Šta je romanesko brokoli?

Ako ste na pijacama ili u prodavnicama videli povrće nalik karfiolu, a pomalo i brokoliju, neobičnih šiljastih vrhova, verovatno je reč o romanesko brokoliju.
Šta je romanesko brokoli?
Foto: Pixabay
To je vrsta povrća koja spada u kupusnjače.
 
Karakterističan je po svom neobičnom geometrijskom izgledu, najčešće je svetlozelene boje, ali boja varira od svetlozelene do svetložute, u zavisnosti od zrelosti, i sastoji se od puno malih piramidalnih delova koji su složeni u spiralni oblik. Ukus kombinuje karakteristike karfiola i brokolija.
Poreklo ovog povrća može se pratiti do 16. veka u Italiji, tačnije u regiji Lacio. Smatra se da su lokalni poljoprivrednici ukrštali povrća i uzgajali različite varijante karfiola i brokolija kako bi dobili karakterističan izgled i ukus. Romanesko brokoli je hibrid između karfiola i brokolija, iako se često smatra varijantom karfiola.
Može se pripremati na sličan način kao i brokoli i karfiol. Možete ga kuvati, dinstati, peći u rerni. Najjednostavniji način pripreme je kuvanje na pare delova (cvetova) i posluživanje kao prilog uz meso. Slično pripremi pirea od krompira ili karfiola, ovo povrće takođe možete skuvati, zgnječiti i dodati puter, mleko ili pavlaku i začine kako biste napravili kremasti pire.
 
Pečeni romanesko brokoli takođe je vrlo ukusan. Cvetove možete preliti maslinovim uljem, začiniti ih i peći u rerni dok ne postanu zlatni i meki iznutra. Može se koristiti i kao glavni sastojak u pripremi kremaste supe. Skuvajte ga zajedno s drugim povrćem i začinima, a zatim sve izblendajte u glatku supu.
  • Lola

    05.02.2024 12:40
    fraktali!
    Božanstvena priroda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.