Roditelji u Velikoj Britaniji daju deci mlađoj od 14 godina da piju alkohol

Nova studija u Velikoj Britaniji tvrdi da 50 odsto roditelja u ovoj zemlji daje deci mlađoj od 14 godina da piju alkohol u kući.

Otprilike trećina roditelja dece mlađe od 14 godina koriste alkohol da ohrabre decu da se bolje ponašaju, a 11 odsto roditelja dece od pet do sedam godina dopušta im da piju kod kuće. Četvrtina ispitanika koji deci dopuštaju konzumaciju alkohola kažu da ne vide ništa loše u tome.

U Velikoj Britaniji nije nelegalno da deca od pet do 16 godina piju kod kuće, ali zdravstveni stručnjaci upozoravaju da postoje veliki psihički i fizički zdravstveni rizici povezani s konzumacijom alkohola dece mlađe od 14 godina.

Trećina roditelja koji puštaju decu da piju kod kuće kažu da im to pomaže da nadziru njihovu konzumaciju alkohola, jer znači da neće piti na nekom drugom mestu, gde bi mogli da upadnu u nevolje.

Istraživanje je došlo i do podataka da bi jedan od pet roditelja dozvolio konzumaciju alkohola u kući i deci koja nisu članovi porodice.

  • Man

    10.09.2016 07:46
    Pa to je i u Srbiji uobičajeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.