Šta se sve planira uz toplanu "Majevica": Vrtić, višespratnice...

Novim konceptualnim okvirom prostornog plana stanovanja uz Bulevar Evrope u Novom Sadu planira se prostor za višeporodično stanovanje, ali i predškolska ustanova.
Šta se sve planira uz toplanu "Majevica": Vrtić, višespratnice...
Foto: 021.rs (Google Earth)
Ovaj konceptualni okvir Plana generalne regulacije stanovanja uz Bulevar Evrope u Novom Sadu koji se nalazi na javnom uvidu do 10. aprila obuhvata prostor od oko 2,70 hektara.
 
Najveći deo ovog prostora je neuređeno i neizgrađeno zemljište, koje se graniči sa jedne strane sa kompeksom toplane "Majevica", a sa druge sa stambenim zgradama i nekadašnjim melioracionim kanalom na kom se nalazi kolektor atmosferskih voda.
Kao planski osnov, gradski urnbanisti pozivaju se na Plan generalne regulacije do 2030. godine, kao i Plan generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između ulica Futoške, Hajduk Veljkove, Rumenačke i Subotičkog bulevara. 
Šta se planira?
 
Kako piše u konceptualnom okviru, prostor se namenjuje površinama javne namene, odnosno saobraćajnicama, predškolskoj ustanovi, višeporodičnom stanovanju i kompleksu toplane.
 
Novoizgrađena predškolska ustanova trebalo bi da ima maksimalno dva sprata i obuhvatala bi oko 0,60 hektara ukupne površine. Detalji o ovom vrtiću još uvek nisu poznati.
 
Kompleks toplane Majevice imaće ograničenje u spratnosti do jedne etaže, sa visokim prizemljem, a obuhvata oko 0,77 hektara.
 
Što se saobraćajnih površina tiče, oko 0,40 hektara nalaziće se na trasi realizovanog kanalizacionog kolektora.
 
Najveći deo površine, nešto više od 0,90 hektara, namenjeno je višeporodičnom stanovanju. Indeks zauzetosti ovog prostora treba da bude do 40 odsto, a zgrade će moći da budu šestospratnice ili niže.
 
 
Zelene površine, kako se navodi, planiraće se u sklopu višeporodičnog stanovanja, predškolske ustanove, kompleksa toplane "Majevica" i ulično zelenilo.
 
Dodaje se da će se uređenje zelene površine u okviru višeporodičnog stanovanja planirati formiranjem manjih vrtova sa dekorativnim listopadnim i četinarskim drvećem, a kao prateći sadržaj treba dodati elemente parterne arhitekture i urbanog mobilijara.
 
Rani javni uvid u Konceptualni okvir plana generalne regulacije stanovanja uz Bulevar Evrope u Novom Sadu trajaće do 10. aprila, do kada se mogu dostaviti i pribedbe i sugestije. 
 
Kako se navodi u oglasu ranog javnog uvidu, u ovom periodu nabavljaju se i uslovi i drugi značajni podaci za izradu planskog dokumenta od organa, posebnih organizacija, imalaca javnih ovlašćenja i drugih institucija.
Podsetimo i da je izgradnja toplane Majevica počela krajem prošle godine, a ovo je prva toplana koja se gradi u Novom Sadu posle gotovo tri decenije i služiće za bolje grejanje i toplu vodu za stambene i privredne objekte koji se planiraju ili se već grade na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe.
 
Predviđeno je da se uz pomoć ove toplane greje više od 30.000 stanova. 
 
U prvoj fazi radovi će moći da se podmiruju potrebe za nekoliko hiljada već sagrađanih stanova. 
 
Gradnja košta oko 1,3 milijarde dinara i trajaće 550 dana, odnosno do polovine 2025. godine. Opširnije pročitajte OVDE.
  • Noname

    30.03.2024 10:47
    Neznam
    Ja zivim na Avijaciji vec 50 godina,to je podvodni teren,pre par godina su izvlacili vodu odatle,a da li su to dobro odradili videcemo ako opet bude padala kisa ko pre,inace tu su bile planirane dve ulice sa kucama i park pozadi njih,jedna ulica je izgradjena sa kucama,a onda su im u dvoriste stavili 900 stanova,sramota.a tek bolnica u toj novoj ulici,ni ptica vise nema gde da sleti,a ne da se neko parkira.žalosno
  • @Dragan

    29.03.2024 17:40
    Odakle ti gari komentarišeš? Iz NS-a sigurno nisi,pošto si omanuo ne jedan kvart,već kompletan deo grada. Inače,ovo mi deluje kao OK rešenje urbanista, već je na tom delu praktično izgrađena saobraćajnica, kao i stambeni kompleks SQARE garden sa preko 900 stanova, neposredno uz Rumenačku ulicu, posle njega,kako vidim ide vrtić, pa onda opet kompleks zgrada, a završava se novom toplanom, neposredno uz Bulevar Evrope. Deluje mi na prvi pogled, kao ok rešenje.
  • Ljubičica

    29.03.2024 13:31
    Uz toplanu VRTIĆ!?!? Ma "bravo za "urbanistu"" i njegovu "pamet"! Jel to isti onaj ba?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti