakcije uprave Univerzitskog kliničkog centra prema odgovornima, nastupila je politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika od kojih velika većina nije istinito informisana o čemu se zaista radi", naveo je prošlog decembra Mirović.
 
Skupština Vojvodine je, vođena novim ingerencijama, smenila članove Upravnog odbora i Nadzornog odbora KCV, postavljajući na čelo Upravnog odbora upravo prof. Turkulov. Kao što je pomenuto, ovaj odbor sprovodi konkurs za direktora ustanove.
 
Kao razlog za smenu u upravnom odboru, navodi se propust koji je zaključio i DRI - nije u zakonskom roku raspisao javni konkurs i izabrao kandidata za direktora ustanove. Do smena je u Nadzornom odboru KCV došlo jer, kako je tad rečeno, ovaj odbor nije kontrolisao Upravni odbor i, samim tim, došlo je do kršenja zakona.
 
U jeku ovih previranja bilo je iznenađujućih dešavanja, pa je tako svoju podršku prof. Turkulov javno pružila Eparhija bačka. To je delu javnosti služilo kao potvrda glasinama da su se upravo određena sveštena lica lečila u VIP kovid odeljenju.
 
Upitan šta misli o sukobu novosadskih naprednjaka, lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga ne zanimaju njihovi međusobni odnosi i poručio da moraju da rade u interesu građana. I Mirović i Vučević negirali su bilo kakve međusobne sukobe, a gradonačelnik Novog Sada je izjavio da "ne može svaki dan da demantuje priče koje se već godinama pojavljuju".
 
Političke strasti su se, nakon burnih nekoliko sedmica, smirile izjavom Mirovića da je "najbolje da svi rade svoj posao".
 
"Juče i danas imali smo konsultacije i zaključili da je najbolje da svi rade svoj posao, uključujući i profesorku Stokić, kao direktorku Kliničkog centra, i Pokrajinsku vladu, Skupštinu i sve organe. Tako da svi rade svoj posao, onaj za koji su izabrani i ovlašćeni od nadležnih organa", kazao je Mirović 9. decembra 2021. godine.
 
Ni Klinički centar Vojvodine, ni predsednica Upravnog odbora prof. Vesna Turkulov, već dve nedelje ne odgovaraju na pitanja 021.rs o zaključcima Državne revizorske institucije. Upitali smo zbog čega još uvek nije raspisan konkurs za direktora, ali smo se obratili zbog još jednog nalaza revizora.
Problematičan Statut KCV
 
Važeći statut Kliničkog centra Vojvodine zasniva se na propisu koji je prestao da važi, zaključuje se u izveštaju revizora i navodi da je potrebno da Upravni odbor preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se sve uskladilo sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. 
 
KCV se nije registrovao u Agenciji za privredne registre i akt o osnivanju zdravstvene ustanove nije objavljen na sajtu APR, što je suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, zaključak je DRI.
 
U svom odgovoru, KCV navodi da je pravna služba izradila statut u aprilu 2020. godine, ali je zbog kovida stigao na usvajanje u Upravni odbor tek krajem septembra 2021. godine. Takav statut je Upravni odbor uputio Ministarstvu zdravlja radi dobijanja saglasnosti, što je i stiglo 11. oktobra. 
 
Upravni odbor je 19. oktobra doneo statut i uputio ga Pokrajinskoj vladi radi davanja saglasnosti, ali Pokrajinska vlada nije ovu saglasnost dala - u tom trenutku joj je oduzeta nadležnost i prebačena na Skupštinu APV.
 
Novi Upravni odbor KCV je 10. januara ove godine stavio van snage prethodno donet statut, na koji nije dobio saglasnost nadležnog organa osnivača zbog promene nadležnosti i doneo je novi predlog statuta. Ovaj novi tekst je 22. februara prosleđen Ministarstvu zdravlja radi dobijanja prethodnog mišljenja, isto kao i prvobitno. Međutim, ovog puta Ministarstvo zdravlja nije dostavilo mišljenje na predlog statuta, a to je preduslov za, između ostalog, upis u APR.
 
Ni po ovom pitanju do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor iz Kliničkog centra Vojvodine.
  • DR

    19.10.2022 23:40
    DR
    KCV je jedno od najvecih legla,korupcije i slobodno mogu napisati,organizovanog kriminala!!!
  • pajo patak

    19.10.2022 18:43
    ponavljam:
    kome revizor da se žali: pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, republičkom ministarstvu, vodovodu, ili Gogolju ?
  • jovana

    19.10.2022 16:03
    vd načelnici u problemu
    Zakonom o zaposlenima u APV i JLS, u članu 56 propisano je da načelnik može biti postavljen u vd stanje najduže tri meseca, a u slučaju kada je javni konkurs raspisan, a nije okončan, vd stanje može biti produženo najduže još tri meseca. Kakav je ovo pravni skandal da u Novom Sadu imamo načelnike u vd stanju deset godina.
    Šta je radio Državni revizor kada je vršio kontrolu rada u upravama, šta radi upravna inspekcija, šta radi Lokalni ombudsman, zašto se o ovoj ozbiljnoj aferi ćuti i niko ne reaguje. Za ovakvo stanje neko mora snositi odgovornost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti