Ombudsman: Ne treba suditi novinarima "Građanskog"

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izjavio je da se nada da neće biti sudskog postupka protiv urednika i novinara ugašenog dnevnika "Nacionalni građanski" jer, kako je rekao, nije primetio da su posledice objavljenih informacija loše.

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izjavio je da se nada da neće biti sudskog postupka protiv urednika i novinara ugašenog dnevnika "Nacionalni građanski" jer, kako je rekao, nije primetio da su posledice objavljenih informacija loše.

"Ima puno razloga da smatramo da ova objavljena informacija nije nanela štetu sistemu odbrane i da, zbog toga, optužnice ne treba da bude", rekao je Janković za RTV. Zaštitnik građana je napomenuo da urednik (Milorad Bojović) i novinarka (Jelena Spasić) koja je napisala tekst na osnovu poverljivog dokumenta još nisu na sudu, pošto "optužnica nije ni stupila na pravnu snagu" i dodao da konačnu odluku o tome treba da donese državni tužilac Zagorka Dolovac.

"Tačno je da je prekršena odredba zakona ali postoji i interes javnosti da zna", rekao je Janković i dodao da državni tužilac sada ima "težak zadatak da proceni da li je interes javnosti da zna prevazišao oznaku tajnosti i kakve su posledice objavljene informacije". "Ako proceni da je interes javnosti da zna bio značajniji od oznake tajnosti dokumenta onda optužnica ne mora ni da stupi na snagu, tako da suđenja ne mora ni da bude", istakao je zaštitnik građana.

Povodom objavljivanja novinskog teksta prema poverljivom dokumentu, Janković je ocenio da je bilo vrlo značajno da se, "ako ništa drugo, otrezne svi oni koji nisu obavljali svoje poslove u oblasti odbrane" i dodao da je taj dokument pokazao da u našem sistemu odbrane ima stvari koje bi trebalo unaprediti.

  • B

    21.10.2011 12:53
    Koja je ovo država i koje vreme?
    Je li ovo neostaljinistička diktatura sa sve žutim zvezdicama svud naokolo? Na šta ovo liči? Hoće li neko argumentovano osporiti to što su novinari napisali? Da li je ministre odbrane od 5. oktobra bar malo sramota?
    U školi u socijalizmu smo svi morali da učimo "Pinki je video Tita". Iz tog njegovog viđenja proistekle su decenije mira, razvoja i kakve-takve slobode. Kako stvari stoje, uskoro će u nastavni program ući "Naš ministar odbrane je video američki nosač aviona". Ne vidim kakvo dobro može da proizađe iz toga.
  • Пера

    21.10.2011 11:32
    одбрана
    Нису валда новинари уништили војску Србије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti