Mirović na čelu Organizacionog odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Branka Radičevića

Pokrajinska vlada je donela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja pesnika Branka Radičevića (1824-1853).
Mirović na čelu Organizacionog odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Branka Radičevića
Foto: 021.rs
Za predsednika tog odbora imenovan je predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović, koji i sam piše pesme.
"Zbog značaja velikog lirskog pesnika srpske književnosti Branka Radičevića, Pokrajinska vlada podržala je inicijativu Karlovačke gimnazije za obeležavanje ovog važnog jubileja", navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.
Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču.
 
Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču, a Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto utemeljeno u njegovoj poeziji i poemi "Đački rastanak".
 
Pesnikovi posmrtni ostaci su preneti na Stražilovo na Fruškoj gori, u blizini Sremskih Karlovaca, pre 140 godina.
 
Prve stihove Branko Radičević je napisao dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, a kako je bio sledbenik Vuka Karadžića, prvu knjigu pesama je objavio na čistom narodnom jeziku, u duhu evropskog romantizma.
S njegovim stvaralaštvom su u nacionalnu književnost prvi put ušle pesme sa izrazito lirskim motivima i raspoloženjem.
 
Za članove Odbora za obeležavanje jubuleja imenovani su i ministarka kulture Maja Gojković, pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković.
 
U Odbor su imenovani i predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov, rektor Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija Jovan Milanović, direktor Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" Nenad Šaponja, direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić i predsednik Skupštine Vukove zadužbine Boško Suvajdžić.
  • Voja

    13.11.2023 08:19
    Pesnik
    Bilo je da ne zna kako će stizati od obaveza da učestvuje u kampanji, a sada obija prag svakog događaja.
  • Teo

    11.11.2023 18:37
    Neuravnoteženo
    "Pesnik" pesniku.
  • Pitam se

    11.11.2023 18:25
    Pitam
    Šta je sa vodovodom u Krušedol Selu.Poradite na tome .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti