Škole bez prostora za samo jednu smenu

Mnoge novosadske osnovne škole neće biti spremne za novi Zakon o osnovnoškolskom obrazovanju koji uskoro treba da bude usvojen, a prema kom su, između ostalog, obavezne đačke kuhinje, a predlaže se i jednosmenski rad od 8 do 17 časova.

Mnoge novosadske osnovne škole neće biti spremne za novi Zakon o osnovnoškolskom obrazovanju koji uskoro treba da bude usvojen, a prema kom su, između ostalog, obavezne đačke kuhinje, a predlaže se i jednosmenski rad od 8 do 17 časova.

Direktor OŠ "Ivo Lola Ribar" Milorad Čudić kaže da ta škola, zbog manjka prostora, organizuje nastavu u tri smene, tako da je rad u samo jednoj smeni nemoguće organizovati bez nadogradnje i proširenja kapaciteta. On dodaje da bi trebalo da se reše stari problemi, pre nego što se uvedu novi propisi.

"Novi zakon je lepo zamišljen ali je teško ostvariv kada se uzme u obzir da škola nema neke od osnovnih uslova za normalan rad. Primer su dotrajale elektroinstalacije i fasada koja je znatno oštećena. Uz to, zaista je neophodna nadogradnja za koju smo dobili dozvolu ali, nažalost, nemamo novca za početak radova", navodi za "Novosti" Milorad Čudić, koji je direktor škole koja ima 830 đaka.

I u OŠ "Svetozar Marković Toza", u koju ide 1.400 učenika, ističu da im nedostaju učionice da bi organizovali rad u jednoj smeni. "Imamo samo 33 učionice, a potrebno nam je bar još 20 njih", kaže pomoćnica direktora Aleksandra Šmigić. Dodaje da će u školi, kada je reč o đačkoj kuhinji, učiniti sve što je potrebno kako bi deca promenila naviku da se nezdravo hrane.

  • alex

    23.10.2011 07:23
    zadužbine
    Ko o čemu, direktor o nadogradnji! 3Nadogradnja škole je pitanje prestiža medju direktorima škola! Oni to smatraju svojom zadužbinom i ko je u tome uspeo, taj je glavni baja medju njima. OŠ "Sonja Marinković" je nadogradjena, ali se time ništa značajno nije dobilo, opet im fale učionice. Hoće da nadogradjuju i škole koje za tim uopšte nemaju potrebe, pošto je to sad u trendu, eda bi se šepurili medju kolegama. Direktori manjih škola upisuju više dece nego što mogu, a koja im, po teritorijalnoj pripadnosti nisu u reonu, a onda kukaju i kamče nadogradnju za koju nema urbanističkih uslova.
  • sdragan

    23.10.2011 06:44
    Imam resenje!
    Ako bi se ove turbo-folik-novosagradjene crkve preuredile u skole...Bez ikakvih problema bi se ovaj zakon mogao realizovati na podrucju NS-a
  • upućeni

    22.10.2011 17:06
    pozadina
    Lepo bi to bilo, ali ne kada se borimo da se deca prehrane. Ni u srećnija vremena to nije bilo moguće.
    Direktori eksploatišu ovu ideju iz ličnog interesa pošto se tako njima pruža "lep biznis"!
    Suština: zloupotreba dece!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti