Toranj sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi oštećen u olujama: Sledi obnova simbola Novog Sada

Zavod za zaštitu spomenika kulture raspisao je javnu nabavku za obnovu tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Toranj sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi oštećen u olujama: Sledi obnova simbola Novog Sada
Foto: 021.rs
Ovaj simbol Novog Sada pretrpeo je veliku štetu tokom superćelijskih oluja 19. i 21. jula prošle godine i sada će biti restauriran, a biće urađeni i neki drugi radovi na očuvanju ovog spomenika kulture.
Radovi obuhvataju zamenu oštećenih elemenata objekta, fasadnih i unutrašnjih zidova, zaštitne ograde i trotoara uz objekat, restauraciju i konzervaciju kape tornja s dekorativnim vrhom, brojčanika sa kazaljkama, fasadne stolarije i bravarije.
Zavod je u specifikaciji tendera detaljno opisao šta će se sve raditi na tornju sa satom. Tako se navodi da će biti skinut postojeći malter i spolja i iznutra sve do opeke, a potom ponovno urađeno malterisanje.
 
Takođe je predviđeno da se na kapi tornja zamene oštećeni elementi drvene konstrukcije, kao i kompletni krovni pokrivač od bakarnog lima.
 
"Dekorativni vrh tornja, koji se sastoji od nosećeg koplja, jabuke, oznaka strana sveta, vetrokaza i vrha u obliku srca, izrađuje se novi prema postojećem. Stari elementi dekorativnog vrha, koji su u oluji polomljeni i veoma oštećeni, biće demontirani, popravljeni, ponovo sastavljeni, konzervirani i preneti u Muzej Novog Sada. Radovima je obuhvaćena restauracija i konzervacija brojčanika sa kazaljkama, kao i elemenata izrađenih od kovanog gvožđa u unutrašnjosti tornja, poput zatega, klanfi, nosača, ograda i sl. Predviđena je konzervacija i restauracija zaštitne ograde oko tornja, popravka pripadajućeg popločenja, kao i izrada zaštitne fuge između fasadnih zidova i popločenja. Drvene šalukatre sa kape tornja konzerviraju se i restauriraju, kao i gvozdena ulazna vrata. Predviđa se provera, popravka i ispitivanje gromobranske instalacije", stoji u opisu radova. 
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture u javnoj nabavci navodi i da je očekivani rok za izvođenje radova 150 dana, odnosno pet meseci, ali nema podataka o tome kolika je procenjena vrednost radova.
 
Rok za dostavljanje ponuda na tender je 10. maj.
Dodajmo da je toranj sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi obnovljen 2013. godine, a da su 2016. godine automatizovani satni mehanizam i zvonik, a rađeni su i drugi radovi.
 
Tokom proteklih skoro tri veka postojanja ovaj simbol Novog Sada, koji je Petrovaradinskoj tvrđavi poklonila carica Marija Terezija oko 1750. godine pošto je donet iz Alzasa u Francuskoj, više puta je obnavljan zbog oluja i udara gromova, ali i ljudske nebrige i ratova. Poznat je i kao "Pijani sat" pošto mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate jer je prvenstvena namena bila da lađari na Dunavu iz daljine vide koliko je sati.
  • Mileva

    15.04.2024 21:47
    Obraz
    Prošlog leta sam vodila goste iz inostranstva na tvrđavu. Bilo me je sramota kako je zapuštena,isto i Sremski Karlovci. Korov i smeće na sve strane.
  • j

    15.04.2024 15:44
    a nije proslo ni godinu dana jos, pa gde ste tako navalili?!
  • Miki

    15.04.2024 14:48
    A garaža ispod Sata?
    Razmišljam, pešice je skoro nemoguće doći do Sata, fale stepenice, ograde, fali rasveta.
    Znači ostaje nam neki drugi način, možda leteći taxi ili žičara od spomenika "Porodica". Polazak od Toi Toija do Sata, extra...
    Raskopati sve, garažu ispod vidikovca a ventilaciju sprovesti kroz Sat i ti gasovi mogu stalno da okreću petlića na vrhu bez obzira ima li ili nema vetra.
    Dok pijuckate kaficu i konjačić i smišljate svašta, razmislite, ovde može da se uzme još mnogo više para.
    Simbol grada je slikan milion puta, kao da mora biti isti kao pre. Kad može Banovina da se unapredi zašto ne bi mogla i Tvrđava.
    Pozdrav iz grada sa crvenim satom na tvrđavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti