Prosečna plata u Novom Sadu pala, ali i dalje iznad 100.000: Da li je to realno?

Prosečna zarada u februaru u Novom Sadu iznosila je 109.534 dinara bez poreza i doprinosa.
Prosečna plata u Novom Sadu pala, ali i dalje iznad 100.000: Da li je to realno?
Foto: 021.rs
Sa porezima i doprinosima, Novosađani su zarađivali više od 150 hiljada dinara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. 
 
U odnosu na januar, primanja Novosađana bila su manja za oko 2.000 dinara, čime se nastavlja trend umanjenja plata nakon praznika, budući da je januarska plata bila za isto toliko niža od februarske. 
U Južnobačkom okrugu najniža prosečna plata bila je u Baču, a iznosila je tek 71.534 dinara, bez poreza i doprinosa. Prosečna plata u Baču tako nije dostigla ni medijalnu neto zaradu u Srbiji koja je u februaru iznosila 72.956 dinara.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistku objavljenim danas, prosečna bruto zarada u Srbiji u februaru je iznosila 129.934 dinara, dok je neto zarada bila 94.125 dinara. 
 
Medijalna zarada, odnosno ona koju prima polovina zaposlenih u državi, takođe je manja od januarske kada je bila 74.000 dinara. Sada je ovaj prihod za oko hiljadu dinara niži.
Plate su u Srbiji i dalje najviše u Beogradu, gde građani zarađuju, u zavisnosti od opštine, u proseku 120.000 dinara, bez poreza i doprinosa. I Novi Sad je u vrhu kada je reč o visini primanja.
 
S druge strane, prosečna neto zarada u Vojvodini iznosi nešto manje od 89 hiljada dinara
 
Opštine u kojima su primanja najniža su Mali Iđoš, Kanjiža, Srbobran, Bač, Kovačica i Bela Crkva.
 
I dalje se "drže" zarade u javnom sektoru gde zaposleni u proseku zarađuju nešto manje od 100 hiljada mesečno, dok je prosek za privatni sektor oko 92 hiljade dinara. Oni koji su zaposleni van radnog odnosa zarađuju tek nešto manje od 57 hiljada dinara mesečno.
 
U javnom sektoru iznad 100 hiljada mesečno zarađuju zaposleni u javnim državnim preduzećima, dok je najlošije stanje u obrazovanju i kulturi gde je prosečna zarada oko 92 hiljade. 
Treba imati u vidu da prosečna plata daje samo uopšten i ne baš realan prikaz ekonomske situacije. Medijalna, odnosno realna zarada je ta koja daje jasniju sliku i pruža bolji uvid u to koliko prosečni pojedinac u društvu zapravo zarađuje. 
 
Bitan faktor su i prosečne cene, koje poslednjih meseci retko stagniraju. Posmatrajući februar, mesec na koji se odnose poslednji podaci o prosečnoj zaradi, možemo videti da su cene u odnosu na januar bile više za 0,6 odsto. Potrošačke cene u odnosu na isti mesec prošle godine, bile su veće za skoro šest odsto. 
  • bora

    26.04.2024 08:15
    doprinosi i korupcija
    Stalno se se komentarise placanje minimalca a ostalo u kesu.
    To mogu da rade samo firme koje su u spregi sa vlascu i sa
    poreskom upravom.Imate firme u koje poreska ne sme da da
    udje ili izvrsi fiktivne kontrole da pokrije firmu kao da je izvrsena
    kontrola.Tesko je obezbediti kes za 200-300 radnika bez pomoci
    poreznika.Sto se tice pausalaca i tu postiji zakon do koje cifre
    moze da bude pausalac i tesko da se razbijaju od para.Od para
    se razbijaju zaposleni i javnim preduzecima koji imaju svoje firme
    i dobijaju sve poslove od partije i nemaju problema sa naplatom,
    Obicno su to podizvodjaci u drzavnim preduzecima.Da zakljucim
    na svakom cosku u drzavi korupcija .Sitniji lopovi zarade oko
    100 000 evra na godisnjem nivou i obicno su zaposleni i drzavnim
    preduzecima i poslovi se cesto i ne obave vec se prosetaju papiri.
    Ovo milicija moze da otkrije za 5 minuta.
  • Kiki riki

    26.04.2024 06:26
    Ja imam 120 000 i radim u jednom drzavnom preduzecu. Clan sam vladajuce stranke i zivim lepo. Ko zeli da zivi lepo nek pocne da skuplja sigurne glasove i ne mora posle toga nista da radi a plata samo leze na racun. Zivela Srbija - zemlja najbolja na svetu!
  • Mozda prosek

    26.04.2024 06:22
    Kada se uzmu plate
    Funkcionera, direktora.. Ukoliko se gledaju plate naroda prosek je 50 hiljada. Zasto neki direktori u novom sadu imaju plate 5 puta vece od zaposlenih ???????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.