37 prijava protiv stranih studenata u Novom Sadu

Inspektori u Novom Sadu ovih dana kontrolišu da li su studenti koji nisu iz Srbije prijavili mesto boravka.

Inspektori u Novom Sadu ovih dana kontrolišu da li su studenti koji nisu iz Srbije prijavili mesto boravka.

Studentkinja Bojana Janković je Radiju 021 kazala da je bila iznenađena kada su pre neki dan inspektor i dva  policajca zakucali na njena vrata.

- Prijavljivala sam se na beli karton kao turista. Ta prijava kratko traje, a svaki put mora da dođe i gazda stana da potvrdi da kod njega živimo, što je vrlo komplikovano jer neki od njih ne žive u Novom Sadu. Mnogo lakše bi nam bilo da smo znali da možemo da se prijavimo kao studenti - kaže Bojana.

Ona dodaje da joj je rečeno da ako se ne prijavi neće moći da polaže ispite, ali i da su studenti sada u dilemi da li da idu sami da se prijavljuju ili da čekaju da policija dođe kod njih.

Iz policijske uprave kažu za 021 da su od početka godine napisali 37 prijava studentima stranim državljanima i da je to redovna kontrola. Za nezakoniti boravak strani državljani mogli bi da plate kaznu od 6.000 do 30.000 dinara, a ukoliko ne prijave mesto boravka iznos bi bio od 3.000 do 15.000 dinara.

Iz policije objašnjavaju da je svaki boravak stranaca, duži od 90 dana, nezakonit. Ako neko ima nameru da ostane duže potrebno je da u tom periodu od 90 dana podnese zahtev za odobravanje boravka. Studentima boravak može biti produžen godinu dana rečeno je iz policije. (Milica Simić)

Komentari 124

  • Dragica RS

    21.03.2013 21:14
    Čudo neviđeno
    Čitam,i čitam, i ne mogu da vjerujem,i tuga me hvata. Zar je moguće da ovoliku mržnju osjećaju Novosađani prema studentima iz BiH i Hrvatske(odnosno prema Srbima iz bivših jugosl. republika)? Ovako nešto ni u ludilu nisam mogla da pretpostavim, a da jesam, ne bi mi na pamet palo da svoje dijete pošaljem u NS da studira, jer je mogla da bira bilo koji univerzitet, grad, državu. Najbolji učenici mogu da biraju i kao takvi, izgleda, mnogima smetaju. Ne znam da li ova "gospoda" zna, kada već govore o besplatnom školovanju, da naši studenti na mnogim austrijskim univerzitetima imaju besplatno školovanje.
    Naša djeca u NS nisu prijavljivala boravak, jer im to NIKAD, NIKO i NIGDJE nije rekao, i do sada im niko, nigdje nije tražio prijavu boravka.Sada su smislili da na brz način dođu do malo para. Kada je moja kćerka otvorila račun (devizni) u banci na koji joj šaljemo novac, nisu je pitali za prijavu boravka.Ma, hajte , molim vas... Nego, neko se sjetio da na brz način dođe do malo para. Pa, neka, platićemo kazne,KRIVI SMO i djeca će stanodavce za ruku ( ako to bude moguće) pa u policiju da se prijave. A vi, draga gospodo zlobnici, primite k znanju da ova djeca od momenta kad se prijave,pa za šest mjeseci stiču pravo na državljanstvo (inače se čeka oko dvije godine) pa i pravo na stipendije (što mnoge posebno boli) koje će kao dobri studenti i dobijati.Mnogi su došli u NS samo da završe fakultet i da se vrate kući, ali sad nas ljutite toliko da ćemo iskoristiti sva prava koje zakon dozvoljava našoj djeci.To što pričate o strancima i nekakvim vizama, okačite mačku o rep,od toga nema ništa, svi mi Srbi iz Republike Srpske imamo pravo na dvojno državljanstvo, samo ga nismo iskoristili. E, izgleda da ćemo morati,da ne budemo krivi.
    Kako sam čula za ovu hajku na našu djecu,čitala sam malo i zakone,pa sam pročitala da je i stanodavac obavezan da u roku od tri dana prijavi podstanara.Kako su onda samo ova djeca kriva? Mi u Novom Sadu ništa ilegalno nismo radili, od upisa na fakultet pa do iznajmljivanja stana.Stan smo iznajmili preko agencije;platili agenciji uslugu,platili gazdi kiriju i položili depozit, potpisali ugovor, naravno samo u agenciji jer nema gazda vremena, a ni potrebe da gubi vrijeme u sudu za zakonski važeću ovjeru. I sad će neko da nam plaši djecu jer su ilegalci,kriminalci i ko zna šta sve još nisu.Draga djeco, studenti, nemojte dozvoliti da vas plaše raznim dezinformacijama, nego proučite zakone i iskoristite sva svoja prava koja kao SRBI imate u državi SRBIJI. I potrudite se da što prije dobijete i državljanstvo Srbije da možete konkurisati za stipendije.
  • MaxNs

    17.03.2013 19:22
    morao sam malo da napišem nešto!
    Svi oni studenti koji nisu is Srbije,a ovde studiraju, plaćaju svoje obaveze, civlizovano se ponašaju i poštuju Novi Sad kao grad domaćin, vrlo dobar domaćin, imaju punu moju podršku i smatraću ih ravnopravnim građanima i dobrim komšijama dokle god borave ovde. Međutim, ovi drugi koji mene ubeđuju da sam lenj i manje Srbin nego oni, koji bezdušno pljuju na sve što predstavlja novosađanina, a pri tom ni za kakve pare se ne bi vratili u svoje mesto rođenja, što znači samim tim postaju građani grada Novog Sada i ako budu odlučili da ovde prave potomstvo(SIGURNO),sličan ovakav komentar, pa možda i sarkastičniji doživeće od svoje dece za jedno 25 godina!
  • Opet ja

    16.03.2013 17:03
    vaša priča
    vi samo poznajete etničku podelu i o drugom ne pričate. novosađani su ispali šovinisti, neka neviđena đubrad i sotone, da vas neko čuje svašta bi pomislio. napraviste od ovoga međunarodni incident, pričate okolo kako mi vas mrzimo.

    cela halabuka je nastala zbog Vas, jer vi želite sve za džabe i vazda kukate kad treba nešto da se plati. izigravate tu neke džekove sa kafanama, a vidi se kakve ste gazde kad treba da se plati.
    vama je neko objasnio da ste svojim postojanjem stekli Sva prava u srbiji.
    Niste. Ovo košta toliko i molim lepo.

    Stvar je u finansijama(i ni u čem drugom) -ovdašnji narod se buni s pravom jer vi odbijate da platite neku sitnicu, i pravite od ove države dželata a od sebe žrtvu, i našao se uvređenim jer plaća vaše školovanje ovde koje vi očigledno uzimate zdravo za gotovo. Pravo bi bilo da vaša država plati vaše školovanje našoj. Ali to nažalost nije slučaj.

    Bilo kako bilo, ne izvrćite temu na nešto što ona nije i ne stvarajte etničke sukobe Svuda oko sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti