Novi Sad protiv GMO: Usvojena Deklaracija

Skupština Grada Novog Sada usvojila je Deklaraciju protiv korišćenja, uzgoja i prometa genetskih modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji Novog Sada, koju je predložila Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS).
Skupština Grada Novog Sada usvojila je Deklaraciju protiv korišćenja, uzgoja i prometa genetskih modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji Novog Sada, koju je predložila Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS).

Posle dvoipočasovne rasprave, za predlog Deklaracije glasali su svi odbornici gradskog parlamenta osim odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koji nisu učestvovali u glasanju.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Siniša Sević izjavio je da je veoma značajno što je novosadski parlament raspravljao o proizvodnji i prometu Genetski modifikovanih organizama i što se ta tema našla na dnevnom redu Skupštine.

"Iako usko pravno gledano Skupština Grada Novog Sada nema nadležnosti nad ovom temom, mislim da je bitno da se i kroz skupštinsku raspravu jasno stavi do znanja da građani Novog Sada u svojoj blizini ne žele da imaju GMO proizvode niti da se oni uzgajaju na teritoriji Novog Sada", rekao je Sević.

Predstavnici opozicije zamerili su da "Deklaracija predstavlja politički pamflet" i da je to ono što nije dobro, ali su ipak odbornici Demokratske
stranke (DS) glasali za usvajanje Deklaracije.

"Iako smatramo da se radi o političkom pamfletu i da Skupština Grada nema nadležnosti da raspravlja o zabrani proizvodnje genetski modifikovanih proizvoda glasali smo za Deklaraciju. Jednostavno drugačije se nismo mogli ni izjasniti jer je potpuno normalno da smo protiv proizvodnje GMO", rekao je odbornik Demokratske stranke Veljko Krstonošić.

Predsednik Gradskog obora Srpske radikalne stranke Novi Sad i predsednik odborničkog kluba SRS-a u Skupštini Grada Đurađ Jakšić rekao je da su odbornici te stranke glasali za Deklaraciju jer smatraju da je borba protiv proizvodnje GMO ujedno i borba za zdravstvenu bezbednost, ali i za očuvanje najjače privredne grane u Srbiji - poljoprivrede.

Zoltan Horvat novi sekretar za zdravstvo

Obornici su, takođe, razrešili gradskog sekretara za zdravstvo Petra Novakovića na lični zahtev, a na njegovo mesto, na predlog gradonačelnika Miloša Vučevića, imenovan je Zoltan Horvat.

Glasanje je bilo tajno, a u njemu nisu učestvovali odbornici opozicije koji su u tom trenutku bili van skupštinske sale. Za imenovanje Horvata glasala su 42 odbornika od ukupno 71 koliko ih je prisustvovalo današnjoj sednici. Skupština Grada Novog Sada ukupno ima 78 odbornika.

  • 19.05.2013 09:20
    GMO je zdrav
    Gmo hrana je zdravija od ove deponije sto se nalazi u opstini Koceljeva na samo 20 metara od kuca slike mozete pogledati na
    http://koceljeva.ucoz.com/
  • joja

    19.05.2013 08:49
    A kad će početi da čiste grad? Da opravljaju kontejnere, obične i za PVC?
  • @deda

    18.05.2013 21:45
    neznas
    Saznajemo malo po malo. Za tebe, da saznas da se "neznas" se pise odvojeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti