FOTO: Predstavnici stranaka i političkih pokreta potpisali "Proglas za park na Telepu"

Predstavnici stranaka i političkih pokreta potpisali su danas Proglas za park na Telepu, na mestu planiranom za park na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Somborske ulice i Futoškog puta.
FOTO: Predstavnici stranaka i političkih pokreta potpisali "Proglas za park na Telepu"
Foto: 021.rs
Pozivu su se odazvali Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Zajedno, Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Pokret Bravo, Novo lice Srbije i Most solidarnosti.
 
Oni će sutra u 10 sati ići u UGZI na licitaciju.
 
Iako su bili pozvani i članovi vlasti, prisustvovali su samo predstavnici opozicije.
Telepska inicijativa pozvala je prethodno stranke i političke pokrete u Novom Sadu da ih podrže u nameri da Telep ima park od tri hektara.
 
Oni su naveli da pozivaju političke činioce da potpišu "Proglas podrške inicijativi za Telep" i tako građanima obećaju da će se kroz svoje buduće političko delovanje angažovati da se na Telepu uredi park.
Poslanica u Skupštini Srbije Ana Oreg koja je prisustvovala potpisivanju kaže da je ova inicijativa veoma bitna, jer se problem tiče direktno građana.
 
 
"Kada pričamo o parkovima, od posebnog su značaja kao i vrtići, jer nije dovoljno samo da se gradi, već je važno da ljudi imaju neki kvalitetan život. Da tu gde žive imaju gde i da se parkiraju, da imaju park, da imaju gde dete da odvedu vrtić, a Novi Sad je nažalost u proteklih deset godina samo u fazi izgradnje, bez obraćanja na kvalitet života", navodi ona.
 
 
Dodaje da su ovakve lokalne inicijative vrlo značajne, a da je očito da se gradskoj vlasti žuri sa ovom parcelom pre lokalnih izbora.
 
 
"Pred lokalne izbore, grad prodaje jednu parcelu, ovu stavlja na javni uvid, pa da li aktuelna vlast nekako žuri da završi priču sa ovim delom Telepa pre glasanja? Sve rade kako bi što više stvari završili, pa ako izgube izbore i ako se promeni vlast da neke stvari ne mogu da se promene", napominje ona.
 
Potpisivanje je dan pre nego što je u Upravi za građevinsko zemljište i investicije predviđena licitacija za prodaju dela parcele koju Telepčani žele za park.
 
 
Telepčani se od 2018. godine bore da na ovoj lokaciji bude park. Oni su prvobitno uz proteste i peticije uspeli da dobiju obećanje od vlasti da se neće graditi vatrogasna stanica na oko tri hektara i da će to biti park.
 
Međutim, 2022. godine vlast, uprkos stotinama primedbi, donosi Generalni urbanistički plan do 2030. godine, a nekoliko meseci kasnije i Plan generalne regulacije Telepa kojim se ovaj prostor planira većim delom za stambenu izgradnju.
 
Telepčani i dalje organizuju razne akcije i proteste, kao i peticije, tražeći da se prostor ipak u celosti zadrži za park, ali vlast to ignoriše i radi na prodaji zemljišta.
 
Tako je parcela od 0,7 hektara krajem 2022. godine prodata firmi "Karin Invest" za 961 milion dinara. Druga parcela od 0,6 hektara još nije prodata i za 4. april je zakazana treća licitacija sa početnom cenom od skoro 744 miliona dinara.
Telepčani upravo sprovode akciju prikupljanja novca kako bi mogli da se pojave na licitaciji 4. aprila, otkupe plac od grada i sačuvaju ga za park.
 
Takođe, upravo se završava rani javni uvid izmene plana Telepa kojim se predviđa da manji deo lokacije na Bulevaru patrijarha Pavla bude park. Na ovaj predlog su Telepčani sakupili već stotine prijava i planirano je da budu predate do kraja uvida 2. aprila.
  • AMBASADOR

    05.04.2024 03:21
    Dajte pare da gradimo.
    Pa kada ste dali realno dobar predlog da se gradi i izgradi trazeno.ja vas podrzavam sve je super ali finansije kako bi bilo.Predlazem opozicini i predlagacima da bi to dobilo jedau impozantnu medisku paznju i dobili bi ogromnu podrssju naroda da vi okupljeni sajupite i ulozite pare i da planirano ssto pre pocne da narod vidi.A kada dodjemo na vlast uradicemo mnogo visze.
  • ekosremac

    04.04.2024 08:03
    boroooo
    sva sreca te nema boroo da kaze vidi gari sve moze!
  • @Marko

    04.04.2024 07:22
    aj saberi se
    LSV nisu zvali? Koji LSV? Poziv je bio upućen svim strankama. Oni se nisu odazvali. Kao što ih nije bilo ni na Šodrošu ni bilo gde gde se branio Novi Sad. Sad glumataju opopziciju da opet maznu neki glas pa da se ogrebu za neki JKP posle izbora. Oni su bili i biće sa SNS. To samo još šaka jada koja im je ostala jer su sav pošteni svet rasterali sad još nariče za njima. Inače ih se niko ni ne seti. To brate nepostoji, osim za prevaru birača. Ako n isi naučio do sada, videćeš posle izbora. Eto i to sam ti rešio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti