Šta je romanesko brokoli?

Ako ste na pijacama ili u prodavnicama videli povrće nalik karfiolu, a pomalo i brokoliju, neobičnih šiljastih vrhova, verovatno je reč o romanesko brokoliju.
Šta je romanesko brokoli?
Foto: Pixabay
To je vrsta povrća koja spada u kupusnjače.
 
Karakterističan je po svom neobičnom geometrijskom izgledu, najčešće je svetlozelene boje, ali boja varira od svetlozelene do svetložute, u zavisnosti od zrelosti, i sastoji se od puno malih piramidalnih delova koji su složeni u spiralni oblik. Ukus kombinuje karakteristike karfiola i brokolija.
Poreklo ovog povrća može se pratiti do 16. veka u Italiji, tačnije u regiji Lacio. Smatra se da su lokalni poljoprivrednici ukrštali povrća i uzgajali različite varijante karfiola i brokolija kako bi dobili karakterističan izgled i ukus. Romanesko brokoli je hibrid između karfiola i brokolija, iako se često smatra varijantom karfiola.
Može se pripremati na sličan način kao i brokoli i karfiol. Možete ga kuvati, dinstati, peći u rerni. Najjednostavniji način pripreme je kuvanje na pare delova (cvetova) i posluživanje kao prilog uz meso. Slično pripremi pirea od krompira ili karfiola, ovo povrće takođe možete skuvati, zgnječiti i dodati puter, mleko ili pavlaku i začine kako biste napravili kremasti pire.
 
Pečeni romanesko brokoli takođe je vrlo ukusan. Cvetove možete preliti maslinovim uljem, začiniti ih i peći u rerni dok ne postanu zlatni i meki iznutra. Može se koristiti i kao glavni sastojak u pripremi kremaste supe. Skuvajte ga zajedno s drugim povrćem i začinima, a zatim sve izblendajte u glatku supu.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Lola

    05.02.2024 12:40
    fraktali!
    Božanstvena priroda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.