Španija i Holandija krojfovski do finala

Došli smo do samog kraja, preostalo nam je još veliko finale između Španije i Holandije, kao i meč za treće mesto u kom se sastaju Nemačka i Urugvaj. Kako god okrenemo, konačno će pobediti napadački fudbal i igra za gol više.

Došli smo do samog kraja, preostalo nam je još veliko finale između Španije i Holandije, kao i meč za treće mesto u kom se sastaju Nemačka i Urugvaj. Kako god okrenemo, konačno će pobediti napadački fudbal i igra za gol više.

Španija se igrala i sa loptom i sa protivnikom

U derbiju šampionata između Nemačke i Španije, aktuelni evropski prvaci konačno su pokazali svoje pravo lice na ovogodišnjem Mundijalu. Preuzeli su inicijativu, loptu sakrili od protivnika i igrali se - i sa loptom i sa protivnikom. Visente del Boske je napravio jednu izmenu u startnih jedanaest, umesto centarfora Toresa ubacio je krilnog napadača Pedra, koji imao sjajan učinak, međutim na kraju napravio veliku grešku ne dodavši loptu upravo Toresu u kontri dva na jedan. Vezni red ''furije'' delovao je kao vezni red Nemačke na prethodnim duelima - svako je obavljao svoje zadatke u zajedničkom cilju držanja lopte i njene strprljive distribucije do protivničkog šesnaesterca.

Ćavi je još jedanput proglašen za igrača utakmice, bio je pravi vođa i plejmejmer, Ćabi Alonso i Buskec čuvali su mu leđa i odigrali bez greške. Inijesta je preuzimao loptu od Ćavija kada je ovom bio potreban odmor i promena pozicije odakle će nastaviti sa preciznim upošljavanjem ofanzivnih fudbalera - Vilje i Pedra. David Vilja nije bio na nivou prethodnih utakmica, nije imao dovoljno prostora, dobro su ga udvajali nemački defanzivci, ali je i pored toga imao jednu odličnu i jednu solidnu priliku za gol, ali je u oba navrata Nojer bio na mestu. Pedro je  takođe bio opasan, imao najviše šuteva na utakmici, ali iz ta četiri puta nije bio precizan. Odbrana predvođena Pujolom, ujedno i jedinim strelcem na meču, prikazala je takođe najbolju i najsigurniju partiju do sada.


Izabranici selektora Leva nisu uradili ništa, to jest uradili su sve što su mogli u ovom duelu, ali to je bilo nedovoljno za razigrane Špance. Samo pet šuteva ka Kasiljasovom golu, jedan solidan Trohovskog sa 25 metara i jedina prava prilika za Tonija Krosa bilo je sve što su ''panceri'' prikazali. Osetio se nedostatak Milera, međutim, s obzirom na to da je celopkupan vezni red bio u potpunosti neutralisan, teško da bi i on mogao da napravi neku razliku.

Iako možda deluje da su Španci držali loptu mnogo više nego što statistika pokazuje (51%-49% u njihovu korist) to je zato što Nemci kada su je imali nisu bili toliko aktivni i korisni u napadima. Španci im nisu ostavljali prostora, kao što su to uradili Argentinci i Englezi, i ovako nisu znali šta i kuda sa Džabulanijem. Lev je pokušao i sa izmenama, ali ni time nije ništa postigao, pošto nije menjao ni način igre, a ni formaciju.


Snajder i Roben opet predvodili ''lale''

U drugom polufinalnom meču između Holandije i Urugvaja, viđeno je čak pet pogodaka, od toga onaj Van Bronhorstov će sasvim sigurno uzeti titulu najlepšeg na prvenstvu, dok će među top pet biti i Forlanova bomba iz istog poluvremena. ''Lale'' su na ovom takmičenju igrale iznenađujuće zrelo i to su održavali tokom celog prvenstva. Krasila ih je napadačka igra, više direktna nego lepršava, ali pritom i efikasna. Holanđani jesu bili dominantniji u ovoj utakmici, međutim nisu mnogo više šansi napravili, ali su ih iskoristili. Snajder je još jednom bio na svom nivou, kao i Roben i obojica su postigli po gol.

