Ukus hrane ne može biti zaštićen autorskim pravima

Ukus prehrambenog proizvoda ne može biti zaštićen autorskim pravima, saopšteno je iz Evropskog suda pravde.
Ukus hrane ne može biti zaštićen autorskim pravima
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da "ukus hrane ne može biti precizno objektivno identifikovan", zbog čega ne ispunjava uslove za zaštitu autorskih prava.
 
Sud u Holandiji zatražio je savet od vrhovnog suda EU u vezi sa slučajem u kojem holandska kompanija "Levola" želi da zaštiti prava na svoj sirni namaz "heksenkas", što u prevodu znači "veštičiji sir".
 
Konkurent holandske kompanije pre četiri godine na tržište je plasirao "vite vivenkas" ili "sir belih žena", a "Levola" tvrdi da je taj namaz kopija "heksenkasa".
 
Evropski sud pravde saopštio je da, za razliku od knjiga, filmova, pesama i sličnog, ukus hrane zavisi od osećaja i iskustava "koji su subjektivni i raznovrsni".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.