Sud dodelio SPS-u objekat u centru Temerina, naprednjaci negoduju

Osnovni sud u Novom Sadu u ponovljenom postupku dodelio je objekat i plac u Temerinu Socijalističkoj partiji Srbije.

Kako se navodi u presudi koju je 021.rs dobio od Osnovnog suda putem zahteva za pristup informaciji od javnog značaja, objekat u kom se, sem opštinskog odbora SPS-a, nalazi i Kulturni centar Opštine Temerin, pripada ovoj stranci, a Republika Srbija dužna je da istoj isplati i troškove parničnog postupka u iznosu od 445.050 dinara.

Reč je o tužbi koja je pokrenuta 2017. godine, a koju su prethodno Osnovni i Apelacioni sud odbacili.

Predmetna nepokretnost je zgrada kulture. Nekad je bila društvena svojina u vlasništvu Saveza komunista Jugoslavije, da bi 2002. godine prešla u državno vlasništvo. SPS je više puta ulagao žalbe i tužbe protiv ovakve odluke, ali su one svaki put odbačene.
 
Savez komunista čiji je SPS pravni naslednik, bio je nosilac prava na nepokretnosti od 1961. godine.
 
Arhivska fotografija
 
Prema tvrdnjama tužilačke strane u ovom postupku, odnosno SPS-a, na ovu imovinu se nije mogao primeniti Zakon o finansiranju političkih stranaka. SPS u svoju korist navodi i to što od 1991. do danas, nesmetano koristi ovu nepokretnost, što smatra osnovom za sticanje prava svojine po osnovu održaja. 
 
Prethodnom presudom Osnovnog suda u Novom Sadu, koja je potvrđena i presudom Apelacionog suda, zahtev SPS-a je odbijen u celosti.
 
Zahtev je odbijen jer tužilac "nije savestan držalac nepokretnosti", piše u presudi. 
 
"Po stanovištu drugostepenog suda, predmetna nepokretnost u zemljišnoj knjizi je bila upisana kao društvena svojina sa pravom korišćenja Saveza komunista, zbog čega je Republika Srbija, s pozivom na odredbu člana 13 Zakona o finasiranju političkih stranaka postala vlasnik nepokretnosti", piše u presudi Apelacionog suda. 
 
Ovu presudu kasnije je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i predmet vratio na ponovno odlučivanje.
 
"Po stanovištu revizionog suda, za sada se ne može prihvatiti stav drugostepenog suda da se na konkretan slučaj primenjuju odredbe Zakona o finasiranju političkih stranaka, budući da za spornu imovinu u konkretnom slučaju nije utvrđeno da li je bila na upravljanju, korišćenju i raspolaganju SPS-a", navodi se u novoj presudi iz 2022. godine, u kojoj se dodaje da je prethodnik SPS-a bio samostalna organizacija. 
 
Takođe, dodaje se, nije utvrđeno da li je pravni prethodnik tužioca sporne nepokretnosti stekao teretnim putem, odnosno teretnim pravnim poslom, zbog čega se ne može prihvatiti primena materijalnog prava od strane nižestepenih sudova kao pravilna. 
 
Dalje se navodi da je SPS-u zgrada dodeljena zajedno sa obavezom otplate postojećeg kredita, iz čega sledi da je i Opština po preuzimanju imala istu obavezu. Međutim, Opština je 1961. godine nepokretnost dala na upravljanje Savezu komunista zajedno sa obavezom otplate. Iz ovoga je sud zaključio da je SPS, odnosno njegov pravni prethodnik, stekao imovinu svojim sredstvima. Sud je, dakle, odlučio da je SPS ispunio uslove za sticanje prava svojine redovnim održavanjem, od 1991. godine, odnosno od 1961. godine. 
 
"U konkretnom slučaju, tužilac i njegov pravni prethodnik su opravdano bili u uverenju da su vlasnici imovine na osnovu pravnog posla, tada podobnog za sticanje prava korišćenja, a koje je liberalizacijom propisa preraslo u pravo svojine", piše u presudi. 
 
Inače, reč je o parceli površine 3.678 kvadrata, sa jednim glavnim i tri pomoćna objekta, koju su mnogi Temerinci 50-ih godina prošlog veka gradili kao zadružni dom. Temerinci koji su pomagali gradnju dobijali su simbolične bonove.
 
Arhivska fotografija
Lokalna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom se ne miri sa ovakvom presudom, a nepoznato je kako će to uticati na koaliciju sa SPS-om. 
 
Pomoćnik predsednika opštine Temerina Milan Savić za 021.rs kaže da će iskoristiti sva raspoloživa zakonska sredstva da se objekat vrati u javnu svojinu i bude dostupan svima onima kojima zaista i pripada.
 
"Bez namere da utičemo na nezavisnost pravosuđa, imamo takav stav da ćemo morati iskoristiti sva zakonska sredstva", ističe.
 
Pod tim, Savić misli na podnošenje kontratužbe.
 
Na pitanje zašto nije reagovano u zakonskom roku za podnošenje žalbe Apelacionom sudu, odnosno 15 dana od donošenja ovakve presude, Savić ne želi da odgovara, već navodi da će u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana medijima biti dostavljeno saopštenje sa svim ostalim informacijama. 
 
Ni predsednik Skupštine opštine Robert Pastor (SVM) nije želeo da odgovara na pitanja 021.rs pre objavljivanja saopštenja.
 
Umesto odgovora, saopštenje predsednika opštine
 
U saopštenju koje je predsednik Opštine Temerin, Mladen Zec, poslao medijima, nakon što nije želeo da odgovara na pitanja portala 021, koji se ovom temom bavio, navodi se da izražavaju ogorčenje zbog ove presude kojom je zgrada nekadašnjeg Doma kulture, a danas Kulturnog centra "Lukijan Mušicki" u centru Temerina, iz javne prešla u privatnu svojinu Socijalističke partije Srbije (SPS).
 
"Reč je o objektu koji je, dobrovoljnim radom svih stanovnika Opštine Temerin, pedesetih godina prošlog veka izgrađen za potrebe kulture i koji je, i danas, Generalnim planom regulacije naselja Temerin predviđen za kulturne sadržaje namenjene svim njegovim žiteljima. Prenošenje tog objekta u privatnu svojinu jedne stranke nije samo direktno ugrožavanje te namene, već i svojevrsno ruganje nesebičnosti i entuzijazmu onih koji su ga, sopstvenim rukama, gradili ne samo za sebe, nego i za generacije koje dolaze, kao i onima koji su ga, u decenijama koje su sledile, čuvali i koristili, a i danas koriste, za ono za šta je namenjen", objašnjava Zec.
 
Objekat naziva svojevrsnim spomenikom kulture i simbolom zajedništva svih posleratnih generacija žitelja opštine.
 
Ističe da, osim Kulturnog centra "Lukijan Mušicki", prostorije ovog objekta koriste i KUD "Sirmai Karolj", Zavičajni muzej Temerin, Turistička organizacija opštine Temerin, Opštinsko veće Saveza sindikata, opštinski odbori DSVM, SRS, DSS, Saveza boraca Opštine Temerin, pa i same SPS.
 
"Zbog svega toga, sudsku odluku – i moralno i pravno - smatramo neodrživom i iskoristićemo sva raspoloživa zakonska sredstva da se objekat vrati u javnu svojinu Opštine Temerin i bude dostupan svima onima kojima zaista i pripada", zaključuje.
 
Izdavanje nekretnina - profitabilan biznis za SPS
 
Pokušali smo da dobijemo komentar i od opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Temerinu, ali su nam rekli da je njihov stav da ne komentarišu sudske presude.
 
Da su nekretnine nasleđene od Saveza komunista Jugoslavije za Socijalističku partiju unosan posao, već su ranije pisali mediji.
 
Samo u 2021. godini SPS je od izdavanja nekretnina zaradio oko 46 miliona dinara, ili skoro 390.000 evra. 
 
Kako je pisao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) socijalisti poseduju nekretnine vredne oko 13,8 miliona evra. Koliko je to više u odnosu na druge stranke u Srbiji možda najbolje ilustruje to što je trenutno najjača stranka u Srbiji Srpska napredna stranka (SNS), čija imovina vredi nešto manje od dva miliona evra, iza SPS-a po vrednosti poslovnih prostorija.
 
Podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) prikupio i objavio u bazi stranačkih finansija pokazuju da je u periodu od 2015. do kraja 2020. na račune socijalista od zakupaca njihovog poslovnog prostora leglo oko 2,3 miliona evra. Istraživanje pokazuje i da se među zakupcima nalaze brojne javne institucije koje prostorije od SPS iznajmljuju čak i kad postoje gradske koje zvrje prazne.
  • Cuvar deponije

    28.01.2023 09:02
    Prvi put da se u necemu slozim sa predsednikom opstine.
  • Pera Ždera

    25.01.2023 23:22
    Dati svim strankama
    Kancelarije na gorućoj deponiji.
  • Dejan

    25.01.2023 22:22
    Dil
    Neokomunjari placali kredit !! Za njih ta opcija u statutu ne postoji !! Da li ste vi uopste normalni sto citate i verujete u sve ovo ! Sve u svemu,narod ce sve ovo platiti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti