Amerikanci deci zabranili igranje fudbala glavom

Prema novim pravilima fudbalske igre u SAD, igračima mlađim od deset godina zabranjeno je da loptu udaraju glavom, dok je za fudbalere od 11 do 13 godina starosti naloženo smanjenje aktivnosti ovog tipa na treninzima.

Prema novim pravilima fudbalske igre u SAD, igračima mlađim od deset godina zabranjeno je da loptu udaraju glavom, dok je za fudbalere od 11 do 13 godina starosti naloženo smanjenje aktivnosti ovog tipa na treninzima.

U američkom sportu u poslednje vreme sve je više onih koji traže pravdu za povrede zadobijene tokom takmičarskog bavljenja tim aktivnostima, a jedan sudski proces doneo je i revolucionarnu promenu - mladi fudbaleri u SAD više neće smeti da igraju glavom.

Sve je počelo nizom ozbiljnih situacija u američkom fudbalu. Brojni sudari, tokom kojih ni zaštitne kacige nisu bile od dovoljne pomoći, doveli su do ozbiljnih poteškoća u funkcionisanju mozga, pa su i u NFL-u uvedena nova pravila koja sankcionišu "kaciga o kacigu" sudare.

Ipak, oštećenja moždanih funkcija i dalje su ostala jako važna tema, naročito kada se autopsijom došlo do saznanja da je bar petorica NFL igrača koji su izvršili samoubistvo patilo od hronične traumatske encefelopatije. Odnosno, da su udarci doživeljni u sportu značajno promenili način rada njihovog mozga.

Ta tema se "prelila" i na obični fudbal. Grupa roditelja i igrača je u avgustu 2014. godine u Kaliforniji tužila FIFA, Fudbalski savez SAD i Američku organizaciju fudbala za mlade. Tužbom se navodilo da je razlog za njeno podnošenje "nebriga u tretmanu i praćenju povreda glave".

U ovom postupku nije tražen nikakav novac, samo promena pravila koja bi dovela do poboljšanja situacije, a sve zbog sledeće informacije: više od 50.000 potresa mozga zabeleženo je kod srednjoškolskih fudbalera u 2010. godini, što je bilo više nego takvih povreda zajedno u košarci, bejzbolu, softbolu i rvanju.

"Kako je ova inicijativa naišla na reakciju Saveza i njegovih organa za mlađe kategorije, osećamo da je naš primarni cilj ispunjen i zato nema razloge da nastavljamo sa sudskim procesom", navodi se u saopštenju advokata koji je zastupao roditelje i igrače u pomenutom postupku.

  • 11.11.2015 18:23
    Amerika zemlja degenerika...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.