VIDEO: Završen protest ispred Skupštine grada, usvojena odluka o "Novom Sadu na vodi"

Završen je protest protiv "Novog Sada na vodi" ispred Skupštine Novog Sada. Odluka o izradi plana "Novog Sada na vodi" je usvojena većinom glasova.
VIDEO: Završen protest ispred Skupštine grada, usvojena odluka o "Novom Sadu na vodi"
Foto: 021.rs
12.30 - Usvojena odluka u vezi sa "Novim Sadom na vodi"
 
Većinom glasova usvojena je Odluka o izradi Plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu, odnosno za ono što javnost prepoznaje kao "Novi Sad na vodi".
 
Za ovu odluku je glasalo 46 odbornika, protiv je bilo njih pet, dok dvoje nije glasalo. Sednici je prisustvovalo 53 od 78 odbornika. 
 
12.20 - Protest završen
 
Sekretar Gradskog odbora Zajedno Mladen Cvijetić kaže da je protest završen tako što je gradska vlast sprovela institucionalno nasilje.
 
"Kolega Radivoje Jovović i ja smo se uredno prijavili sa željom da se obratimo i argumentovano objasnimo zašto odbornici ne treba da glasaju za 'Novi Sad na vodi'. Mi smo bili sprečeni, neki aktivisti su pretučeni od strane gradskog obezbeđenja i privatne firme Intersec. Posle su došli narodni poslanici koji po zakonu, sa propusnicom, mogu da uđu i da se obrate. Ni njih nisu pustili. Mi smo se razišli, to ne znači da smo odustali od borbe protiv 'Novog Sada na vodi', upravo suprotno, nastavićemo svim mogućim institucionalnim i vaninstitucionalnim aktivističkim sredstvima da napadamo ovaj projekat koji predstavlja najveću pljačku u istoriji Novog Sada", kaže Cvijetić.
 
12.00 - Mirčić o sukobu s demonstrantima: Prvi put doživljavamo ovakvo nešto u Novom Sadu
 
"Javnost Novog Sada treba da zna da su pojedini odbornici čak i fizički sprečavani da vrše svoju dužnost, da ono za šta su ih birali građani obavljaju po svojoj savesti i programu političkih partija. Sve to zato što se jedna određena grupa našla ispred ulaza Skupštine grada i dala sebi za pravo da odlučuju o tome ko može da prisustvuje sednici, a ko ne. Čovek sam koji je u 67. godini života i prvi put, a dugo sam u politici, doživljavam ovakvo nešto u Novom Sadu. Bilo je protesta, okupljanja, protivljenja, ali nikada nije bilo fizičkog nasrtaja na bilo kojeg odbornika ili funkcionera Grada Novog Sada", naveo je Mirčić.
 
 
11.30 - U toku je sednica Skupštine grada na kojoj su glavne tačke odluka o izradi plana za "Novi Sad na vodi" i rebalans budžeta. Obraćaju se odbornici.
 
11.00 - Gradonačelnik o protestu
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić smatra da aktivisti i građani, okupljeni danas ispred Skupštine grada u protestu protiv projekta "Novi Sad na vodi", imaju legitimno pravo da protestuju.
 
Dodaje da je pitanje za predsednicu Skupštine grada da li je dobila bilo kakav zahtev, a koji je na uvid dat medijima ispred zgrade gradskog parlamenta.
 
"Meni je predsednica rekla da nije dobila nikakav zahtev. Odbornici su izabrani u Skupštini grada, od strane građana", kratko je zaključio Đurić. 
 
 
10.50 - Poslanica Jelena Kalajdžić: "Nemaju vremena za nas"
 
Jelena Kalajdžić iz Zajedno kaže da im je obezbeđenje reklo da nemaju pravo da prisustvuju sednici, nakon čega su zahtevali da razgovaraju sa pravnom službom. Ipak, tamo im je rečeno da nemaju vremena za poslanike i da ne mogu da ih prime.
 
"Raspoloženi smo za sve moguće opcije samo da se čuje glas građana Novog Sada o temi o kojoj se danas diskutuje. Niko nema obzira, niko ne želi da nas primi, iako ljudi ulaze sa druge strane, nose kao neke papire, nečije devojke ulaze, neki izveštaji se podnose, samo nama niko ne da danas da uđemo u Skupštinu grada. Iskreno se nadam da će se to promeniti, ostaćemo ovde do daljnjeg", navela je Kalajdžić.
 
10.40 - Opozicija u lokalnom parlamentu protiv "Novog Sada na vodi", LSV neće prisustvovati sednici. Opširnije na OVOM LINKU.
 
10.30 - Poslanik sprečen da uđe u parlament
 
Poslaniku Demokratske stranke Nebojši Novakoviću onemogućeno je prisustvo na današnjoj sednici lokalnog parlamenta, iako kao poslanik u Skupštini Srbije ima pravo na to.
 
On za 021.rs kaže da je "vlast odlučila fizički da sprovede sve ono što se tiče njenog finansijskog interesa".
 
"Odlučila je da sprovede pljačku i mi smo fizički sprečeni da uđemo u salu i iznesemo drugačije mišljenje. Gore nema ko da iznese drugačije mišljenje, gore su oni koji učestvuju u većini, glume opoziciju i mi smo praktično jedini koji danas brane ovaj grad", rekao je Novaković.
 
10.20 - Prilikom blokade ulaza u Skupštinu grada demonstranti su se fizički sukobili sa odbornikom Srpske radikalne stranke Miloradom Mirčićem.
 
 
10.10 - Narodnim poslanicima nije omogućen ulazak u Skupštinu.
 
10.00 - Demonstranti su i dalje ispred Skupštine grada.
Aktivisti opozicionih partija i građani i dalje se nalaze ispred Skupštine grada.
 
 
Blokirali su dva ulaza.
09.40 - Biljana Stojković o "Novom Sadu na vodi"
 
"To je repriza 'Beograda na vodi', pravi se jedno elitno naselje koje će biti pristupačno isključivo korumpiranoj eliti. Oni za sebe prave svoja naselje, a ostatak građanstva će ostati da živi u siromaštvu. To je poenta ovog projekta, cela ova država je polako privatizovana i iza svega toga stoji porodica Vučić i korumpirana elita Srpske napredne stranke", navela je ona.
 
09.20 - Došlo je do koškanja na protestu
 
Kako se može videti na snimcima, došlo je do koškanja između prisutnih demonstranata i zaposlenih u Skupštini grada. Zasad nema informacija o tome da li je neko povređen u koškanju.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
09.10 - Podnet zahtev za prisustvo na sednici
 
Gradski odbor stranke Zajedno podneo je zahtev da prisustvuju sednici Skupštini grade, na koji im nije odgovoren.
 
09.00 - Počeo je protest protiv "Novog Sada na vodi"
 
Novosadski odbori stranaka Zajedno, Demokratske stranke i Pokreta Srbija centar SRCE pozvali su građane da se priključe protestu i spreče "pljačku veka u Novom Sadu".
Odbornici vladajuće koalicije treba da odobre izradu urbanističkog plana Brodogradilišta sa okolinom, tj. onoga što javnost poznaje kao "Novi Sad na vodi". Izradi plana se pristupa po inicijativi kompanije "Galens", koja je i vlasnik Brodogradilišta, i to će sve platiti preko svoje firme "Uni-Galens".
 
Ovaj plan treba da omogući da se gradi stambeni kompleks sa soliterima do 20 spratova na površini od 21 hektara nekadašnjeg Brodogradilišta, okolnih saobraćajnica i dela Ribarskog ostrva.

Komentari 56

  • Mrgud

    04.08.2023 09:33
    ....
    svaka cast ljudima koji se bore ali osobe poput biljane stojkovic i sl ne treba da budu na ovakvim mestima, oni su druga strana medalje ovakvog sistema!
  • Predlog

    03.08.2023 00:16
    Tražite zastupanje iz AKV
    Tražite od poznatih advokata u N. Sadu, boraca za ljudska prava, da vam pro bono ponognu. To će sigurno uraditi npr. B.lj..ski, poznate žrtve svih režima.
  • Novim Sadom

    02.08.2023 22:40
    ..vlada kriminal i korupcija. Laku noć.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti