Kreće se u postupak za izgradnju toplane "Majevica"

Izgradnja toplane "Majevica" potvrđena je na sednici Skupštine grada kada je odobren projekat investicionih aktivnosti "Novosadske toplane".
Kreće se u postupak za izgradnju toplane "Majevica"
Foto: 021.rs
Iz budžeta grada finansiraće se prva faza radova za koju će se ove godine izdvojiti 483,3 miliona dinara, a naredne još 590,7 miliona iz gradske kase. U slučaju da bude bilo potrebno još novca za ovu fazu, njega će obezbediti preduzeće iz sopstvenih sredstava. 
Gradnja ove toplane, na delu Bulevara Evrope, odmah posle Avijatičarskog naselja, iza stambenog kompleksa "Square garden", najavljena je pre nekoliko godina.
Ova toplana planira se kako bi se obezbedilo grejanje, kao i topla voda, za stambene i privredne komplekse koji se planiraju ili se već grad na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe. 
 
Postojeći kapaciteti toplane "Zapad", koja pokriva deo Novog naselja i Detelinari, nisu dovoljni za predviđena širenja u ovom delu grada. Predviđeno je da nova toplana pokrije Jugovićevo i Avijatičarskog naselje.
 
Kotlovi na gas imaće ukupnu snagu 120 MW, a u okviru toplane postojaće postrojenje za toplu potrošnu vodu od 34 MWt, pri čemu bi tri bili iz kogeneratorske elektrane koja bi proizvodila i struju, kao i tri na gas. 
 
U postrojenju će biti i akumulator toplote sa električnim grejačima za potrebe preuzimanja viškova električne energije iz obnovljivih izvora energije. 
Gradnja energetskog kapaciteta toplane je predviđena u više faza, a u prvoj bi se napravio ceo građevinski objekat i deo pogona koji bi imao gasni blok za grejanje od 20 MW i kotao za toplu vodu od osam MWt. 
 
"Ono što je stvarno značajno za građane je da krećemo u postupak izgradnje toplane "Majevica", koja bi u svojoj prvoj fazi greje 350.000 kvadratnih metara stambenih, to je oko 7.000 domaćinstava. Izgradnja se završava 2025, a ukupna investicija će biti milijardu i sedamdeset miliona dinara. Mislim da je to jako važno za Avijatičarsko naselje, Staru Detelinaru, Jugovićevo i neke nove objekte koji će se graditi duž Bulevara Evrope", rekao je gradonačelnik Milan Đurić.
 
Novosadska toplana bi trebalo u narednim nedeljama da raspiše tender za izbor izvođača radova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti