Kakvo je zdravstveno stanje Novosađana: U bolnici zbog kancera i srca, najveća gužva u Jodnoj banji

Tumori, kardiovaskularni, plućni problemi i tegobe uzrokovane bolestima koštano-mišićnog sistema najčešći su razlozi zbog kojih su Novosađani morali da se leče.
Kakvo je zdravstveno stanje Novosađana: U bolnici zbog kancera i srca, najveća gužva u Jodnoj banji
Foto: Pixabay
Prosečan Novosađanin ima 41 godinu i kod doktora odlazi zbog problema koji se mahom mogu prevenirati.
 
Ipak, krivica nije isključivo na građanima jer ni zdravstveni sistem ne reaguje i ne prilagođava se potrebama - nema dovoljno lekara, niti su uslovi u novosadskim zdravstvenim ustanovama zadovoljavajući, zaključak je iz nove godišnje Analize zdravstvenog stanja stanovništva Novog Sada za 2022. godinu.
U analizi se koriste podaci iz 2022. i 2021. godine.
 
Ovu analizu svake godine priprema veliki tim stručnjaka Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dostavlja je Skupštini grada. Iz analiza, koje 021.rs objavljuje iz godinu u godinu, može se zaključiti da donosioci odluka malo ili uopšte ne obraćaju pažnju na podatke koje im lekari iznose.
Vodeći uzroci smrtnosti ostali su isti u odnosu na prethodni izveštaj i podrazumevaju bolesti krvotoka, tumore, bolesti sistema za disanje i bolesti sistema za varenje. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja stanovništva su i dalje masovne nezarazne bolesti, u čijoj osnovi su dugotrajno prisustvo faktora rizika, štetne navike i ponašanja poput nepravilne ishrane, fizičke neaktivnosti, pušenja, gojaznosti, hipertenzije... 
 
Stručnjaci poručuju da je potrebno pažljivije raditi na prevenciji. Novosađani su najviše u bolnicama zbog tumora, bolesti sistema krvotoka, sistema za disanje, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva. Deca, kao i do sada, najviše imaju disajne probleme, kao i zarazne i nezarazne parazitarne bolesti. 
 
U Novom Sadu je u 2021. godini umrlo 5.203 ljudi, a prosečna starost umrlih je 74,9 godina. U poređenju s prethodnim podacima, 2020. godine u Novom Sadu je umrlo 4.518 osoba.
 
Stanje u bolnicama
 
Novi Sad i dalje ima 16 zdravstvenih ustanova na svim nivoima, u kojima ukupno radi 7.748 radnika. Ima 6.136 zdravstvenih radnika (1.631 doktora medicine, 112 doktora stomatologije i 33 farmaceuta) i 1.307 nezdravstvenih radnika.
 
U poređenju sa prethodnim podacima, Novi Sad ima više doktora medicine, manje stomatologa i manje farmaceuta, kao i manje nezdravstvenog osoblja. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje lekara opšte prakse, pedijatara, lekara u Hitnoj pomoći i u polivalentnoj patronaži. 
 
Nedovoljan je obuhvat preventivnim pregledima građana, osim kod trudnica i dece u drugoj godini života. Posteljni fond se u našim ustanovama nije povećao i još uvek ima 3.334 postelje (bez 60 ležajeva u Vojnoj bolnici). Prošle godine se bolnički lečilo 73.896 pacijenata, a prosečno lečenje je trajalo 6,4 dana. 
 
Najveća zauzetost kreveta je u Specijalnoj bolnici za reumatske bolesti Novi Sad, odnosno u Jodnoj banji (77,8 odsto), dok je najmanja zauzetost u Dečijoj bolnici (44,1 odsto). Potrebno je, apeluju stručnjaci, zameniti dotrajalu opremu i uvesti nove zdravstvene tehnologije, kao i jačati saradnju između institucija i komunikaciju sa građanima. Naročito je potrebno zaposliti još ljudi u Službi za polivalentnu patronažu. 
 
Osim svih redovnih saveta za bolju zdravstvenu zaštitu i prevenciju, stručnjaci naglašavaju kontinuirano i plansko održavanje objekata i infrastruktura škola. Kažu i da je potrebno da se razmotri mogućnost boljeg snabdevanja sapunom, toalet papirom i ubrusima, kao i boljeg održavanja škola, što zahteva angažovanje i saradnju osoblja i učenika. 
 
Na osnovu direktnih uvida u školama, potrebno je da budu bolji sanitarni uslovi i održavanje higijene. Neophodno je i organizovanje bolje ishrane u školama.
Migracije i trendovi
 
U Novom Sadu je 2021. godine zaključeno 2.108 brakova, a razvedena su 692 braka. Statistika pokazuje da se svaki treći brak u Novom Sadu i dalje završava razvodom.
 
U Novi Sad se u 2021. godini doselilo 10.303 osobe, a 8.216 se odselilo, što znači da je migracioni saldo pozitivan. Generalno je migracioni saldo pozitivan na nivou cele Vojvodine budući da se u 2021. godini doselilo 32.588, a odselilo 31.095 ljudi.
 
Prema prethodnim podacima, u Novi Sad se 2020. godine doselilo 8.225 ljudi, a odselilo 6.653.
  • Ana

    08.12.2023 15:52
    Jodna banja katastrofa
    Bila sam nedavno u J.banji na pregledu. Cekala sam dva sata. Kad sam napokon dosla na red, u ordinaciji kod doktorke je bila studentkinja koja je dosla na konsultacije ker dr radi i kao profesor i doktorka joj pregledala st.rad, bukvalno joj ispravljala konstrukcije recenica, kao uciteljica. Anamnezu mi je uzela sestra, doktorka je na kraju samo iscitala sve sto je napisala sestra, ni pogledala me nije. A dosla sam sa hitnim uputom od fizijatra. Vrv je poenta da dodjem poslepodne kod nje u privatnu praksu jer radno vreme koristi da lektorise st.radove. I nisam bila jedina koja je dobila takav tretman tog dana.
  • Sonja

    08.12.2023 13:44
    Veza sa Betanijom je komplikovana. Prvo kod svog ginekologa pa onda u Klinički centar pa onda u Betaniju. Lično sam da bi došla do operacije tako išla, gubljenje vremena od 2 meseca. Posle operacije na kontrolu morate isto proći a generalno se još oporavljate od operacije i nije vam do čekanja a nisam mogla ni da sedim. Dodatno moj ginekolog a ni ginekolog u Kliničkom centru me nisu pregledali samo konstatovali da treba da idem na kontrolu u Betaniji. B.dale izmislile gl.p sistem.
  • Jelena

    08.12.2023 13:30
    Bila sam jesenas u jodnoj banji i mogu vam reci da pored stvarnih bolesti i bolesnika ima dosta i onih sto dodju kao rekreativni bolesnici,znaci skoro nista im ne fali,samo zauzimaju mesta nekome kome je terapija stvarno potrebna.Posebna je prica ono ruglo od dvorista i nadignutih ploca da pacijenti mogu zaraditi vise povreda nego sto su imali,a tek higijena,za dve nedelje sam samo jednom videla da se malo ocistilo lisce,atek i ona ovakva oronula ograda stvarno je sramota.I jos nesto to uopste nije vise nikakva"jodna banja" vec samo obicna bolnica,jer tamo odavno nema bazena sa jodnom vodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti