Da li će taksi poskupeti u Novom Sadu: Taksisti očekuju pregovore, žele da start bude 200 dinara

Taksisti u Novom Sadu nisu još uvek dobili odobrenje za podizanje cena, jer se čekalo na formiranja Vlade Srbije i postavljanje novog gradonačelnika, saznaje 021.rs.
Da li će taksi poskupeti u Novom Sadu: Taksisti očekuju pregovore, žele da start bude 200 dinara
Foto: 021.rs

Njihovi zahtevi od letos da se usled rasta cene goriva poveća minimalna cena taksi prevoza za oko 15 odsto po kilometru, ali i poveća cena starta sa 140 na 200 dinara nisu se promenili.

Predsednik privredne komore taksista Vojvodine Radenko Vidaković za 021.rs kaže da je bilo kontakata sa gradskim vlastima, ali da su morali da čekaju na kadrovske izmene, kako bi usledili pregovori. 
 
"Imamo neke dogovore da sa nama sednu i razgovaraju kada se formira vlada. To je bilo pre nekoliko dana i sada čekamo da uslede pregovori, ali nemam konkretan datum, očekujem da to bude tokom novembra", navodi Vidaković.
Prema njegovim rečima, predlog taksista je i dalje da korekcija cena bude za oko 15 do 20 odsto nagore, iako je cena goriva otišla daleko više, pa i 40 odsto. 
 
Opet, kako objašnjava naš sagovornik, i ovo što traže, kao što je cena starta od 200 dinara je niža od Beograda gde je start 220 dinara, pri čemu tamo kolege traže da start ide i na 300 dinara.
 
Podsetimo da je predlog da start ide sa 140 na 200 dinara, dok bi se kilometar u prvoj tarifi povećao sa 65 na 75 dinara, u drugoj (noćnoj) tarifi sa 78 na 90 i u trećoj tarifi (vangradska i praznična) sa 110 na 120 dinara.
 
Predlog taksista Gradskom veću bi bio i da čekanje po satu ide sa 850 na 1.000 dinara, dok se cena komada prtljaga ne bi menjala, i dalje bi bila 50 dinara. Ideja je takođe i da se ponovo uvede i četvrta tarifa, tzv "novogodišnja" koja važi za vreme tog državnog praznika, kada taksisti voze po duploj ceni prve tarife. 
 
Podsetimo da su sadašnje minimalne cene taksi prevoza u Novom Sadu uvedene 1. decembra prošle godine, nakon što je odobreno poskupljenje za oko 10 odsto. To je bilo treće poskupljenje taksija za tri godine, dok su pre toga godinama cene kilometra i starta bile nepromenjene. Cene taksi prevoza su prethodno menjane novembra 2020. i jula 2018. godine kada su povećane za nekoliko dinara. Cene starta su bile usklađene početkom 2017, a poslednje poskupljenje pre toga bilo je 2012. godine.
  • boger

    29.10.2022 11:57
    @ Proverio
    U pravu si, ne izbacuje ništa konkretno. Objašnjenje: to se izdešavalo pre dosta godina pa nije baš "breaking news" ali važniji razlog je način na koji funkcioniše pretaga na Google. Ako si pokušao da se informišeš u vezi bilo kakve EU subvencije za Srbiju jako teško ćeš naći autentična EU dokumenta. Oni kao "znak poverenja" prepuštaju lokalcima da se bave time i zato u pretragama iskaču propagandna saopštenja Vlade i, efektivno, reklame raznoraznih posrednika koji "olakšavaju" put do subvencija... Bilo bi zanimljivo da novinari malo istraže šta se tu dešava ali sumnjam da bi smeli da objave rezultate...
  • Tja

    29.10.2022 09:38
    Ja navijam isto za sto i ostali taksisti - da ih bude sto manje. Njima lepo, skupi zaradjuju, naplacuju, nama lepo koji ih ne koristimo i ne srecemo u saobracaju, oni koji ih okriste postanu parava gospoda, milina svima! Propustnost saobracajne mreze bi skocila za bar 50%.
  • Dragan

    28.10.2022 20:19
    Skupo
    Sve je poskupelo pa ne vidim zašto ne bi i taksi poskupeo... Prava usluga licenciranog taksi vozača nije skupa! Uber radi na sistemu ponude i potražnje tako da kada krenemo iz izlaska ili padne kiša placacemo i 500 dinara km. Ali to je ipak strana kompanija bolje njima da dajemo pare nego našim ljudima..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti