Nakon uzastopnih rekorda: Pala prosečna novosadska plata, sada je "samo" 96.000 dinara

Nakon rekordnog iznosa u decembru, prosečna novosadska plata mesec dana kasnije beleži pad i više ne iznosi više od 100.000 dinara.
Nakon uzastopnih rekorda: Pala prosečna novosadska plata, sada je "samo" 96.000 dinara
Foto: 021.rs

Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata zaposlenih u Gradu Novom Sadu za januar 2023. godine iznosi 96.560 dinara neto. Mesec dana ranije taj iznos je bio 102.874 dinara neto.

Prosečne plate pale su i širom okruga, na pokrajinskom, kao i na nacionalnom nivou. U Srbiji je prosečna zarada 82.769 dinara, a u AP Vojvodini 78.593 dinara bez poreza i doprinosa.

Najniže zarade u Vojvodini i dalje imaju zaposleni u Baču, gde je u januaru u proseku isplaćeno 61.996 dinara neto.
 
Pad prosečnih plata na svim nivoima može da se posmatra kao utihnuće nakon decembarskih 13. plata, bonusa i nagrada koji se redovno isplaćuju u svim sektorima - i privatnom i državnom. 
 
Međutim, iznosi koji su zapravo porasli su prosečne zarade na nivou javnog sektora, gde su obračunata uvećanja od oko 12 odsto. Tako zaposleni u zdravstvu sada imaju 87.813 dinara neto platu umesto 78.487 dinara, a zaposleni u državnoj administraciji sada u proseku zarađuju oko 100.000 dinara. Plate su veće i u javnim preduzećima, kao i u obrazovanju, u proseku od 2.000 do 7.000 dinara.
I uprkos generalnom padu prosečne plate (koja je nerealni pokazatelj zarada prosečnog čoveka), statistika beleži blagi rast medijalne zarade. Naime, medijalna zarada je iznos do kog zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji i, prema podacima za januar, ova suma je veća za oko 2.500 dinara i sada iznosi 62.964 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Gledajući dalji rast inflacije u ovoj godini (uprkos prognozama Narodne banke Srbije), koja je u februaru dostigla vrhunac, za očekivati je da blagi rast plata neće biti ni blizu dovoljan da "pokrije" veće troškove života. 
 
U poređenju sa februarom prošle godine, inflacija iznosi 16,1 odsto, a najviše su poskupeli hrana i piće.
  • Radnik

    27.03.2023 09:02
    u državnoj firmi
    Zaista bi voleo da uđem u prosek za platu od šezdeset hiljada
    da ne ramišljam o sedadesetosam ni slučajno o samdeset osam hiljada
    dinara. ovako deo mi je trideset dve hiljade dok skinu doprinose ostaje dvadeset tri hiljade, koji je to prosek zaista bi voleo da znam.
  • @Zemlja čudesa

    25.03.2023 15:02
    Mislim da ste na dobrom putu da dobijete veću platu, nastavite samo kao do sada od jutra do mraka da provodite vreme komentarišući na internetu, to je dokazan način za postizanje takvog cilja.
  • Bravo za objašnjenje

    25.03.2023 11:40
    @bora
    boro doktore!

    boru za Malog!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.