Štrajk upozorenja i u novosadskom Centru za socijalni rad: Zarada ispod republičkog proseka

Radnici novosadskog Centra za socijalni rad pridružiće se kolegama iz ostatke zemlje u štrajku upozorenja koji je zakazan za petak, 15. decembar.
Štrajk upozorenja i u novosadskom Centru za socijalni rad: Zarada ispod republičkog proseka
Foto: 021.rs
Štrajk upozorenja počinje u pet minuta do podne, a trajaće sat vremena.
 
Kako za 021.rs kaže Maja Petrović iz Sindikata zaposlenih, obustava rada je najavljena i poslodavcu i osnivaču.

"Čekamo da se odredi minimum procesa rada, odnosno imena lica koja će biti obavezna da rade, jer mi se ovde bavimo osetljivim pitanjima i ne možemo da obustavimo rad u potpunosti", navodi Petrović.



 

Među prvim zahtevima je poboljšanje materijalnog položaja radnika u sistemu socijalne zaštite.
 
"Mi ovde u Centru za socijalni rad imamo zaradu ispod prosečne republičke zarade za visokoobrazovane radnike. S druge strane, naši radnici koji su sa srednjom stručnom spremom rade za nešto iznad minimalca, imaju 43.000 dinara platu", objašnjava Petrović.
Kako pojašnjava sagovornica 021.rs, zahtev je izmena sistema obračuna zarada kroz utvrđivanje jedinstvene cene rada za sve radnike u sistemu. Takođe, traži se i izmena koeficijenata u cilju pravičnijeg obračuna i vrednovanja rada.
 
"Naši koeficijenti se nisu menjali unazad 20 godina, a složenost posla koji obavljamo, kao i odgovornosti i nadležnosti su se zaista uvećali. Mi u centrima za socijalni rad pružamo više od 450 različitih usluga i intervencija, što je zaista jako puno. To treba isprati i taj koeficijent", ističe Petrović.
 
Sagovornica 021.rs dodaje da zahtevaju i hitno pristupanje pregovorima radi zaključenja novog kolektivnog ugovora, jer sadašnji ne reguliše priznavanje minulog rada, izvan sistema socijalne zaštite.
 
Treći zahtev je hitno zapošljavanje radnika i raspoređivanje istih na prioritetna radna mesta u ustanovama socijalne zaštite najkasnije do polovine 2024. godine.
 
"Opšte je poznato da je zbog zabrane zapošljavanja smanjen broj radnika, dok je broj korisnika uvećan. Veliki broj radnika je otišao jer ne želi više da radi u ovom sistemu", objašnjava Petrović.
 
Ona objašnjava da se zaposleni u centrima za socijalni rad ne bune samo zbog njihovog stavarno lošeg položaja, već i zbog njihovih korisnika.
 
"Mi njima ne možemo da pružimo kvalitetnu uslugu. Ne radi se o tome da mi samo hoćemo veće plate. Nego i taj obim posla koji je jako velik zaista onemogućava da usluga bude adekvatna. Vidi se da je to toliko opterećenje, da korisnici budu zakinuti za prave stvari. Taj problem bi trebalo sistemski da se reši povećanjem broja zaposlenih. Centri za socijalni rad rade sa ranjivim kategorijama i to je važna grana društva", ističe Petrović. 
 
Ona dodaje da njihov cilj nije obustava rada, te da će korisnicima uvek biti pružena neophodna usluga, posebno u hitnim slučajevima. 
Kako bi se uverili da će ovi zahtevi biti ispunjeni u određenim rokovima, zaposleni u sistemu socijalne zaštite traže potpisivanje sporazuma sa Vladom Srbije, ukoliko dođe do pregovora i obećanja prema njima. 
 
Republički sindikat će odlučiti šta će se desiti posle štrajka upozorenja, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni. Razne opcije su moguće, od protesta do generalnog štrajka. 
 
Radnici u sistemu socijalne zaštite protestovali su prošle sedmice, 6. decembra, kada su najavili i ovaj štrajk upozorenja koji bi trebalo da bude održan u svim centrima za socijalni rad u Srbiji. 
 
Prethodno je Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije prekinuo pregovore sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja oko jedinstvene cene rada i podizanja kojeficijenta, navodeći da "nisu hteli da pristanu na poniženje mizernim povećavanjem plata od 500 do 1.500 dinara po radniku". Odbili su i predlog ministra Nikole Selakovića da se radnicima do kraja godine dodeli samo jednokratna pomoć od 10.000 dinara.
  • Uništeni otac

    13.12.2023 15:56
    Sramota
    Da bar malo radite posao za koji dobijate platu, da ste i malo kompetentni za njega možda bi mi vas i bilo žao. Koliko ste porodica rasturili? Koliko ste dece unesrećili? Koliko ste očeva uništili i doveli na rub siromaštva? Na žalbu dobio odgovor posle više od godinu dana u obliku jedne gramatički neispravne rečenice. Mala vam plata? Da nije žalosno bilo bi smešno...
  • Miki

    13.12.2023 09:56
    Kakve bre vece zarade hoćete kad nista ne radite? Ne reaguju na nasilnike u porodici, ne rade nista da sprece odnosenje dece u inostranstvu, bilo je mnogo slucajeva poridicnih ubistava zbog njihovog nečinjenja....
    Pripretite im otkazima pa da vidimo gde ce da se uhlebe...i po kojoj ceni. Paraziti.
  • novosadjanka

    12.12.2023 19:17
    sram da vas bude botovi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti