Izbacili meso iz školskih obroka i izazvali žestoku debatu u Francuskoj

Odluka gradonačelnika Liona da privremeno izbaci meso iz ponude u školskim kantinama izazvala je veliki politički sukob u Francuskoj.
Izbacili meso iz školskih obroka i izazvali žestoku debatu u Francuskoj
Foto: Pixabay
Ministri su optužili gradonačelnika Gregorija Dusea, koji je član Zelenih, za "ideološko" i "elitističko" ponašanje.
 
Gradsko veće saopštilo je da je odluka da se protera meso iz menija praktična u vreme pandemije virusa korona jer je nemoguće uslužiti 29.000 dece za dva sata ako postoji izbor između vegetarijanskog i obroka sa mesom.
 
Kako je industrija hrane odgovorna za četvrtinu emisije ugljenika, vlada je pozvala Francuze da jedu više lokalnih proizvoda i konzumiraju manje mesa, ali boljeg kvaliteta.
 
Francuski senat je prošle godine predložio dijetu koja je više zasnovana na povrću, ali je cilj bio da se smanji konzumiranje nezdrave brze hrane.
 
Međutim, moćni farmerski lobi žestoko se protivi smanjenju konzumiranja mesa i u Lionu su ispred gradske opštine dovezli traktore, krave i koze tvrdeći da "ukidanje mesa garantuje slabost pred budućim virusima".
 
Lionski zvaničnici obećali su da će vratiti meso u kantine čim epidemiološke mere popuste i učenici budu imali više vremena za ručak. Istovremeno su naglasili da predloženi meni nije vegetarijanski, već da sadrži jaja i ribu i da je prethodni gradonačelnik Žerar Kolomb iz redova desnice predložio isti korak tokom prvog talasa korone.
 
Duse tvrdi da on jede meso i da ne pokušava deci da nametne vegetarijansku ishranu.
 
"Ovo je Lion, prestonica gastronomije, nama je ukus hrane važan a važno nam je i da možemo da ponudimo svoj deci kuvani obrok koji će sesti i pojesti", rekao je on.
 
To, ipak, nije sprečilo neke ministre da kritikuju odluku kao apsurdnu i skandaloznu i ideološku.
  • Orwell Vegan

    25.02.2021 14:46
    Istina
    Farmeri tvrde da "ukidanje mesa garantuje slabost pred budućim virusima". Laganje samom sebi ima svoje posledice, ali kada druge lazes onda ti nema spasa.
  • Dejan

    25.02.2021 13:46
    Ovi "zeleni" bi bili veci nacisti od nacista ako bi ikad imali punu vlast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima

Može li se jesti previše voća?

Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.