Menu 021

Namirnice koje se najčešće čuvaju na pogrešnom mestu

Da li ste ikada potražili na internetu kako se čuvaju određene namirnice? Gde stavljate hleb, paradajz ili brašno? Odgovori bi vas mogli iznenaditi.
Život 02.02.2020. | 06:50
Namirnice koje se najčešće čuvaju na pogrešnom mestu
Foto: Pixabay
Navikli smo da većinu namirnica koje kupimo čuvamo u frižideru. Pored voća, povrća, hleba i slatkiša, neki ljudi tu drže marinade, umake i konzerve. Pogrešno skladištenje može loše da utiče na određene namirnice. "Bright Side" je napravio listu od 14 namirnica koje ljudi najčešće pogrešno čuvaju.
 
Stvari koje bi trebalo držati daleko od svetlosti
 
Hleb
 
Najbolje mesto za držanje hleba je kutija za hleb. Kada stavite hleb u kutiju, ostavite malo soli pored njega kako bi sprečili pojavu buđi. Ako ostavite veknu u najlon kesi, hleb će ostati mekan, ali postoji velika šansa da će se za nekoliko dana ubuđati. Najlon kese ne dopuštaju hljebu da diše, one stvaraju vlagu koju gljivice obožavaju. Držanje hleba u frižideru takođe nije dobra ideja jer na niskim temperaturama voda brže isparava pa će hleb mvrlo brzo postati suv.
 
Ako želite da hleb održite duže svežim, možete ga ostaviti u zamrzivaču od četiri do šest meseci.
 
Čokolada
 
Ovaj slatkiš se lako čuva. Najbolje ga je držati na hladnom i mračnom mestu. Ne bi je trebalo stavljati u frižider. Razlika u temperaturi dovešće do kondenzacije vode na površini čokolade koja će se pretvoriti u belu naslagu. Ovo ne utiče na ukus, ali zbog toga čokolada izgleda neprivlačno.
 
Med
 
Veruje se da med nema rok trajanja. Najvažnija je stvar da ga pravilno čuvate. Med treba držati na hladnom i mračnom mestu, ali ne u frižideru. U frižideru se može kristalizovati i izgubiti neke od svojih dobrih osobina.
 
Maslinovo ulje
 
Ovo ulje trebalo bi čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od sunčevih zraka. Ne stavljajte ga u frižider jer niske temperature mogu dovesti do stvaranja beličastih delova u ulju (kondenzovana voda).
 
Crveni i beli luk
 
Kako bi vam luk trajao duže, vrlo je važno kako ćete ga skladištiti. Najbolje je da ga držite na hladnom i suvom mestu, na primer u maloj kutiji unutar ormarića. Ako imate veću količinu luka, možete ih zavezati jedan za drugi i ostaviti da vise u suvoj prostoriji.
 
U frižideru se beli i crveni luk brže kvare.
 
Stvari koje treba da stoje na polici ili na kuhinjskom stolu
 
Pomorandže i ostali citrusi
 
Citrusi mogu stajati na kuhinjskom stolu i neće se brzo pokvariti. Nemojte ih stavljati u frižider jer niske temperature mogu uticati na ukus voća.
 
Avokado
 
Pravilno čuvanje avokada jako je težak zadatak. Ako je voće zrelo, stavite ga u frižider na što nižoj temperaturi. Ako avokado još nije zreo ne bi trebalo da ga držite u frižideru jer će hladnoća usporiti proces sazrevanja.
 
Krastavci
 
Ovo povrće može stajati u frižideru, ali samo nekoliko dana. Niske temperature ubrzavaju truljenje. Kako biste zadržali svežinu krastavca duži period, držite ga van frižidera, na polici ili na stolu.
 
Patlidžan
 
Ovo povrće ne podnosi niske temperature. U frižideru postaje meko i brzo gubi svoja nutritivna svojstva. Najbolje je patlidžan držati na sobnoj temperaturi, daleko od sunca.
 
Paradajz
 
Iako želite da paradajz stavite u frižider, nemojte. Frižider će paradajzu izvući prirodan ukus. Hladan vazduh usporava proces prirodnog sazrevanja paradajza i uništava tanke membrane unutar njega. To je ono što čini paradajz manje sočnim. Držite ih na sobnoj temperaturi u prozirnoj kutiji.
 
Namirnice koje treba da budu u frižideru 
 
Jaja
 
Stručnjaci ne preporučuju da se jaja vade iz kupovne ambalaže jer ih kutija duže vreme održava svežim.
 
Brašno
 
Brašno deluje prilično lako za skladištenje, ali zapravo nije. Visoka vlaga i visoke temperature mogu dovesti do pojave buba ili buđi u brašnu pa ga samim tim možete odmah baciti. Najbolja opcija za čuvanje brašna je zatvorena tegla, u frižideru ili u ormariću. Temperatura treba da bude između 10 i 18 stepeni.
 
Orašasti plodovi
 
Uprkos činjenici da mnogi od nas misle da se orašasti plodovi drže na sobnoj temperaturi, to nije tačno. Neki plodovi poput badema i oraha mogu stajati nedelju ili dve u toplom prostoru, ali će se nakon toga pokvariti. Najbolje je orašaste plodove skloniti negde gde nema svetla, vlage i visokih temperatura. Trebalo bi ih držati u frižideru. Tako ćete moći da ih koristite u sledećih devet meseci.
 
Celer
 
Za razliku od peršuna, celer treba da bude u frižideru. Ne stavljajte ga u celofan jer će istruliti. Možete ga staviti u aluminijumsku foliju.
Autor: Klix.ba
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
  • Komsha
    02.02.2020 11:27
    Mracno i hladno
    90% je mracno i hladno mesto :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest