Sudbina "maršalke": Vojna kasarna "Arčibald Rajs" u planu za otuđenje - nepoznato kada i kome

Više opozicionih partija i pokreta poslednjih dana najavljuje i podržava zvaničnu inicijativu za prenamenu kasarne "Dr Rudolf Arčibald Rajs" na Futoškom putu.
Sudbina "maršalke": Vojna kasarna "Arčibald Rajs" u planu za otuđenje - nepoznato kada i kome
Foto: 021.rs

Nekada zamišljena kao novi kampus ili čak muzej, ova kasarna godinama nije u upotrebi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a nisu bili uspešni ni davni pokušaji da se prostor od oko 1.475 hektara proda. 

Aktivisti i opozicija sada iniciraju da ovaj vojni kompleks postane studentski dom.
U inicijativi "Digni gard, odbrani grad" navode da je pretvaranje kasarne u studentski dom i renoviranje "nasušna potreba svih studenata i grada Novog Sada".
 
Osnovni zahtev ove inicijative jeste da se uradi procena vrednosti ove parcele i da se između Grada i Ministarstva odbrane postigne dogovor oko prenamene u studentski dom, centar i menzu.
 
"Ovim govorimo kako je došlo vreme da kasarne, puške, sablje i jatagane smestimo u muzej i u istoriju gde im je i mesto, a da na ovaj način grad uloži u mlade i obrazovanje", kaže Dušan Dobromirov ispred Pokreta slobodnih građana.
 
Isidora Čeleketić iz Omladinske studentske akcije zaključuje da "vlast treba da bude sramota što studente u ovom gradu gleda samo kao izvor profita". Trebalo bi usmeriti, dodaje, svaku priliku koju imaju na studente i da im obezbede ispunjenje osnovnih potreba koje svako od njih ima, bilo da je iz Novog Sada ili van njega.
 
Inače, iza ove inicijative stoje i Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Zajedno, Nova stranka, a podršku je pružio i novoosnovani pokret "Bravo".
 
Dana 22. decembra 2011. godine, aktivisti nekadašnjeg Društvenog centra ušli su u napušten prostor kasarne i prisvojili deo, u kojem su organizovali niz kulturno-zabavnih aktivnosti. To su učinili kako bi prostoru dali smisao, a sve nakon pola godine od poslednjeg vojnika koji je zauvek napustio ovaj vojni kompleks. 
 
Vojna policija je isterala Društveni centar iz kasarne u jutarnjim satima 13. januara 2012. godine, u trenutku kad je njihova inicijativa dobila podršku iz mnogih domaćih i inostranih organizacija, pa i od Agencije za evropske integracije i saradnju s udruženjima. 
 
Godinama nema nikakvog napretka u regulisanju statusa kasarne "Dr Rudolf Arčibald Rajs", nekada kasarne "Maršal Tito", a koja je i pre 10 godina bila uvrštena u takozvani Master plan Ministarstva odbrane. Jedno vreme je interesovanje da otkupi kasarnu pokazivao i Grad Novi Sad, ali za to nije imao novca.
 
Kako za 021.rs navode u Ministarstvu odbrane, vojni kompleks je još uvek u "master planu" raspolaganja vojnim nepokretnostima i, samim tim, predviđen je za otuđenje.
 
"U skladu sa zaključcima Vlade Republike Srbije, regulisane su procedure koje je neophodno sprovesti pre otuđenja svakog pojedinačnog vojnog kompleksa, u skladu sa Zakonom o javnoj svojini", navode za naš portal u ministarstvu.
 
Na pitanje da li je planirano bilo kakvo ulaganje u kasarnu, u ministarstvu navode da se ulaganje ne planira.
 
Čelnici Grada Novog Sada do objave ovog teksta nisu odgovorili na pitanja 021.rs o eventualnim pregovorima sa ministarstvom i potencijalnoj prenameni objekta.
  • H

    14.08.2023 14:41
    H
    Ubice nas starudije,sravnite sto pre!!!
  • Tereza

    14.02.2023 22:49
    Kuku-lele
    It te kasarne,ako se ne varam Austrougarska vojska je krenula na Srbiju. Mislim da Arcibald Rajs nema veze sa vlasnistvom iste.Mislim da je tu u vreme Prvig svetskog rata,a i kasnije bio zatvor za politicke neistomisljenike. Nadam se da nije istina da vec ima vlasnika. Nadam se da ni nju,a ni onu drugu kasarnu nece dobiti oni koji su smislili da izmene arhitekturu ovog grada. Predlog da tu budu Novosadske kulturne veceri.
  • Bebe

    14.02.2023 02:19
    Čujte Srbi...
    Čuvajte se sebe!
    Nismo ga poslušali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti