Agencija: Smeniti direktora IOV zbog "listi čekanja smrti"

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je preporuku za razrešenje Dušana Jovanovića sa mesta direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, jer je utvrđeno da je omogućio da se na Institutu organizuje nezakoniti dopunski rad.
Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je preporuku za razrešenje Dušana Jovanovića sa mesta direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, jer je utvrđeno da je omogućio da se na Institutu organizuje nezakoniti dopunski rad i formiraju liste čekanja onkoloških bolesnika.

Agencija je utvrdila da je Jovanović, umesto izdavanja potvrda o nemogućnosti pružanja usluga radiološke terapije u roku od 30 dana od kada su se pacijenti javili sa lekarskim uputom, omogućio da se na Institutu formiraju liste čekanja u dopunsko radno vreme.

Utvrđeno je da su se na taj način preko reda ubacivali strani državljani, a da je, u cilju sticanja materijalne koristi, nepotrebno izložio radiologe iz ove ustanove prekomernom štetnom dejstvu uslova rada.

U rešenju Agencije za borbu protiv korupcije se dodaje da Jovanović nije na vreme ukazao nadležnima na problem nedostatka aparata za zračnu terapiju, što je uticalo na povećanje broja pacijenata koji čekaju na započinjanje radioterapijskih procedura.

Dodaje se da je Jovanović, koristeći javnu funkciju za sticanje koristi, doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje funkcije.

Zbog svega navedenog, Agencija za borbu protiv korupcije izrekla mu je meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa funkcije, koja će biti objavljenja u Službenom glasniku Republike Srbije i u Službenom listu grada Novog Sada, a troškove objavljivanja snosiće Jovanović.

Radio 021 je u više navrata jedini izveštavao o nezakonitim radnjama na Institutu za onkologiju, i raspitivao se zbog čega istraga protiv nadležnih za "liste čekanja smrti" nikad nije pokrenuta. U našim istraživanjim, došli smo do podataka da su rukovodioci ove ustanove imali debelu političku zaleđinu za svoje aktivnosti. Ministarstvo zdravlja je najpre odbijalo odgovornost, da bi na kraju bivši ministar Zoran Stanković priznao da je nezakonitosti bilo, međutim istraga do danas nije daleko odmakla.

Naša istraživanja su pokazala da su pojedini lekari zaradili preko 500.000 evra na osnovu nezakonitog dopunskog rada, dok je lekarka koja je javno progovorila o korupciji na Institutu, Bojana Bokorov, bila izložena maltretiranju na poslu. Ona zbog toga i dalje trpi odmazdu svojih nadređenih, a prošle godine je ostala i bez posla na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Zbog serije tekstova o mutnim radnjama na Institutu za onkologiju, načelnik radiologije Marko Erak tužio je Radio 021 zbog nanetog "duševnog bola". Tužba je odbijena. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • zdravstveni radnik takodje

    24.05.2013 06:12
    nije stigao na red
    Mom ocu je dijagnostikovan karcinom pluca u martu 2012. Ne zalazim u plan terapije,ali zelim da kazem da je u junu 2012. indikovano zracenje.Stavljen je na listu cekanja i receno je da ce ga pozvati.Dok smo cekali na red za zracenje,poslala sam mail u RFZO,iznela problem i dobila odgovor da pacijenti mogu da se zrace i van maticne Filijale(ako nekog zanima mail,mogu da ga prosledim). U oktobru smo platili zracenje na VMA.U februaru 2013. je umro.Nikad nije stigao na red i nikad nije pozvan.
  • @Boris - Dr Bojana Bokorov -

    21.05.2013 22:14
    I onda je, posle izmerene temperasture od 40 stepeni, Boris odlucio da reaguje i napise komentar na 021. Pozrtvovano, nema sta.

    PS Mozes li objasniti zakljucak: "... jer mislim da dr Bokorov vodi svoj politički rat..."? Da li je opet viskoa temperatura objasnjenje?
  • nina

    21.05.2013 21:37
    upucen-dosije x
    ajde malo matematike.vojvodina ima 2 miliona stanovnika-aparata br.2, beograd 2 miliona stanovnika-aparat br.4, a jos 7 aparata su u uzoj srbiji koja ima 3 miliona stanovnika, nalaze se u nisu, kladovu i kragujevcu.
    da li je to u redu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti