Jakšić: Nadležni da ispitaju kako se vodila "Čistoća", pepeo i prah ostaje tamo gde je bio POKS

Isključenje Pokreta obnove Kraljevine Srbije iz novosadske vlasti izaziva različite komentare, ali uz to još jednom otvara pitanje "komunalne koalicije".
Jakšić: Nadležni da ispitaju kako se vodila "Čistoća", pepeo i prah ostaje tamo gde je bio POKS
Foto: 021.rs
Članovi POKS-a koji su imali bilo kakvu funkciju, od školskih odbora do direktorskih pozicija, podneli su ostavke i biće zamenjeni kadrovima Srpske napredne stranke.
 
POKS-ovci u Novom Sadu imaju dugogodišnju saradnju sa SNS-om, još dok su bili u Srpskom pokretu obnove. Njihov razlaz izaziva različite komentare.

Gradonačelnik se tokom izlaganja pred sednicu Skupštine grada nije mnogo osvrtao na raskid saradnje, pomenuvši samo da će Branku Bežanov u Gradskom veću zameniti Danijela Kostić. 

Na pitanje o navodnom pritisku na članove POKS-a zbog protivljenja francusko-nemačkom planu o Kosovu, Đurić kaže da može da govori samo o Novom Sadu i da tu pritisaka nema. Naveo je da je početkom nedelje imao sastanak sa predstavnicima POKS-a, da su tada razgovarali o prekidu koalicije, te da im se zahvalio na saradnji. 
 
Đurić je ukazao na to da nema drugih promena u koaliciji, dodajući da čeka razgovor sa novim rukovodstvom Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ligaši su u novembru izabrali novo rukovodstvo stranke, gradski odbor je raspušten i najavljeni su izbori za mart, kao i izlazak iz koalicije sa naprednjacima. Od tada ligaši se ne pojavljuju na sednicama Skupštine grada, premda je član Gradskog veća iz njihovih redova reizabran na tu funkciju kada je gradonačelnik postao Đurić.
 
"LSV ima novo rukovodstvo, čekamo sastanak sa njima da vidimo kakvi su planovi. Oni su i dalje zvanično sa nama u koaliciji i Aleksandar Kravić je član Veća zadužen za saobraćaj", naveo je Đurić.
 
 
Kada je u pitanju reakcija skupštinske opozicije, najviše razumevanja za POKS imala je Demokratska stranka Srbije, koja je sa bivšim učesnicima u vlasti oformila novu odborničku grupu, koja predstavlja najveći opozicioni blok u lokalnom parlamentu.
 
"Što se nas tiče, do sada nikada nije bilo razmimoilaženja po pitanju državnih i nacionalnih interesa, po pitanju odbrane Kosova i Metohije, a samim tim ni po pitanju odbacivanja francusko-nemačkog sporazuma koji je ponuđen našoj državi. U narednom periodu ćemo se usaglasiti i oko pitanja oko kojih smo se razmimoilazili i doći će do zajedničkog stava", rekao šef Novog DSS-a u Novom Sadu Bojan Radojević.
 
Nasuprot tome, šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić kaže da je dobro što je POKS izbačen iz gradske vlasti, jer godinama unazad ukazuju na pojavu kriminala gde god je ta stranka gospodarila. 
 
  
 
Jakšić dodaje da bi istražni organi trebalo da ispitaju kako se vodila JKP "Čistoća" u proteklih 11 godina, ističući da je "ostao pepeo i prah" tamo gde su bili članovi POKS-a.
 
"Kada su oni 2008. godine ušli u 'Toplanu' ovo preduzeće je bilo na pozitivnoj nuli, a po njihovom izlasku 2012. bio je stvoren dug od 50 miliona evra. Takođe, u tom periodu je ukradena oprema cele jedne toplane, preko noći je nestala 'Toplana Mišeluk' i do danas istraga nije urađena kako treba. Zbog toga su podnete krivične prijave, ali niko nije odgovarao. Takođe, oni su 2012. godine dva meseca vodili Zavod za izgradnju grada kada se desila jedna od najvećih afera - 'Borovica', kada nisu aktivirane menice i kada je Novi Sad ostao bez 460 miliona dinara. Zbog ovoga su osuđene dve potpuno nevine osobe, dok odgovorni s vrha nisu nikad odgovarali. Onda su tada, zajedno sa Tomislavom Bokanom, koji je kupovao glasove, dobili na upravljanje 'Vodovod' i znamo kako je zatečeno to preduzeće 2016. Gde god su bili POKS-ovci, tu je ostao prah i pepeo", kazao je šef novosadskih radikala. 
 
Dodaje i da POKS, zbog toga što je "do guše u kriminalu", nije nikada ni trebalo da postane deo gradske vlasti. 
Jakšić se osvrnuo i na "komunalnu koaliciju", 
 
"Nas čudi i čime su to Nenad Čanak i LSV zadužili SNS da ih i dalje trpe u vlasti. Koji je to momenat? Kada Đurić kaže da oni koji ne prate politiku SNS-a na nacionalnom nivou ne mogu biti deo vlasti, kako politika ligaša to radi? Krajnje je vreme da se i sa LSV raskrsti, a i njihovi odbornici ne dolaze mesecima na sednicu", zaključio je Jakšić.
 
Dodajmo i da se ostali koalicioni partneri naprednjaka u gradskoj vlasti nisu oglašavali povodom izlaska POKS-a, iako su pojedini odbornici održali skupštinske govore u kojima su hvalili politiku vrha države i SNS-a.
  • Nebojša

    16.03.2023 23:15
    Zabluda Jakšića
    Đurađ Jakšić e u teškoj zabludi kada misli da nacionalna poltika i stavovi o KiM i francusko nemackom ultimatumu nazvanim planom nisu identični.
    Nenad Čanak i Vučić imaju istu politiku po tim pitanjima pa jenkoalicija sasvim logična. Samo naivni veruju drugačije. Jakšiću, to je ista kuća, istog gazde, jedno je dnevna a drugo spavaća soba.
    A što se tiče nacionalne politike Šešelj ima identičan stav kao Vučić i nema ni jedne kritike od strane radikala prema Vučiću i SNS, sto i vas dovodi da ste ista kuća, samo su radikali sada na terasi koja se po zakonu racuna u kvadraturu stana ili kuće. I s obzirom na stavove Šešelja radikali vise nikada sa terase nece u kuću, jer neko treba uvek da kevće ili se mota oko nogu gazde.
  • Novosađanka

    12.02.2023 23:22
    "čistoća"
    Dosta je bilo da po političkoj liniji postavljate nesposobne ljude. Nas građane zabole dupe ko je u kojoj partiji. Nas zanima zašto je ovaj grad PRLJAV i ZATRPAN SMEĆEM ??? To vi pod hitno rešite, jer korona se širi, i javljaju se bolesti, na koje smo davno zaboravili !!! SRAM VAS BILO !!!
  • Vule

    11.02.2023 16:59
    tuzno
    Jaksa se ponasa kao nova udavaca, misli da ce se uvuci novotarcima sada kada je POKS raskinuo koaliciju, a LSV planira da to ucini u martu. Samo slaba vajda ima jedna stara izreka "mladu koja se svima nudi, niko nece"! Gotovo je sa SRS-om hvala bogu, vec dva puta nisu uspeli da dobace ni 3 posto, uskoro cete gospodo radikali ostati i u Novom Sadu samo ruzna proslost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti