Evropljani godišnje pojedu deset puta više mesa od Afrikanaca

Konzumacija mesa na globalnom nivou izuzetno brzo se povećala u proteklih 50 godina, a najviše mesa na Zemlji danas pojedu Amerikanci, Australijanci i Evropljani, podaci su Fondacije UN-a za hranu i poljoprivredu.
Evropljani godišnje pojedu deset puta više mesa od Afrikanaca
Foto: Pixabay
Proizvodnja mesa danas je pet puta veća nego u ranim šezdesetim godinama kada se godišnje proizvodilo 70 miliona tona mesa, što se u 2017. godini popelo na 330 miliona tona. Najveći razlog za ovu situaciju jeste što je na Zemlji daleko veći broj ljudi. 
 
U periodu od 1960. do 2017, svetska populacija se više nego udvostručila. Danas se na Zemlji hrani više od 7,6 milijardi ljudi, a pre skoro 60 godina bilo nas je tri milijarde.
 
Međutim, povećanje broja na ljudi nije jedini razlog povećanja konzumacije mesa. Ljudi širom sveta postali su i bogatiji, čime više konzumiraju meso. Tako se meso na Zemlji najviše konzumra u bogatijim zemljama.
 
Na vrhu liste najvećih svetskih konzumenata mesa su Amerikanci i Australijanci. U ovim zemljama prosečan stanovnik pojede oko sto kilograma mesa godišnje, što je jednako 50 pilića ili pola krave, navodi se u podacima UN-a.
 
Meso se u velikoj količini jede i u zapadnoj Evropi gde svaka osoba u proseku pojede od 80 do 90 kilograma mesa godišnje.
 
U siromašnim zemljama, s druge strane, jede se daleko manje mesa. Tako, na primer, jedan Etiopljanin pojede u proseku samo sedam kilograma mesa godišnje, Ruanđanin osam kilograma, a Nigerijac devet kilograma mesa. Ovo je deset puta manje mesa nego što godišnje pojede jedan Evropljanin.
 
Kinezi su jeli prosečno pet kilograma mesa godišnje pre pedesetak godina. Osamdesetih godina ova količina se povećala na 20 kilograma mesa godišnje, a Kinezi danas pojedu više od 60 kilograma mesa godišnje. Slično je i u Brazilu.
 
Istraživanja su pokazala da se sa prekomernom potrošnjom crvenog i obrađenog mesa povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta raka. Nutricionisti kažu kako zamena govedine i slanine sa piletinom može biti veliki korak ka boljem zdravlju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.