Svinja mrtva, krava ne može da ustane: Snimci iz Poljoprivredne škole u Futogu uznemirili javnost

Internetom su se proširile fotografije i snimci nehumanog tretmana prema životinjama u Poljoprivrednoj školi u Futogu, a direktor škole kaže da postoje logična objašnjenja za sve.
Svinja mrtva, krava ne može da ustane: Snimci iz Poljoprivredne škole u Futogu uznemirili javnost
Foto: Pixabay
Udruženje za zaštitu životinja Spans nedavno je na društvenim mrežama objavilo nekoliko snimaka životinja koje su, kako oni kažu, napravili učenici u školi i na kojima se vide mrtve životinje koje su uginule zbog nebrige zaposlenih.
Milena Brkljačić iz ovog udruženja za 021.rs kaže da su im se prvo obratili sadašnji učenici škole i slali im snimke i fotografije, nakon čega su se javili roditelji đaka, te zaposleni u školi. 
Prvo su se javili učenici koji su im dostavili snimke krmače koja je navodno uginula tokom prasenja u subotu, 12. marta, a koju su đaci zatekli u ponedeljak u alatnici škole. Osim toga, ovo udruženje je objavilo i snimak krave koja ne može da stane na noge.
 
Posle još svedočenja o ovakvom odnosu prema životinjama, udruženje je odlučilo da republičkoj Veterinarskoj inspekciji uputi prijavu za hitan vanredni nadzor.
 
"Nedelju dana nisu reagovali, a saznali smo da su to uradili danas (ponedeljak), prethodno su se najavili školi. To je ono što se konstantno dešava, iako inspekcija ima zakonsku mogućnost da ide u nenajavljene posete kako se dokazi ne bi uništili ili stanje ušminkalo. Te krave i svinje o kojim smo mi pisali sada već najverovatnije nisu tu i inspekcija neće moći ništa da utvrdi iako su nam neki rekli da je stanje u školiko toliko loše da ne može da se preterano poboljša pre dolaska inspekcije", rekla je Brkljačić.
 
 
Direktor Poljoprivredne škole u Futogu Dušan Gagić za 021.rs kaže da je uginula krmača imala spontani pobačaj, te da joj je ispala posteljica.
 
"Koliko sam razumeo, trebalo je da se uradi carski rez, ali je ona uginula pre nego što je veterinar stigao. Mi smo odmah tada obavestili Zoohigijenu, ali su nam oni rekli da tek u ponedeljak mogu da dođu. U međuvremenu su nastavnici u ponedeljak odlučili da iskoriste priliku i da učenicima na praksi pokažu ovu situaciju koja je retka, ali normalna", poručuje on.
 
Što se tiče fotografije krave kojoj noge nisu bile u funkciji, Gagić navodi da se njena situacija otežala zbog toga što je školska procedura otežala brigu o njoj.
 
"Krava je imala porođaj, a posle toga nije mogla da stane na noge. U nekoliko navrata je rađena terapija, ali nismo uspeli da podignemo kravu. Zbog školske procedure prema kojoj moramo da imamo tri ponude kako da rešimo tu situaciju, koja je trajala nekoliko dana, nismo mogli na vreme tu kravu da uputimo na drugo gazdinstvo", dodaje Gagić.
 
Milena Brkljačić tvrdi i da pojedini učenici u ovoj školi maltretiraju životinje. 
 
"Osobe koje su nam se javile su navele i da neki učenici, kada im se ukaže prilika, šutaju pse ili gase cigare o životinje. Dakle, maltretiraju ih, a škola ne reaguje ni na ovo. Kada učenici pokušavaju da razgovaraju sa nekim u školi, a to su najčešće profesori, dobijaju odgovore da oni tu ne mogu ništa da urade i da škola nema para, a neki su snosili i posledice kada su pokušavali da zaštite životinje", objasnila je.
 
Međutim, direktor Poljoprivredne škole demantuje ove navode.
 
"Mi imamo najvredniju i najkvalitetniju decu koja nikad tako nešto ne bi uradila, ili bar ja ne znam za takve slučajeve. Oni veterinu upisuju jer vole životinje, imamo psa i mačku koje oni hrane i brinu se o njima. Kao direktor škole i kao nastavnik koji ovde radi 26 godina, izuzetno sam povređen ako naša deca misle to o nama i to bi bio moj veliki poraz", istakao je.
Brkljačić smatra da je slučaj iz Poljoprivredne škole slikovit primer celog sistema koji ne funkcioniše.
 
"Ovo je jedna obrazovna ustanova koja bi trebalo da obrazuje i vaspitava buduće veterinare i veterinarske tehničare. Ono što ta deca gledaju u toj školi sigurno utiče i na njih, a mnogi su nam se javljali da su pod velikim stresom zbog scena koje viđaju u školi. Dakle, obrazovna ustanova ne radi svoj posao i, kada je reč i zaštiti i dobrobiti životinja. Uz to, toleriše se nesavesno ponašanje prema životinjama. Sa druge strane, ni inspekcija ne radi svoj posao i ne ide u hitan vanredni inspekcijski nadzor kada dobije prijavu", objašnjava.
 
Spans je poslao dopis i ministru prosvete Branku Ružiću u kom su ga zamolili da se u okviru njihovih nadležnosti provere navodi koji se tiču srednje škole u Futogu. 
  • Nn

    22.03.2023 22:57
    ...
    Sramota za roditelje koji su vaspitali decu koja zlostavlja zivotinje! Sram vas bilo i sve koji okrecu glavu na ovu strahotu! Podhitno im oduzeti sve zivotinje i zatvoriti ovu ludnicu od skole!
  • Lose iskustvo

    22.03.2023 01:43
    Sa ovim direktorom
    E ovaj direktor Gagić je mene tako zavlačio za posao. Došao sam na razgovor za posao u školu u termin koji je on licno zakazao. Docekala me njegova sekretarica govoreci da nema pojma o cemu govorim i da je mesto za tu poziciju vec popunjeno. Na moje insistiranje da mi je licno porucio on da dođem, usla je kod njega u kancelariju, izasla brzinom svetlosti i rekla da ostavim svoj CV. Ne moram da kazem da mi niko nista nije javio, ni da nisam primljen. Perfidno.
  • Jerry

    21.03.2023 20:05
    Ako je na ekonomiji javašluk onda je najverovatnije prof Strizović Zoran otišao u penziju.Kad je on bio upravnik ekonomije sve je bilo pod konac.Ako ne možete da rešite problem vratite ga iz penzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti