Zašto sve veći broj dece ima probleme sa krivom kičmom i lošim držanjem?

Sve više dece se suočava sa problemom krive kičme i lošeg držanja, a često roditelji se kasno obrate lekaru i fizioterapeutu za pomoć.

Trend rasta broja dece s ovim problemom paralelno ide s razvojem moderne tehnologije, iako je problem loše posturalne navike i krive kičme prisutan oduvek, samo što se o tome nije pričalo.

Nepravilno sedenje, nošenje torbe na jednom ramenu i nedovoljna fizička aktivnost su samo neki od čestih uzroka lošeg držanja tela kod dece. Ipak, uzroci deformiteta, poput skolioze, su nepoznati. Smatra se da je nastanak ovih deformiteta multifaktorski.
 
Svakodnevne loše posturalne navike mogu značajno pogoršati već postojeće stanje, stoga je važno da se deca osveste o mogućim posledicama ukoliko ne promene svoje držanje tela.
 
Deformiteti kičmenog stuba najčešće nastaju u pubertetu. Iz tog razloga ovaj period se drugačije još zove i kritični period rasta i razvoja. Ukoliko je dete u ovom periodu rasta, stručnjaci preporučuju da se odvede na pregled kako bi se procenio posturalni status i na vreme intervenisalo.
 
Koje su najčešće promene na nivou kičmenog stuba kod dece?
 
Najčešće promene na nivou kičmenog stuba kod dece i adolescenata su skolioza i kifoza. Skolioza je kompleksan trodimenzionalni deformitet kičmenog stuba i trupa, koji ima tendenciju pogoršavanja tokom rasta i razvoja. Najčešće se javlja kod devojčica u pubertetskom periodu.
 
Kifoza je, s druge strane, stanje koje karakteriše zakrivljenost gornjeg (grudnog) dela kičmenog stuba unazad i može se prepoznati po pogrbljenosti. Pored estetskog aspekta, kifoza je neretko uzrocnik bola u leđima, što dodatno utiče na kvalitet života.
 
Prevencija i lečenje: Najvažnije delovati na vreme
 
Ključno pitanje koje se postavlja je zapravo koliko se može uticati na ovaj problem ukoliko se na vreme uoči i deluje konzervativnim vidom tretmana što obuhvata vežbe i, u nekim težim slučajevima, nošenje midera koji nije nimalo prijatan, posebno za decu u tinejdžerskom periodu.
 
Najkorisniji vid prevencije je, smatraju stručnjaci iz "Scolio Centra", rana detekcija problema propraćena adekvatnim vežbama.
 
 
"Često se dolazi u situaciju da su roditelji kao u začaranom krugu - nedostatak pravih informacija je zaista veliki problem i onda se potroši nenadoknadivo vreme koje je veoma značajno kod dece koja imaju krivu kičmu. Rana detekcija je najbolji vid prevencije, a to je korak koji bi trebalo započeti još u školi. Kako dosadašnja iskustva govore, sistem brzog testiranja bi doneo najveći rezultat kada su skolioza i ostali deformiteti u pitanju", objašnjava mr Nikola Jevtić iz novosadskog "Scolio Centra".
 
Bez obzira na to da li je reč o prevenciji ili korektivnim vežbama, važno je istaći da Novi Sad može da se pohvali stručnjacima koji se ovim poslom bave duži niz godina, i to na svetskom nivou. Reč je o timu koji holistički pristupa istraživanju, razumevanju i korekciji skolioze i drugih deformiteta kičmenog stuba. U centru nude edukaciju, savetovanje, rekreaciju i korekciju deformiteta "Schroth" vežbama, sa ciljem da izađu u susret individualnim potrebama klijenata.
 
Tim "Scolio Centra" je sastavljen od stručnih i profesionalnih ljudi koji već nekoliko godina edukuju fizioterapeute i kineziterapeute sa ciljem da ih obuče kako da sprovode tretmane na najefikasniji način
sa decom koja imaju neki od deformiteta.
 
O njihovoj stručnosti govori i činjenica da Nikola Jevtić, koji je i osnivač ovog centra i lider tima, ove godine drži predavanje u Hong Kongu na ovu temu i da je do sada držao edukacije u više od 20 zemalja
širom sveta.
 
Tim "Scolio Centra" je dao veliki doprinos širenju svesti o ovom problemu u svetu, a kako kažu najsrećniji su kada mogu da pomognu deci iz našeg grada i samim tim daju doprinos svom okruženju.
 
"Scolio Centar" nalazi se na Futoškom putu 1, a možete ih kontaktirati i putem telefona na broj 062 15 16 330

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti