Test: Da li patite od poremećaja spavanja?

Manjak sna dovodi do poremećaja u funkcionisanju organizma i prekomerne pospanosti tokom dana, ali i do niza zdravstvenih rizika, u zavisnosti od toga o kakvom se od 80-ak poremećaja spavanja radi, kaže prof. dr sc. Zoran Đogaš.
- Inače smo pospani između 14 i 17 sati, ali kod nekih ljudi taj je osećaj trajan pa oni misle da je to normalno. Kako biste utvrdili da li patite od prekomerne pospanosti, možete se testirati takozvanom Epvortovom skalom pospanosti. Ako je vaš broj na toj lestvici viši od 10, trebalo bi da se javite lekaru - kaže dr Đogaš.
 
On dodaje da je nekim ljudima problem nesanica kod koje se, uprkos neprospavanoj noći, ne javlja pospanost.
 
- Ima još simptoma lošeg spavanja, među kojima su hrkanje, pauze u disanju tokom spavanja koje upućuju na apneju, jutarnje glavobolje, ali i umor, razdražljivost, smetnje u koncentraciji, depresija, opšte loše osećanje i slično – kaže doc. dr sc. Renata Pecotić.
 
Neki od tih simptoma se javljaju i kod drugih bolesti.
 
- Manjak sna može da dovede do niza problema, posebno ako ima hronični oblik. Poremećaji funkcionisanja tokom dana, poremećaji raspoloženja, razdražljivost, ljutnja, nervoza i hronični umor najčešće se opisuju kao simptomi i posledice nedostatka spavanja - kaže dr Pecotić i napominje da se ti simptomi često ne dovode u vezu sa spavanjem, nego sa stresom, psihičkim problemima i sl, a to može da predstavlja problem i u pristupu lečenju.
 
- Apneja (prestanci disanja u snu) najviše se povezuje sa srčanim bolestima i poremećajima metabolizma glukoze koji se završavaju dijabetesom tipa 2. Ti prestanci traju najmanje deset sekundi i dovode do smanjenja nivoa kiseonika u krvi, mogu da se ponavljaju i nekoliko stotina puta tokom spavanja, pa su zapravo veliki zdravstveni problem i rizik po zdravlje i normalno funkcionisanje – kaže dr Đogaš.
 
Kako stojite na Epvortovoj lestvici pospanosti?
 
Koliko često vam se događa da osetite potrebu za spavanjem u navedenim situacijama? U ovim se primerima radi o uobičajenim dnevnim aktivnostima. Čak i ako se niste našli u nekoj od dole navedenih situacija, pokušajte da zamislite kako biste se osećali. Uz pomoć predloženih brojeva najbolje ćete oceniti kako se u određenom trenutku osećate.
 
Ako je vaš broj na toj lestvici viši od 10, trebalo bi da se javite lekaru, upozorava somnolog, prof. dr sc. Zoran Đogaš.
 
0 = neću osećati potrebu za spavanjem (dremanjem, kunjanjem)
1 = imaću laganu potrebu za spavanjem (dremanjem, kunjanjem)
2 = imaću veliku potrebu za spavanjem (dremanjem, kunjanjem)
3 = imaću neodoljivu potrebu za spavanjem (dremanjem, kunjanjem)
 
Sedite i čitate - 0 1 2 3
Gledate TV - 0 1 2 3
Sedite na sastanku (predstavi ili sl. - ne učestvujete aktivno) - 0 1 2 3
Vozite se u autu kao putnik sat vremena neprekidne vožnje - 0 1 2 3
Ležite i odmarate se u dnevnom boravku kad imate priliku - 0 1 2 3
Sedite i razgovarate s nekim - 0 1 2 3
Sedite posle obroka bez da ste popili alkoholno piće - 0 1 2 3
Nalazite se u autu zaustavljeni i stojite u gužvi nekoliko minuta - 0 1 2 3 
 
Autor: 24sata.hr

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.