Bajden rekao da su mu ujaka možda pojeli kanibali, premijer Papue Nove Gvineje se uvredio

Premijer Papue Nove Gvineje Džejms Marape izjavio je da njegova zemlja ne zaslužuje da se dovodi u vezu s kanibalizmom i pozvao SAD da očisti ostatke Drugog svetskog rata rasute po Pacifiku.
Bajden rekao da su mu ujaka možda pojeli kanibali, premijer Papue Nove Gvineje se uvredio
Foto: Beta/AP
Ovo je usledilo nakon komentara predsednika Džozefa Bajdena o svom nestalom ujaku.
 
"Bajden je izgleda implicirao da su njegovog ujaka pojeli kanibali nakon što je njegov avion oboren iznad Papue tokom Drugog svetskog rata", saopštila je Marapeova kancelarija.
"Izjave predsednika Bajdena možda su bile lapsus, međutim, moja zemlja ne zaslužuje takvu etiketu. Pozivam predsednika Bajdena da predloži Beloj kući čišćenje ovih ostataka iz Drugog svetskog rata kako bi se saznala istina o nestalim vojnicima poput Ambroza Finegana", dodao je Marape.
 
SAD su prošle godine potpisale sporazum o odbrambenoj saradnji s Papuom Novom Gvinejom, usred takmičenja za uticaj u regiji sa Kinom, koja ima sigurnosni pakt sa susednim Salomonskim Ostrvima. Bajden je ranije spominjao svoju ličnu povezanost s ratnom istorijom Papue Nove Gvineje, ispričavši priču o svom ujaku koji je poginuo u avionskoj nesreći u maju 1944.
Nakon što je posetio spomenik nestalim borcima u Pensilvaniji, prošlog nedelje je izjavio da postoji mogućnost da je ujak bio žrtva kanibala.
 
Istoričari kažu da je Papua Nova Gvineja bila ključna za američki napad preko Pacifika kako bi oslobodili Filipine u Drugom svetskom ratu.
 
Papua Nova Gvineja i Salomonska Ostrva još su puni ostataka ljudskih kostiju iz rata, olupina aviona i brodova, tunela, kao i neeksplodiranih bombi koje još ubijaju ljude.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin