AP Vojvodina i NIS prave zajedničko preduzeće

Vlada Vojvodine potpisala je memorandum sa Naftnom industrijom Srbije o formiranju zajedničkog preduzeća za eksploataciju geotermalne energije.

Vlada Vojvodine potpisala je memorandum sa Naftnom industrijom Srbije o formiranju zajedničkog preduzeća za eksploataciju geotermalne energije.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić kaže da ovaj predugovor omogućava Vojvodini da nakon donošenja Zakona o javno-privatnom partnerstvu iskoristi pun potencijal koji izvori ove energije nude.

"Ovaj memorandum predstavlja samo uslov za buduću saradnju, jer mi ne možemo da pristupimo formiranju preduzeća dok ne bude donesen novi zakon, koji je evropski i očekujem da bude usvojen vrlo brzo. Tek tada ćemo moći da pristupimo formiranju jednog takvog preduzeća, ali smo potpisivanjem ovog predugovora želeli da ne gubimo vreme", navodi Pajtić.

Generalni direktor Naftne industije Srbije Kiril Kravčenko očekuje da bi novo preduzeće moglo da počne sa radom u prevoj polovini naredne godine. Prema njegovim rečima, iskorišćavanje potencijala geotermalnih izvora je preduslov da investitori ulože novac u izgradnju banja i drugih vidova infrastrukture za ekploataciju ove energije. "Do kraja prvog kvartala iduće godine rezvićemo strategiju, jer već imamo nekoliko zainteresovanih za ulaganje u ovom pravcu, i očekujem da u doglednom periodu zajedničko preduzeća počne sa radom", kaže Kravčenko.

Prema podacima kojima raspolaže AP Vojvodina, na teritoriji Pokrajine postoji 78 izvora geotermalne energije, od kojih je iskorišćena samo jedna petina. Kravčenko je naveo da će NIS u ovaj projekat uložiti 14 miliona evra. (M.S.)

Vlada Vojvodine potpisala je memorandum sa Naftnom industrijom Srbije o formiranju zajedničkog preduzeća za eksploataciju geotermalne energije. Pokrajinski premijer Bojan Pajtić kaže da ovaj predugovor omogućava Vojvodini da nakon donošenja Zakona o javno-privatnom partnerstvu iskoristi pun potencijal koji izvori ove energije nude.

„Ovaj memorandum predstavlja samo uslov za buduću saradnju, jer mi ne možemo da pristupimo formiranju preduzeća dok ne bude donesen novi zakon, koji je evropski i očekujem da bude usvojen vrlo brzo. Tek tada ćemo moći da pristupimo formiranju jednog takvog preduzeća, ali smo potpisivanjem ovog predugovora želeli da ne gubimo vreme“, navodi Pajtić.

Generalni direktor Naftne industije Srbije Kiril Kravčenko očekuje da bi novo preduzeće moglo da počne sa radom u prevoj polovini naredne godine. Prema njegovim rečima, iskorišćavanje potencijala geotermalnih izvora je preduslov da investitori ulože novac u izgradnju banja i drugih vidova infrastrukture za ekploataciju ove energije.

„Do kraja prvog kvartala iduće godine rezvićemo strategiju, jer već imamo nekoliko zainteresovanih za ulaganje u ovom pravcu, i očekujem da u doglednom periodu zajedničko preduzeća počne sa radom“, kaže Kravčenko.

Prema podacima kojima raspolaže AP Vojvodina, na teritoriji Pokrajine postoji 78 izvora geotermalne energije, od kojih je iskorišćena samo jedna petina.

  • Milan II

    16.11.2011 07:07
    VODENA I NAFTNA RENTA
    Ćapili su naftu a sad 'oće i vruću vodu. 'Oćel i nju plaćati kao i naftu, šest puta manje nego u Majčici Rusiji ?
  • 15.11.2011 10:12
    Sve je to lepo, al gde baš sa Rusima? Pa, valjda imamo i bliže komšije, koji su, usput, kod sebe iskoristili svaki ovakav izvor, pa Mađari imaju maltene u svakoj selendri banju i li bazen sa termalnom vodom. Ako Rusi umešaju prste, zajedno sa ovima našima, ima da "razblažuju" izvore, dosta nam je da se kupamo na 18-20 stepeni, to je dobro za cirkulaciju. Tako kažu i na bazenu na Spensu, kad se deca požale da je voda hladna.
  • TT

    15.11.2011 08:23
    neću
    ništa sa rusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.