VIDEO: Predstavljena prva ženska lutka za "crash" testove

Kada su pre više od pola veka pokrenuti "crash" testovi, nije se mnogo razmišljalo o anatomiji.
Osmišljena je standardizovana lutka teška 78 kg i visoka 175 cm, što su bile mere prosečnog muškarca. O ženama se nije preterano razmišljalo, sve donedavno.
U parametrima "crash" testova dobijani su rezultati koji su krojeni po muškoj konstituciji. Za žene je korišćena samo manja lutka od muške, sa 48 kg i 149 cm visine. Međutim, ova lutka predstavlja samo pet odsto žena za volanom i više podseća na dete.
Švedska inženjerka Astrid Linder i njen tim sada su dizajnirali žensku lutku koja predstavlja prosečnu ženu. Sa visinom od 162 cm i težinom od 62 kg, ova lutka je prosek ženske populacije.
 
"Ovo je bilo preko potrebno, jer žene obavljaju polovinu svih putovanja automobilom i sklonije su povredama u saobraćajnim nezgodama", rekla je Linder, koja je inače direktorka zadužena za bezbednost na putevima u Švedskom nacionalnom institutu za saobraćaj i vodi istraživanje o ženskoj lutki u tom institutu.
 
 
U laboratoriji njen tim nekoliko puta dnevno simulira saobraćajne nezgode i njihove posledice. Senzori u lutki daju podatke koji mogu spasiti život, mereći precizne fizičke sile koje deluju na svaki deo tela u udesu.
 
Tim beleži podatke, uključujući brzinu udarca, silu prignječenja, obrtni moment tela... Oni takođe posmatraju šta se događa sa biomehanikom lutke pri malim udarima otpozadi.
 
Kad žena doživi saobraćajnu nezgodu, postoji do tri puta veća verovatnoća da će pretrpeti povredu vrata usled sudara otpozadi u odnosu na muškarca, prema podacima američke vlade.
 
Iako trzajna povreda obično nije smrtonosna, može prouzrokovati telesne invaliditete, od kojih neki mogu biti trajni.
 
Linder veruje da njeno istraživanje može pomoći u oblikovanju načina na koji će se automobili označavati u budućnosti i ističe ključne razlike između muškaraca i žena.
 
U proseku, žene su manje i lakše od muškaraca i imaju različitu konstituciju mišića, a sve to utiče na povrede u sudarima, pogotovo ako su bezbednosne karakteristike vozila skrojene po muškim lutkama.
 
Pre nego što ženska lutka koji je napravila Linder počne da se koristi u testovima sudara, najpre je moraju sertifikovati nadležna tela.
  • marjan

    10.11.2022 10:15
    @Realista

    vi "realisti" umete samo nešto da kukate s podsmehom. uvek ste vi najugroženiji jer se nešto tamo negde po belom svetu radi da neko ne bi bio ugrožen i uvek je to smešna belosvetska glupost. a kad se recimo u tekstu napiše da žene imaju tri puta veću verovatnoću da će imati povredu vrata, vama uopšte nije realno da je možda i korisno da neko tamo negde po belom svetu uradi nešto da bi smanjio tu verovatnoću, nego je samo realno da se vodi kulturni rat jer bože moj sad postoje ženske lutke za testiranje
  • Realista

    10.11.2022 07:18
    LGBT
    Kako LGBT populacija predstavlja 10% ukupnog broja čovečanstva očekujem brzo uvođenje rodno adekvatnih lutaka te da najmanje 10% crash test-ova bude odrađeno upotrebom istih, da bi se i LGBT korisnici motornog prevoza osećali bezbedno i uvaženo jer i oni kupuju automobile! ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin