Istraživanje: Visokoobrazovane osobe konzumiraju više voća

Žene u Evropi jedu više voća od muškaraca, a ljudi s višim stepenom obrazovanja jedu više voća od manje obrazovanih, pokazala je studija prehrambenih navika koju su sproveli norveški naučnici.
Istraživanje: Visokoobrazovane osobe konzumiraju više voća
Foto: Pixabay
Najviše voća jedu Evropljani na jugu kontinenta, a Evropljani na severu jedu najviše povrća, pokazalo je istraživanje koje je vodila Tonje Holte Stea sa univerziteta Agder u Kristiansandu.
 
Prema rezultatima objavljenim u sredu, u obe kategorije su osobe s istoka Evrope bile na dnu.
 
Naučnici su proučavali podatke prikupljene 2014. od 37.672 odrasle osobe iz 21 zemlje. Ispitanika je bilo, na primer, 2.891 iz Nemačke, 1.705 iz Austrije i 1.460 iz Švajcarske.
 
Svako je odgovarao na pitanja o tome koliko konzumira voća ili povrća, uključujući salate. Krompir nije bio obuhvaćen upitnikom.
 
Podaci nisu uzeli u obzir veličine porcija pa naučnici ističu da nisu mogli da utvrde da li su ispitanici konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno, koliko preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Plos one".
  • jaa

    21.05.2020 16:05
    gledajuci plate kod nas dolazimo do zakljucka da visoko obrazovani nemaju para za meso

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.