Taksisti: Grad odredio cenovnik mimo zakona

Ekonomska cena taksi usluga koju je Gradska uprava utvrdila neprihvatljiva je za taksiste, ocenjuju predstavnici sindikata novosadskih taksi udruženja.
Ekonomska cena taksi usluga koju je Gradska uprava utvrdila neprihvatljiva je za taksiste, ocenjuju predstavnici sindikata novosadskih taksi udruženja.

 

Oni su na današnjem sastanku ukazali na činjenicu da je to rešenje suprotno odredbama koje propisuju Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju i Odluka o taksi prevozu u Novom Sadu, jer prilikom utvrđivanja cene nisu uzeti u obzir vreme odlaska na adresu, vreme čekanja, pređeni kilometar u gradskoj, odnosno vangradskoj zoni, noćna, niti praznična vožnja.  

Iako su taksisti ispoštovali sve gradske odluke i korigovali taksimetre, sa aktuelnim cenovnikom oni ne mogu sebi da obezbede osnovne uslove za rad, ocenjuje predsednik Sindikata novosadskih taksista Radoslav Krstić. On postavlja pitanje da li taksi preduzetnik, novcem koji zaradi od 10 do 15 vožnji u toku osmočasovnog radnog vremena, treba da izdržava porodicu, ili da plati porez i sebi osigura još jedan radni dan.

"Ja bih se prvi odlučio za svoju porodicu i školovanje svoje dece", ističe Krstić. On dodaje da taksisti neće odustati od zahteva da Grad poštuje Zakon i da se uslovi obavljajnja taksi-prevoza u Novom Sadu odrede u skladu sa važećim propisima.

Sindikalci su poziv na današnji sastanak uputili i gradonačelniku Igoru Pavličiću, članu Gradskog veća za saobraćaj Siniši Bubnjeviću i načelniku Gradske uprave za saobraćaj Radivoju Pavlovu. Međutim, niko se od predstavnika grada nije odazvao, niti je dao objašnjenje po kom osnovu je utvrđena ekonomska cena taksi usluga.

Podsetimo, Grad je početkom oktobra utvrdio najnižu ekonomsku cenu taksi prevoza koja iznosi 40 dinara za start i kilometar u svim novosadskim udruženjima. Gradska saobraćajna inspekcija saopštila je da taksisti imaju još desetak dana da izbaždare taksimetre u skladu sa datim cenovnikom.  (D.B)

  • S.

    24.10.2011 10:08
    @Ekotaksi, lol, jos jedan od onih koji hoce da resavaju jedan problem pravljenjem drugog, veceg.
    Ako neko drzi nizu cenu jer ne placa porez onda nije resenje da se obezbedjuje minimalna cena vec da se kaznjavaju oni koji ne placaju porez (sto je ionako predvidjeno).
    Dakle, umesto da trazite protekcionizam, trazite da se postuju i sprovode postojeci zakoni.
  • G

    23.10.2011 20:06
    @Ekotaksi - nisam siguran da li si samo neobrazovan ili mentalno poremećen? Znam koliko je zarada na zapadu, zato sam ti i rekao da IDEŠ NA ZAPAD ako želiš platu kakva je tamo. šta ti tu nije jasno da treba da ti nacrtam? A o neplaćanju poreza od 1997, iako mi je neverovatno da u ovako nešto poverujem čak i u ovoj korumpiranoj zemlji, zašto lepo ne podnesete prijavu?
  • 22.10.2011 21:07
    Toliko ste smesni vi taksiste da necu da trosim reci i da vam objasnjavam. Cim drvite istu pricu, nemate nista u glavi.. KOME JE BRE U SRBIJI ZAGARANTOVANA POTROSACKA KORPA? HAHAHAHA PA JEL STE VI NOOOORMALNI? :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti