Najdugovečnija porodica na svetu svaki dan jede isti obrok

U potrazi za tajnama dugog i zdravog života mnogi se okreću navikama stanovnika plavih zona. To su područja u Italiji, Grčkoj, Japanu, Kostariki i SAD gde su najveće koncentracije stogodišnjaka.
Najdugovečnija porodica na svetu svaki dan jede isti obrok
Foto: Pixabay
Istraživač Den Botner godinama proučava navike ljudi u plavim zonama. U nedavnoj objavi na Instagramu podelio je šta najdugovečnija porodica na svetu jede svaki dan.
 
Porodica Melis sa Sardinije u Italiji drži svetski rekord u dugovečnosti. Godine 2012. oborili su svetski rekord kao porodica s najvećom kombinovanom dobi. Devetoro braće i sestara zajedno ima 861 godinu. Najstariji član porodice ima 109 godina.
Zanimljivo je da svaki dan jedu potpuno isti ručak: reč je o minestrone supi od tri vrste pasulja (garbanzo, pinto i beli pasulj), hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina. Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od celih namirnica biljnog porekla.
 
"Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola poljice do šoljice pasulja. Osim toga, minestrone supa je bogata povrćem, što itekako doprinosi dugovečnosti", tvrdi dijetetičarka Samanta Kaseti.
Istraživanja pokazuju da konzumacija trideset jedinstvenih biljnih namirnica nedeljno može poboljšati raznolikost creva, što je pokazatelj zdravih creva. To je važno jer creva regulišu zdravstvene funkcije, poput krvnog pritiska i holesterola, upala, raspoloženja, težine i apsorpcije hranjivih materija.
 
"Prirodno fermentisani hleb od kiselog testa ne proizvodi skokove šećera u krvi kao beli hleb, što pomaže u održavanju zdravijeg nivoa šećera u krvi. Vremenom visok nivo šećera u krvi može doprineti insulinskoj rezistenciji i dijabetesu tipa 2", komentarisala je Kaesti za "Today".
 
 
Alkohol može povisiti nivo dobrog HDL holesterola, ali čak i jedno piće dnevno povezano je s drugim zdravstvenim rizicima. Zato Evropsko istraživačko veće razmišlja o tome da crno vino izbaci iz preporučenih namirnica koje se konzumiraju u sklopu mediteranske dijete.
  • Realista

    07.02.2024 09:03
    balkanski način
    ... ovde se jede parizer sa majonezom i prate trabunjanja preCednika za dugovečnost... svaki dan, tri puta dnevno - naravno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.