Usvojen budžet Novog Sada, u toku rasprava o preduzećima

Odbornici Skupštine grada, posle višečasovne rasprave, usvojili su Predlog budžeta za 2015. godinu, koji iznosi 19,9 milijardi dinara.
Odbornici Skupštine grada, posle višečasovne rasprave, usvojili su Predlog budžeta za 2015. godinu, koji iznosi 19,9 milijardi dinara.

Za predlog budžeta glasalo je 46 odbornika, protiv je bilo 13, a šest odbornika nije učestvovalo u glasanju.

Tokom obrazlaganja Predloga budžeta član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić je kazao da bruto budžet grada iznosi 19,9 milijardi dinara i da je za 28 odsto manji u odnosu na budžet za 2014. godinu. Mandić je demantovao priče da je budžet za narednu godinu manji od ovogodišnjeg za više od četiri i po milijarde, rekavši da to nije tačno i da se ne može kao poređenje uzimati rebalans budžeta jer su tu uračunata i prenesena sredstva, te da je budžet manji za 450 miliona dinara, a ne za tih 4,5 milijardi, što su pojedini odbornici opozicije tvrdili.

Po Mandićevim rečima, za investicije u 2015. godini predviđeno je 24 odsto sredstava iz gradskog budžeta ili u novčanom iznosu 4,188 milijardi dinara, ali, kako je naglasio, tom iznosu treba dodati i sredstva koja su izdvojena za kapitalne investicije u programima javno komunalnih preduzeća i gradskih ustanova, što na kraju, po njemu, daje rezultat da je za investicije u budžetu za 2015. godinu izdvojeno 30 odsto sredstava.

Tokom rasprave odbornici opozicije iz redova Demokratske stranke i Lige socijaldeokrata Vojvodine konstantno su negirali validnost izglasavanja budžeta, ističući da je prekršen Statut Skupštine grada time što je odboricima Predlog budžeta dostavljen tek pre dva dana, odnosno manje od 72 sata pre početka skupštine, što je minimum za podnošenje amandmana.

Odbornici opozicije su tvrdili da su napisali amandmane ali da ih nisu mogli predati, jer nisu mogli da ispune odrednicu koja govori o minimalnom vremenu pre davanja amndmana pre početka sednice.

Na tu primedbu odbornika opozicije odgovorio je predsednik Skupštine Novog Sada Siniša Sević, koji je kazao da statut Skupštine nije prekršen jer je u dogovoru sa predsednicima odboričkih grupa usaglašeno da najkraće vreme za podnošenje amandmana na budžet bude 24 sata, a ne 72, kako su tvrdili iz opozicije.

Nakon usvajanja budžeta odbornici novosadskog parlamenta raspravljaju o programima poslovanja gradskih javnih komunalnih preduzeća i o predloženim programima investicionih aktivnosti tih preduzeća. Obzirom da je pred odbornicima ostalo još 80 tačaka dnevnog reda, za očekivati je da će i ova sednica gradske skupštine biti još jedna u nizu onih koje su trajale do ranih jutarnjih sati.

  • surname

    30.12.2014 08:32
    Kao i obicno, opozicija opet samo pausalno navodi, bez valjanih argumenata i sluzi se malicioznim trikovima.
  • Antigona

    30.12.2014 07:18
    rez
    kakve se ovde cifre pominju od proslih, pa dela govore i vidi se kako su sve radili, ustvari vidi se da skoro nista posle njih ne radi..
  • Sedam

    29.12.2014 20:07
    Pa dobro, a da li je i ove godine ostalo za prenos 4,5 mlrd iz prošle godine, kao u prošlom budžetu ?

    Nije ?

    Pa onda ipak ispada da je opozicija u pravu a da gradski većnik laže ? Kako je to moguće, hajde da pozatvaramo još opozicionara !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti