Stvari koje će deca uvek pamtiti o roditeljima

Deca pamte mnogo toga i ono što dožive u detinjstvu oblikuje njihov život u odraslom dobu i odnos prema sebi i drugima.
Međutim, ovih pet stvari uvek će pamtiti o svojim roditeljima.
 
Trenutke kada su se zbog roditelja osećali sigurno, ali i nesigurno
 
Deca su osetljiva i dok su mali, neprestano osećaju potrebu da budu zaštićeni. Oni će siguno pamtiti kako ste terali čudovišta ispod kreveta i grlili ih nakon noćnih mora. Sećaće se i trenutaka kada ste vikali na njih, a niste imali pravo. To su trenuci kada će se vaš karakter pretvoriti u čudovište kojeg se boje. 
 
Trenutaka kada ste im se potpuno posvetili 
 
Kažu da kada vas dete stalno zove da se igrate s njime, da premalo dobija roditeljsku pažnju. Kada ostavite sve, i posuđe, i veš, i telefon, i posvetite se svom detetu, ono će to osetiti. Igraćete se s njim. To su trenuci kada ćete stvoriti uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život. 
 
Način na koji razgovarate sa svojim supružnikom 
 
Najbolji način da dete naučite šta je ljubav je da se prema svom partneru odnosite sa ljubavlju i poštovanjem. Način na koji postupate sa njim duboko će uticati na njihovo ponašanje u budućnosti. Vi mu postavljate standard što je normalno, prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje. 
 
Vaše reči podrške, ali i kritike 
 
Dečiji psiholozi ističu da stalno govorenje "bravo" ne pomaže deci. Može im i naštetiti. Međutim, nije dobro da reči podrške izostaju. To su reči koje jačaju njihovo samopouzdanje i veru da mogu ostvariti ono što žele. Vaša kritika će im se možda još više useći u pamćenje. To su reči koje bole i ako budete grubi, uticaće na njihov odnos prema vama i samima sebi. Iako je vaš zadatak da formirate decu, čak i ako imate kritiku, radite to s rečima punima ljubavi i ohrabrenja. 
 
Vaše porodične tradicije 
 
Način na koji slavite Božić verovatno će biti način na koji će i vaše dete kada odraste želeti da slavi. Kroz porodične tradicije ono stiče lepe uspomene koje želi da ponavlja. Uostalom, deca vole predvidljive stvari. Sami stvorite svoje tradicije slavljenja rođendana, godišnjih odmora i pobrinite se da to ostanu lepe uspomene.
 
 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom