Objekat Banovine nije nebezbedan prema elaboratu Fakulteta tehničkih nauka

FTN izradio je elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije na delu zgrade Skupštine Vojvodine u vezi sa izgradnjom podzemne garaže u neposrednoj blizini.
Objekat Banovine nije nebezbedan prema elaboratu Fakulteta tehničkih nauka
Foto: 021.rs

Analiza pokazuje da "ne postoje indikacije koje bi ukazivale da je objekat Skupštine AP Vojvodine nebezbedan, osim lifta čije je korišćenje zabranjeno do završetka radova na sanaciji".

Kako je saopšteno iz pokrajinske vlade, objekat Skupštine Vojvodine je makroskopski pregledan, prikupljena su geodetska snimanja njegovog sleganja u periodu od septembra do novembra, kao i merenja pomeranja na mestima dilatacije u periodu od 3. novembra do 8. decembra.
U elaboratu se zaključuje da je na osnovu rezultata merenja došlo do sleganja dela objekta usled radova na izgradnji podzmene garaže, te da je "nakon izrazitijeg sleganja u oktobru dalje sleganje stabilizovano, odnosno nije se povećavalo do vremena izrade ovog elaborta".
 
"Predlaže se sanacija oštećenih delova objekta u zoni dilatacije i lifta. U vreme izrade ove analize nisu uočene nikakve indikacije oštećenja konstrukcije objekta Skupštine AP Vojvodine", dodaje se u elaboratu.
 
Kako se dalje navodi, potrebno je u narednom periodu (i do godinu dana nakon puštanja podzemne garaže u rad) kontinuirano pratiti merenje sleganja objekta.
 
"Nadležna Uprava za zajedničke poslove AP Vojvodine, koja upravlja objektom, naložiće narednih dana sanaciju kancelarija i lifta u objektu o trošku investitora podzemnih garaža i sa nalazima elaborata upoznaće Zavod za zaštitu spomenika kulture i nadležne inspekcijske službe", zaključuje se u saopštenju.
 
U petak je grupa opozicionih partija iz Novog Sada podnela krivične prijave protiv odgovornih za oštećenje zgrade pokrajinskog parlamenta tokom izgradnje podzemne garaže zbog više krivičnih dela, između ostalog i zbog nezakonite dodele građevinske dozvole za taj posao.

Akcija progresivne Vojvodine pokrenula je postupak poništavanje dozvole izdate za gradnju garaže u blizini zgrade Banovine, u kojoj je došlo do oštećenja. U APV navode da je dozvolu za gradnju garaže, u suprotnosti s odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, izdala Uprava za urbanizam Novog Sada "i tako dopustila divlju gradnju".

  • Novosadjanin

    17.12.2022 23:28
    bolan ti ležim
    Zidovi popucali od stresa,pukotine nastale zbog svađe i procepi sve širi i širi kao da se radi o LJUBAVNOM životu zgrade ali su temelji života izdržali....na osnovu godina su shvatili da u ovim godinama nema razvoda i da statika mora izdržati....dotako sam dno života,pakao i ponore.....ELABORAT je za NAGRADU i to NOBELOVU !
  • Milan

    17.12.2022 20:21
    malo lepka, mrezice i ko novo
  • Eon

    17.12.2022 19:48
    Sve je napreDNO
    Ni fakulteti nisu više ono što su nekad bili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti