Diploma za kurs računara 81-godišnjoj Novosađanki

Osamdesetjednogodišnja Darinka Drezgić najstarija je Novosađanka koja je uspešno završila kurs računara, a kako je ispričala za Radio 021 i dalje odlazi na fitnes i akvarobik.

Osamdesetjednogodišnja Darinka Drezgić najstarija je Novosađanka koja je uspešno završila kurs računara koji se svakog meseca održava u Mesnoj zajednici "Sonja Marinković".

Baka Darinka pre kursa nije znala da koristi ni jedan program, ali je gledala kako na kompjuteru rade njena ćerka i unuk. "Potrebno mi je da komuniciram i da pretražujem ono što me interesuje, iz zdravstva i raznih drugih oblasti. Želim da otkucam neki tekst i da mi se to prevede sa engleskog na srpski, a hoću i da komuniciram sa rođacima u inostranstvu", izjavila je Radiju 021 ova vremešna Novosađanka.

Najteži deo računarske obuke je bio sam početak, a najviše je uživala da uči o onlajn komunikaciji. "Kad smo učili kako da komuniciramo preko internneta, to mi je bilo jako interesantno. U početku me miš nije slušao, ali sam posle i to savladala", kaže ona. Osim u školu kompjutera, Darinka odlazi i na fitnes i na akvarobik. Kaže da se trudi da bude aktivna i da joj ništa ne pada teško.

Dosadašnji najstariji polaznik kursa kompjutera u novosadskoj Mesnoj zajednici "Sonja Marinković" je imao 74 godine, a instruktor Đorđe Vernački kaže da su većina ljudi koji se upisuju penzioneri i da lako shvataju gradivo. - Grupa ima osam ljudi, ali sa svakim radim ponaosob sve dok ne nauči da koristi osnovne stvari. Većina penzionera kurs upisuje da bi mogli da komuniciraju sa svojim rođacima u inostranstvu, da bi im slali poruke i da bi komunicirali Skajpom. To je suština stvari za njih - kaže za Radio 021 Vernački.

Osim interneta i Skajpa, polaznici uče i osnove Windowsa, Worda i Excela. Kurs se održava tri puta nedeljno, časovi traju po sat i po, a u Mesnoj zajednici "Sonja Marinković" to je već dugogodišnja tradicija, kaže predsednica Saveta Vesna Forkapić. - Naša ciljana grupa su građani srednjih godina. Mi stalno imamo zainteresovane i profesore i đake, tako da se interesi i jednih i drugih podudaraju. To opstaje i trajaće još mnogo godina - kazala nam je Forkapićeva.

Obuka u ovoj školi računara traje mesec dana, a cena kursa je 5.400 dinara i može da se plati na dve rate. Za samohrane majke obuka je besplatna. (M. Jerkov)

  • Stojanka franic @bih.net.ba

    26.01.2013 09:07
    Nepoznata gosp.Darinka Drezgić
    Od srca vam čestitam na postignutom uspjehu.Ja sam vaših godina i također sam u sarajevu završila školu informatike-kompjutera.Pohađala sam Windows XP i Word Xp kao i internet i Power Point.Željela bi da se preko Skya vidimi ili preko e-maila ,g-maila dopisujemo .Srdačan pozdrav Stojanka.Franic@bih.net.ba
  • djordje

    21.11.2011 08:08
    odlicno
    Baka Darinka je pokazala odličnost i volju kao i svi polaznici od 18 do 90 godina koji dolaze u MZ " Sonja Marinković"
  • Spark

    16.11.2011 08:04
    korak
    Mali korak za Darinku, veliki za Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.