Poslovanje novosadskih firmi i 11 planova pred odbornicima: Evo o čemu sve odlučuju u vaše ime

Skupština grada će u petak, 30. juna održati sednicu na kojoj će razmatrati izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova, kao i više urbanističkih planova.
Poslovanje novosadskih firmi i 11 planova pred odbornicima: Evo o čemu sve odlučuju u vaše ime
Foto: 021.rs

Zasedanje ne bi trebalo da bude burno i dugo, mada se može očekivati da opozicioni SRS, DSS, POKS i LSV nešto kažu o lošijem poslovanju gradskih firmi i ustanova u prošloj godini, kao i o nastavku prakse vladajuće garniture da predlaže izmene planova samo za po jednu parcelu po želji investitora. 

Većina od preko 60 tačaka dnevnog reda se odnosi na razne izveštaje o poslovanju gradskih firmi, kulturnih i drugih ustanova. Ovi izveštaji, posebno oni koji se odnose na javna preduzeća, pokazuju da je prošla godina bila teža za poslovanje, kao i da većina gradskih firmi zavisi od subvencija iz budžeta. 
 
Iz podnetih izveštaja se vidi da praksa lokalne vlasti da dotera programe poslovanja izmenama na sednicama Skupštine grada tokom aktuelne godine više ne pomaže da se prikriju problemi, jer nijedna gradska firma nije ostvarila realnu dobit, nego su svi u manjoj ili većoj meri u plusu zahvaljujući tome što dobijaju stotine miliona dinara iz budžeta. 
 
Kada se pogleda sadržaj predloženih 11 urbanističkih planova, vidi se ponavljanje prakse da se celi planovi menjaju zbog samo jedne parcele i tako izlazi u susret zahtevima investitora.
 
Tako je pred odbornicima izrada Plana generalne regulacije opštegradskog centra zapadno od Bulevara Evrope, koji se odnosi na prostor severno od kasarne Jugovićevo, u smeru kružnog toka sa Rumenačkom. Nije otkriveno šta će se tu graditi, ali kako se navodi da treba da bude opštegradski centar, to govori da će lokalna vlast verovatno dozvoliti zidanje stambenih zgrada, kao što je već slučaj u istom delu Bulevara Evrope, samo preko puta.  
 
Slično se radi i sa izmenama Plana generalne regulacije zapadno od Bulevara Evrope i severno od Bulevara vojvode Stepe, gde se određuje prostor za stanogradnju koji je nedaleko od postojeće trafostanice, pumpe i prodajnog objekta Lidla. 
 
Odbornici treba da usvoje i predlog da se preispita namena bloka između Venizelosove ulice i pruge, koji je trenutno uglavnom namenjen poslovnim sadržajima. 
 
Što se tiče promene planova zbog samo jedne lokacije, što plaćaju sami investitori, pred odbornicima je izmena plana Telepa za plac u Ulici Laze Larazevića i to će finansirati Sanja Đokić, Milan Đokić i Stevo Atanasoski.
 
Menja se i regulacioni plan za blok Stevana Doronjskog, Partizanske i Jovana Hranilovića kako bi se predvidela stambena gradnja, a to će finansirati "Karin invest".
 
Radi se i izmena plana dela Detelinare uz Ulicu Branka Bajića na površini od 1.700 kvadrata kako bi se utvrdio položaj regulacione linije i to uskladilo sa stanjem na terenu gde je započeta izgradnja. Ovu izmenu plaća "Konstruktor inženjering Bileća".
 
Skupština grada treba da odobri i izmenu Plana generalne regulacije Veternika za plac od 83.880 kvadrata (katastarska parcela 3025) kojoj je pristup moguć iz Ulice donje Sajlovo i koja će biti namenjena za zidanje trospratnica. Ovu izmenu plaćaju Nenad Krstić, Aleksandar Simić i Miloš Topalov.
 
Na dnevnom redu je i novi plan Okružnog zatvora koji predviđa proširenje kapaciteta objekta na Klisi, kao i planovi koji predviđaju širenje prostora za stanovanje u delu Kupusišta u Futogu, zone južno od Sajlova, kao i lokacije uz put Futog-Kisač.  
 
Skupština će u petak razmatrati i predlog da će Vidovdansku nagradu ubuduće moći da dobiju i đaci koji pohađaju privatne osnovne i srednje škole.
 
Tu su i odluke o Akcionom planu za mlade do 2025, Akcionom planu za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici do 2026. godine, Program razvoja turizma do 2025. i Program korišćenja poljoprivrednog zemljišta u 2023. godini.
Kada su u pitanju kadrovanja, odbornici treba da daju saglasnost za raspisivanje konkursa za izbor direktora četiri javna preduzeća. Nove direktore treba da dobiju "Zoohigijena i veterina", "Tržnica", "Čistoća" i "Vodovod i kanalizacija".
 
Za "Zoohigijenu" konkurs se raspisuje zbog isteka četvorogodišnjeg mandata, a za ostala tri preduzeća jer se radi o v. d. statusima nakon promena u vladajućoj koaliciji, kada je iz gradske vlasti izašla LSV, a potom i POKS. 
  • Pićuka

    29.06.2023 17:16
    @Sobranje
    Čovek sve objasni. Zbog ovakvih stvari, koristoljublja, Srbi su menjali i veru.
  • Narod

    29.06.2023 17:10
    Ima Nas i mimo Tatarskog
    Kakvo Tatarsko,pa sve ste dobili a ostatak Kamenice nista.Sto Tatarsko i Caradak dobijaju sve, ko tamo zivi a ostatak propada
  • Мика Антић

    29.06.2023 15:24
    Град увек пред изборе избаци макете шта је у плану Мост Рибарско Острво- Штранд ,Мост од Цепелина до Петроварадинске Тврђаве,Мост код Нештина,Мост код Ср.Каменица и остадоше само Макете како би то изгледало уверите се сами осим окрченог растиња и посечене шуме ништа једино у Ср.Каменици неко пристаниште на зарђалим цевима ,бицикли стаза до Беочина ништа,НС на води ,град на Мишелуку и опет ништа

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti