SUBNOR obeležio Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma

Povodom 79. godišnjice oslobođenja Novog Sada od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu, SUBNOR Novog Sada organizovao je svečanu akademiju u Domu vojske.
SUBNOR obeležio Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma
Foto: Grad Novi Sad
Predsednik SUBNOR-a grada Novog Sada Milovan Vujić istakao je da zahvalnost za to što 79 godina živimo u slobodi dugujemo borcima Narodnooslobodilačke vojske i saborcima iz Crvene armije koji su oslobađali Srbiju, Beograd i Novi Sad u II Svetskom ratu.
"SUBNOR sa ponosom čuva i razvija kulturu sećanja na našu slavnu partizansku i antifašističku prošlost. Žrtve koje su građani Novog Sada podneli tokom četiri godine fašističke strahovlade obavezuju nas da nikada ne zaboravimo da su mržnja, zlo i nasilje koje iz njih proističe, dela koja ne smeju da se ponove. Poštovanje prema njima je naša obaveza prema budućnosti. Imajući u vidu nemerljiv značaj ovog datuma, svake godine ga dostojanstveno obeležavamo jer smatramo da sećajući se i učeći o našoj prošlost mi zapravo gradimo budućnost", istakao je Vujić.
Naveo je da važnu ulogu u negovanju kulture sećanja imaju mladi koji svojim vršnjacima, ali i generacijama koje dolaze, treba da prenesu sve važne istorijske činjenice i antifašističke poruke, kako se zlodela prošlosti nikada više ne bi ponovila.
 
Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac ukazao je na važnost negovanja istorije i antifašističke tradicije.
 
"Ova svečanost je prilika da istaknemo da posvećenost i predanost slobodi, miru, napretku i zajedništvu svih ovih godina predstavljaju naše ključne vrednosti koje su nas do sada vodile i koje su nam važne vodilje za budućnost. Naša je obaveza da ne zaboravimo sve one koji su dali život u borbi za oslobođenje Novog Sada koji danas korača koracima slobode i pokazuje da je grad kojim bi se naši slavni preci ponosili. Moderan grad koji raste i razvija se, a njegovi stanovnici žive u zajedništvu, poštujući međusobne različitosti i negujući svoju antifašističku tradiciju", izjavio je Crnobarac.
 
On je, u ime gradonačelnika Milana Đurića, primio najviše priznanje SUBNOR-a Srbije - "Veliko hvala" za doprinos u razvijanju i osavremenjivanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova i očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije.
  • Gile

    24.10.2023 17:52
    Vidi
    @mile
    Pa ovi prvi su se borili za Jugoslaviju, a ovi drugi za Srbiju...pa ti vidi koja je bolja.
  • mile

    24.10.2023 08:03
    Sta bi sa borackim dodatkom za borce devedesetih??Ovi iz subnora obezbedise i da im unuci imaju benefite....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti