Film o Nilu Armstrongu optužuju da nije dovoljno patriotski

Film "Prvi čovek" o Nilu Armstrongu i misiji Apolo 11, optužuju u Sjedinjenim Državama da nije dovoljno patriotski, jer u njemu nije prikazano kako astronaut, koga glumi Rajan Gosling, postavlja američku zastavu na Mesecu.
Marko Rubio, kandidat Republikanaca na unutarpartijskim izborima 2016, predvodio je napade na film koji će 12. oktobra početi da se prikazuje u SAD.
 
"To je prava ludost", napisao je u senator Floride na Tviteru, komentarišući izostanak tog prizora kada se zastava postavlja na Mesec. "I to se čini upravo danas, kada naš narod treba osvestiti šta možemo da postignemo kada smo jedinstveni. Amerikanci su finansirali tu misiju (Apolo 11), u njoj su korišćene rakete koje su proizveli Amerikanci, s američkom tehnologijom i s američkim astronautima. To nije bila misija Ujedinjenih nacija."
 
Sinovi Nila Armstronga, Rik i Mark, odmah su reagovali na polemiku, objavivši saopštenje s Džejmsom Hansenom, autorom knjige "Prvi čovek" ("First man") po kojoj je snimljen film. U njemu ističu da je to "ljudska i univerzalna priča", koja sigurno "nema ništa antiameričko, naprotiv".
 
I reditelj Dejmijen Šazel je stao u odbranu svog filma, kojim je otvoren festival u Veneciji.
 
"U 'Prvom čoveku' sam pokazao američku zastavu na površini Meseca, a sam trenutak postavljanja deo je nekih događaja u misiji Apolo 11 na kojima nisam hteo da se zadržavam. Ako me pitate da li je to bila politička poruka, moj je odgovor: nije", dodao je Šazel u saopštenju.
  • zivkovic

    03.09.2018 09:13
    Americka tehnologija "Verner von Braun"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.