Kome se okreće LSV? Opozicija ne želi saradnju sa njom: "Novosađani neće zaboraviti"

Najava iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine da će stranka izaći iz koalicije sa Srpskom naprednom strankom, među novosadskom opozicijom nije naišla na razumevanje, već je ocenjena kao licemerje.
Kome se okreće LSV? Opozicija ne želi saradnju sa njom: "Novosađani neće zaboraviti"
Foto: 021.rs
Liga socijaldemokrata Vojvodine će u novembru dobiti novo rukovodstvo, a Nenad Čanak će posle 32 godine prestati da vodi stranku. Kao najozbiljniji kandidat za preuzimanje funkcije prvog čoveka partije navodi se Bojan Kostreš.
 
Upravo je on obelodanio ono što se već neko vreme šuška u Novom Sadu, a to je da će LSV, nakon šest godina, napustiti "komunalnu koaliciju" sa naprednjacima. 
 
Liga je već platila ceh "šurovanja" sa naprednjacima, pa se od stranke sa jakim uporištem u Novom Sadu, u prethodnom izbornom ciklusu svela na partiju koja, da cenzus nije spušten na tri odsto, ne bi ni imala predstavnike u lokalnom parlamentu.
Odluka o "resetu" LSV-a dolazi, neki bi rekli, barem sa šest godina zakašnjenja, koliko je prošlo otkad je doneta stranačka odluka da se krene u saradnju sa naprednjacima u, ispravnije bi bilo reći, "bućkuriš koaliciji" nego "komunalnoj". Tako su se ligaši našli rame uz rame sa onima sa kojima, kada se već drže ideologije i principa, nikada ne bi mogli da sarađuju, na primer sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije.
 
Pred izbore u LSV, a nakon što je Nenad Čanak najavio povlačenje sa mesta predsednika, raspušten je gradski odbor stranke i imenovano je povereništvo. Na sednici Skupštine grada na kojoj se glasalo o novom gradonačelniku Novog Sada, odbornici iz redova LSV-a nisu bili prisutni, a nije se pojavio ni član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić, koji i dalje obavlja tu funkciju. 
U izjavama datim prethodnih dana, Bojan Kostreš je poručio to da su spremni za saradnju sa građanskim pokretima i strankama, koji se zalažu za evropske integracije, demokratizaciju društva, uklanjanje govora mržnje iz politike i slično. 
 
Kao potencijalne partnere u toj misiji ukazao je na Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd i Moramo. Međutim, pre razgovora o tome sa kim bi LSV želeo saradnju, mnogo je važniji odgovor na pitanje da li su ovi pokreti i stranke spremni na saradnju sa ligašima? Kratak odgovor bi bio jednostavno - ne.
 
Predsednik Gradskog odbora Zajedno Radivoje Jovović kaže za 021.rs da "nema nikakvih razgovora sa strankom koja je izneverila antifašističke vrednosti i principe građanskog društva, demokratije i vladavine prava ulaskom u koaliciju sa SNS i njenim drugim satelitima".
 
"Za nas je tako nešto neprihvatljivo. 'Zajedno' će u Novom Sadu biti otvorena i širokih ruku ka svim opozicionim akterima koji žele da se bore protiv zla ovog režima, ali prihvatanje političke opcije koja je doslovno izdajnik svakog javnog interesa i ovog društva i koja pokušava da se površinski rebrendira bez ikakve suštinske i personalne transforamcije, to je na nivou smeha za nas", poručuje jedan od predstavnika političke opcije koju je Kostreš video kao potencijalnog saradnika. 
 
 
Na saradnju sa LSV nisu spremni ni u Pokretu slobodnih građana. Narodna poslanica iz Novog Sada Ana Oreg pozdravlja odluku LSV o raskidu koalicije sa naprednjacima, ali smatra da to "ne umanjuje gorku činjenicu da su ugrozili vojvođansku ideju zbog lukrativne koalicije sa preobučenim eks-radikalima koji ni u svom novom odelu nisu uradili ništa na afirmaciji vojvođanske autonomije - naprotiv".
 
"To su činjenice preko kojih mi, koji smo ostali dosledni idejama koje je i Liga nekada zastupala, ne možemo tek tako da pređemo. Među sadašnjim članovima i biračima PSG-a ima mnogo onih koji su tu gde jesu zato što su ogorčeni zbog političkog salta koji je LSV izveo. Takođe, znamo za mnoge sledbenike i borce za slobodnu Vojvodinu, koji su se povukli iz političkog života, prešli u apstinente i drže se onog uvreženog da su svi isti, jer ih je upravo LSV razočarao. Zbog svih njih i zbog sopstvene vere u to da se politika mora voditi principima, PSG ne veruje u moguću saradnju sa strankom koja je možda čak i najzaslužnija za to što je danas ideja o modernoj Vojvodini na nikad nižem nivou", poručuje Ana Oreg za 021.rs, dodajući da će PSG sa pažnjom pratiti postupke ligaša u budućem periodu. 
 
Pre nego što su na vlast u Novom Sadu došli naprednjaci, pre jedne decenije, grad su vodili Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić smatra da su ligaši u koaliciju sa SNS ušli, jer su procenili da će dugo biti na vlasti. Kako dodaje, sada su primetili da se naprednjaci kreću silaznom putanjom, zbog čega napuštaju brod koji tone. 
 
"Treba uzeti u obzir to da 'komunalna koalicija' ništa nije postigla. Nije uspela da sagradi Centralni prečistač otpadnih voda, nije rešena Gradska deponija, saobraćajni haos je svaki dan gori, a nema ni novih parkinga dok je gradnja podzemnih garaža dovela do pucanja Skupštine Vojvodine. Oni su doneli i novi GUP, a mislim da im Novosađani neće zaboraviti ni spomenik koji se diže osuđenim ratnim zločinima, kao ni Promenadu, ni propalu rekonstrukciju bazena na Spensu za koju niko nije odgovarao i drugo", smatra Krstonošić. 
 
 
Narodna poslanica Danijela Grujić iz redova Stranke slobode i pravde, novi zaokret LSV-a prokomentarisala je u jednoj SMS poruci. 
 
"LSV je do sada sasvim jasno i dovoljno rekla sama o sebi. Samo toliko."
 
Predstavnik Akcije progresivne Vojvodine Aleksandar Jovanović bio je član Lige socijaldemokrata Vojvodine gotovo 30 godina, i pre dve godine, nakon što je prethodno bio i odbornik u "komunalnoj koaliciji", odlučio se da napusti stranku. 
 
Jovanovcić, koji je svojevremeno bio i predsednik Skupštine grada, kaže za 021.rs da bi pre bilo kakvog komentara trebalo da se ima na umu to da su najave o izlasku iz koalicije sa SNS, upravo to - samo najave. Ukazuje i na to da LSV nije samo u Novom Sadu u koaliciji sa SNS-om, već i na drugim nivoima, zbog čega je ovo pitanje mnogo šire.
 
On u svemu ovome ne vidi nikakav "reset" LSV-a, jer na čelo partije dolazi osoba koja je do sada bila drugi čovek stranke, zbog čega se nastavlja "apsolutni kontinuitet u radu". Komentariše i mogućnost da neko od opozicionih stranaka ide u koaliciju sa LSV.
 
"Kada se stavi na papir, mislim da je svima jasno da uvom slučaju dva i dva nisu četiri, nego tri. To je onaj racionalni deo politike, da se ne dolazi do sabijanja kada govorimo o predizbornoj koaliciji. U ovom slučaju, neko vam ne donosi glasove, već vam ih oduzima. Pitanje je šta bi drugim strankama koje su pomenute, poput PSG i Zajedno, doneli glasovi LSV-a, jer je vrlo upitno koliko glasova uopšte imaju, a sa druge strane, deo glasača ovih stranaka ne bi podržao saradnju sa Ligom", objašnjava Jovanović.
 
Ni u Narodnoj stranci ne pokazuju zainteresovanost za komunikaciju sa LSV-om. Predsednik Gradskog odbora i narodni poslanik Borislav Novaković kaže za 021.rs da je "vredna i značajna istorija Lige socijaldemokrata Vojvodine zamenjena za jedno komunalno preduzeće". 
 
"Mislim da trenutno prisustvujemo političkom pozorištu u kom su glumci loši, provaljeni i predvidljivi. Cela stvar dobija komičan rasplet jer LSV najavljuje izlazak iz gradske vlasti tek u martu iduće godine. Njima se očito ne žuri. Iskreno, ono što je ostalo od te organizacije nisu ni forenzički tragovi LSV-a iz devedesetih godina, ni po ljudima, ni po rejtingu", Novakovićev je stav.
 
 
Iz Gradskog odbora Dosta je bilo poručuju da Kostreševe najave nisu samo slika LSV-a, već i srpske političke scene. Kako kaže predsednik DJB u Novom Sadu Aleksandar Bujić, stranke u Srbiji su "interesne grupe koje su, spram finansijskih i političkih interesa lidera ili grupe ljudi, spremne za svaku vrstu kompromisa ili saveza kako da bi sačuvale promociju neke političke ideje", mada nije siguran da bi to tako trebalo zvati. 
 
On kaže i da najava LSV-a potvrđuje i najtragičniji deo političke scene u Srbiji, a to je potpuno odsustvo političkog suvereniteta stranaka. Prema njegovim rečima, u jednom trenutku su strane ambasade formirale političku scenu u kojoj je LSV trebalo da bude uz SNS, a sada dolazi do promena. 
 
"Dolazi do prekompozicije u kojoj postojeća slika nije odgovarajuća i biće promenjena opet po instrukcijama stranih ambasada. Ovo stoji i u jednom od obrazloženja bivših članova Lige datom jednom od medija", priča Bujić. 
Predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić kaže za 021.rs da je ponašanje ligaša potpuno licemerno. On kaže da je ta stranka na vlasti na svim nivoima od 1996. godine, a da je u nekim trenucima na vlasti bila istovremeno i na gradskom, pokrajinskom i republičkom nivou. On smatra da se ligaši sada, po oprobanom receptu, posipaju pepelom pred izbore. 
 
"Kostreš koji treba da preuzme Čankovu ligu se po njihovom oprobanom receptu posipa pepelom i pokušava godinu i po dana pred pokrajinske i lokalne izbore da izađe iz koalicije sa naprednjacima sa kojima su šest godina zajedno. Postavlja se pitanje kako bi SNS i LSV prošli da su svojim biračima pre izbora rekli da će biti zajedno deo većine", poručuje šef novosadskih radikala.
 
 
Podsetimo, izborni kongres LSV-a zakazan je za 19. novembar. Dosadašnji zamenik predsednika Bojan Kostreš kandidovao se za predsednika.
 
Prema statutu stranke bira se i 11 članova predsedništva, a četiri sa najvećim brojem glasova delegata kongresa su istovremeno kandidati za predsednika. 
  • Ime

    22.11.2022 03:34
    ligasi

    pamet u glavu vojvodjani ! ono sto je bilo- bilo je. sve sto dolazi zavisi od jedinstva stranke - neka je to i liga, neka je to i kostres. sad je vojvodina na redu - pa sto je veca razjedinjenost i veci haos - to bolje. imajte vojvodjani samo to na pameti. sve ostalo je manje vazno.
  • Bata

    10.11.2022 07:11
    Mogu sada svi pogubljeni ligaši kod Sadama Jovanovića u stranku.
  • Mirko

    09.11.2022 12:42
    Sramota šta je Aleksandar Jovanović Sadam rekao o svojoj bivšoj stranci.
    Sve je dobio preko Lige
    I svi ljudi koji su radili za njega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.