Urugvajci su se takođe kao i na prethodnim mečevima, uzdali u svog napadača Dijega Forlana, kojem je dovoljan jedan trenutak, malo prostora da šutira, i taj trenutak je imao i opet iskoristio, ali to je bilo sve od njega i njegovih saigrača. Moguće da je nedostajao suspendovani Luis Suarez, ali protiv ovako organizovanih Holanđana, teško da bi uticao na konačan ishod.

Ko će na najniže, tj. bronzano postolje?

I preostalo su nam još dve utakmice, za treće mesto između Nemačke i Urugvaja i veliko finale u kom igraju Španija i Holandija. Nemci su apsolutni favoriti protiv Južnoamerikanaca, ponovo su kompletni, a i teško je da mogu podbaciti dva puta za redom. Ukoliko sačuvaju Forlana kao Vilju, teško da će Urugvajci moći da pariraju superiornijem protivniku.

Fudbalsko-krojfovske zemlje za titulu

Finale planetarnog fudbalskog turnira je najveći spektakl, ali u ovom slučaju i poslastica, pošto takmičari dolaze iz fudbalskih zemalja, Holandije i Španije. U drugoj zemlji Beneluksa, svi su priželjkivali Nemce, koji im po stilu više odgovaraju, pošto su konkretniji i direktniji od Španaca, koji igraju igru takozvanu tika-taka i ne ostavlljaju ti puno loptu i prostora za igru. Španiji je veoma teško nametnuti svoj stil, pošto je njihov osnovni cilj da svi zajedno drže loptu i čekaju pravu priliku, a kada je izgube, onda je svi zajedno u što kraćem roku žele vratiti u svoj posed.

Samim tim, smanjena je mogućnost prostora za Robena i Snajdera, izuzev ako im se ne ukaže prilika za brz kontra napad, a ko se uzda u to protiv Španije, uglavnom biva kažnjen. ''Furiji'' je svejedno protiv koga igra, oni od početka dominiraju, jedini im problem može biti koliki će biti procenat murinjovštine, tj. defanzivnog fudbala u igri tima sa druge strane. Holanđani dolaze iz zemlje koja voli igru i nadigravanje, ali je ulog pred ovako veliko finale ogroman, tako da će verovatno biti oprezniji i strpljiviji u nedelju od 20.30h na stadionu ''Soker siti'' u Johanesburgu.

Vilja protiv Hejtinge i Matisena, Ćavi na Van Bomela, De Jong na Inijestu, Snajder i Ćabi Alonso, Van Persi protiv Pujola i Pikea, Pedro na Đija, Kasiljas ili Stekelenburg - ''crvena furija'' ili ''lale''? Sve ovo jednako je finale i filozofija Johana Krojfa, a onaj prorok, mekušac, hobotnica ili oktopod Pol može da prognozira šta hoće, zna se ko je pobednik - fudbal. U dosadašnjim procenama, Pol nijednom nije pogrešio, u ovom slučaju  tipovao je na Nemce i Špance u borbama za treće, odnosno prvo mesto, ali podsetimo da je isto tako za finale Eura 2008 prognozirao pobedu ''pancera'' i promašio. Finale niko ne predviđa, zato se i zove finale, a njihovi pobednici postaju svetske fudbalske ikone. I sve to zbog ljubavi prema Bubamari, ne prema Džabulaniju. (Milovan Longinov)

  • Marley

    10.07.2010 15:06
    Bubamara Carica Fudbala
    Bravo za tekst majstore, samo tako nastavi i mnogi ce nepoznavaoci fudbala poceti da veruju u bubamare. ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.